Sunt insarcinata?

Cred ca, indiferent de situatie, momentul acesta este cel mai greu: daca iti doresti un copil si banuiesti ca ai fi insarcinata, ti-e frica sa afli ca te inseli; daca nu iti doresti sarcina esti disperata la gandul ca ai putea fi gravida. Deci, sunt doua situatii asemanatoare pe care le traiesti identic: cu teama.

Cred ca, indiferent de situatie, momentul acesta este cel mai greu: daca iti doresti un copil si banuiesti ca ai fi insarcinata, ti-e frica sa afli ca te inseli; daca nu iti doresti sarcina esti disperata la gandul ca ai putea fi gravida.

Deci, sunt doua situatii asemanatoare pe care le traiesti identic: cu teama.

Nu mi-am programat sarcina, dar asta nu inseamna ca nu mi-am dorit-o... mi-am dorit dintotdeauna sa fiu o mamica tanara. De ce nu mi-am planuit? Am vrut sa-mi las copilul sa ma surprinda din prima clipa, replica mamei la acest rationament este: " o sa te surprinda toata viata si o sa te saturi!"

Si chiar daca am suportat tot acest zbucium, as minti daca as spune ca nu au fost momente frumoase. Daca nu as fi fost om as fi putut sa fiu un cal in galop cu coama in vant… asa ma imaginam cand mergeam pe strada. Mi se strica scenariul imediat cand imi aminteam ca nu stiu nimic sigur si tot elanul meu ajungea ca El Zorab... "si cade mortul cal".

Iubirea impartasita si traita de un cuplu

Cand doi tineri se iubesc cu adevarat, se au unul pe celalalt, isi doresc sa fie o singura fiinta, sufletele si corpurile lor sa devina un tot unitar. Isi doresc prezenta unul celuilalt pentru ca asa se simt impliniti. Aceasta este iubirea adevarata, impartasita si traita de un cuplu.

La un moment dat, acea dorinta de a fi un tot se materializeaza intr-un alt corp, format din dragostea si dorinta unirii absolute.

Problema este ca unele cupluri sunt "simboliste" iar altele "egoiste". Cele "simboliste" accepta neconditionat si isi doresc aparitia fructului dragostei lor, fara sa programeze, in schimb, cele "egoiste" nu se vor decat pe ei insisi. Ar mai exista un cuplu intermediar, care are drept apanaj expresia "ne dorim… dar nu acum". De aici, teama poate lua divese forme manifeste sau nu, poate avea conotatii pozitive sau negative.

In cazul primului cuplu, teama ar putea proveni din faptul ca isi doresc foarte mult un copil iar acest lucru ar putea determina in cazul nostru, "proiectii negative", temeri, dintre care cea mai importanta este aceea referitoare la intarzierea "amagitoare" a menstrei, dintr-un motiv sau altul, mai ales daca s-a mai intamplat acest lucru. Incertitudinea le provoaca o stare de nesiguranta si tensiune interna care intr-un fel sau altul ii pregateste psihic pentru cele doua raspunsuri clare: da sau nu.

In cazul celui de-al doilea cuplu, teama ar putea lua forma unei schimbari nedorite care ar putea interveni in cuplu, deteriorarea relatiilor afectand profund insasi capacitatea de a creste si educa un copil, ducand chiar pana la "ruperea" cuplului.

In cazul celui de-al treilea cuplu, cel mixt-intermediar, teama de maternitate naste diverse scuze cu mar fi: nu sunt pregatita, mi-e frica de nastere, nu avem posibilitati, etc.


In concluzie, cred ca nu trebuie sa avem introspectii negative de tip temeri, in niciun caz, ci sa incercam sa gandim pozitiv la o sarcina sanatoasa, copilas sanatos, caci restul vine de la sine.

Conceptia

Este de preferat ca sarcina( conceptia ) sa fie ceva premeditat si nu, pur si simplu, un eveniment intamplator. In felul acesta se pot lua masuri suplimentare de precautie impotriva aparitiei unor accidente genetice (prevenirea, pe cat posibil si accesibil noua astazi, a unei sarcini – produs de conceptie – cu modificari genetice)
In acest sens se poate efectua o serie de analize ce ne pot face sa mai intarziem momentul conceptiei; ex.: infectia acuta cu rubella(rubeola), toxoplasma gondii(toxoplasmoza acuta), virusul citomegalic(CMV) – repet – INFECTIA ACUTA (prezenta anticorpilor de tip IgM), etc.

In cazul prezentei infectiei acute se asteapta pana aceasta se vindeca sau apar semnele paraclinice de cronicizare, variabile in functie de tipul infectiei.
O alta metoda de protectie preconceptuala consta in administrarea de acid folic, fie simplu, fie in combinatie cu alte vitamine si minerale (elevit , maternal cu acid folic, etc.) S-a demonstrat ca administrarea acidului folic, atat in perioada de preconceptie, cat si pe perioada primului trimestru – perioada de organogeneza – scade aparitia defectelor de tub neural, adica, liber vorbind, scade aparitia malformatiilor sistemului nervos central, dar nu numai.

 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ioana pe 5 Iun 2008, 16:44
    buna

    am citit articolul,am citit si mesajele voastre,sorin la tine nu stiu ce se intampla dar e de rau ce vreti voi sa faceti,eu sunt tanara am 19,am o relatie ff frumoasa cu un barbat mai mare decat mine cu 7 ani.ne dorim un copil dar putin mai tarziu mai intai vrem sa facem nunta si am de gand ca inainte de a ramane insarcinata sa cinsult un medic vreau ca totul sa fie bine sa fac analizele necesare pt a vedea daca sunt sanatoasa sau nu si tot ce trebuie.ne dorim f mult sa avem un copil si avem ocazia sa avem gemeni suntem fff incantati si abea asteptam,mi se pare minunat sa ai un copil.deci sorin cred ca trebuie sa te gandesti bine tu si prietena ta la ce faceti

    0
    0

  • maria pe 3 Mai 2008, 17:06
    sarcina?

    in luna februarie .. mi-am incepoot viata sexuala .. neprotejat insa.. baiatul m-a asigurat k nu va ejacula si k nu am de ce sa imi fac griji .. in aceeasi luna am avut menstruatie.. la 5 saptamani dupa .. am facut primul test .. a iesit negativ.. l-am repetat apoi si la prima urina de dimineatza... a iesit tot negativ.. insa de atunci nu am mai avut menstruatie ... e posibil sa mai fiu insarcinata? dupa 2 teste negative??

    0
    0

  • cristina pe 23 Apr 2008, 13:12
    un copilas...!?

    Am o problema ; sper sa ma ajutati ! Dupa un divort urat (cum ar putea fi altfel ?) am gasit in sfarsit linistea pe care o cautam .Am un sot care ma iubeste si pe care il iubesc.Uneori imi vine sa spun ca intr-o viata anterioara am fost frati ! Totul e frumos , doar ca el isi doreste un copil; si eu , doar ca ... in urma cu doi ani s-a finalizat divortul despre care v-am spus ; din casnicia respectiva s-a nascut baietelul meu care acum , in urma unor decizii luate de altii (!),este la tatal sau.Dupa mult timp am acceptat ca asta e "crucea" pe care trebuie sa o duc. ...Viata imi ofera acum o noua sansa.As vrea sa am familia pe care mi-a dorit-o ... dar cand vine vorba despre copil ... mi-e teama.De ce s-ar putea sa se intimple dupa....Cine poate sa ma ajute cu un sfat ?Oricat de mic ..Multumesc.

    0
    0

  • adrianna pe 17 Apr 2008, 13:28
    pt Violeta Gherghe

    draga mamica, si eu voi fi mama peste 2 luni! abia astept! asa am reactionat si eu cand "am crezut" ca sunt insarcinata..cu teama. Mi-era frica sa nu ma insel. am facut 3 teste,si chiar daca mi-au iesit toate pozitive,m-am dus si la doctor...la doi! sa fiu sigura ;)) si acum...sunt....TARE FERICITA...si tare....grasuta

    0
    0

  • adrianna pe 17 Apr 2008, 13:24
    raspuns pt sorin

    MA INGROZESTI! cum va puteti gandi la asemenea metode de avort? cu alcoolul se distruge pe ea insasi,cu picioarele isi poate provoca dureri,leziuni,DECES! nu fiti atat de disperati! ce se poate intampla daca afla parintii!? doar nu sunt monstrii,sunt oameni....in nici un caz nu o vor bate! e insarcinata....sau cel putin asa crede. exista chiuretaj,pastile....metode civilizate,normale! daca tineti un pic la sanatatea si la viata voastra (mai ales prietena), nu recurgeti la metodele voastre...se poate sfarsi tragic!

    0
    0
  • eva
    admin_eva pe 16 Apr 2008, 20:14
    Raspuns@Gosea Roxana Ligia

    In cea mai mare parte a cazurilor, sarcina determina retragerea chisturilor ovariene. Hormonii secretati de placenta sunt secretati in cantitate suficient de mare ca sa inhibe functia ovariana si chisturile sa dispara. Daca nu dispar , ei se vor monitoriza ecografic. Nu exista tratament medicamentos in sarcina pentru asa ceva. Problema cu raceala se poate si trebuie rezolvata. Daca este vorba despre o infectie urinara, dupa 12 saptamani medicul curant va hotari care din antibioticele permise in sarcina va fi administrat. Daca este vorba de o anexita, se vor face investigatii pentru Chlamidia, Mycoplasma si Ureaplasma. Acestea vor fi tratate functie de antibiograma cu antibioticele permise in sarcina. Racelile in sfera ORL beneficiaza de ceaiuri fierbinti cu miere si lamaie, de vitamina C, de Oscilococcinum, de Pinozol pentru nas infundat, de sirop de patlagina pentru tuse si, in caz de febra, de antiinflamatorii sau antibioticele recomandate de medic. Orice stare febrila poate determina avortul , asa ca nu se va neglija.

    0
    0
  • eva
    admin_eva pe 16 Apr 2008, 20:11
    Raspuns@Sorin

    Prietena ta trebuie sa repete ecografia (de preferat cu sonda transvaginala) pentru a pune diagnosticul. Daca este gravida si nu doreste sarcina, singura solutie este curetajul. Nu o sa avorteze daca apeleaza la alcool, iar solutia cu ''calcatul pe burta cu picioarele" eventual poate sa-i determine leziuni interne cu hemoragie in abdomen ce poate ajunge pana la decesul prietenei.

    0
    0

  • Madi pe 14 Apr 2008, 16:13
    pt sorin

    Sorin! Ce scrii tu acolo ma ingrozeste! Te rog sa te aduni si tu si prietena ta , sa judecati bine ce trebuie sa faceti si sa apelati la sfatul unui specialist. Nu o lasa sa apeleze la cine stie ce tehnici oculte si chiar daca va hotarati la avort, va rog faceti-o la un cabinet, intr-un mediu civilizat ca doar nu mai traim in epoca de piatra! Prietenei tale poate sa i se intample lucruri grave daca apeleaza la astfel de tehini barbare descrise de tine in measj. Nu sunt specialist, sunt doar o femeie ingrozita si ingrijorata de ce sunt in stare sa faca fetele tinere de frica parintilor. Nimic nu e atat de grav! Discutati cu parintii! Nu cred ca sunt dusmanii vostri, explicati-le situatia si or sa va ajute cumva! Mergeti la doctor neaparat in continuare! Doamne ajuta sa aveti minte sa faceti ceea ce trebuie!

    0
    0

  • Gosea Roxana Ligia pe 14 Apr 2008, 14:54
    chisturi ovariene

    Am aflat de curand ca sunt insarcinata.In caz ca sunt racita, am chisturi pe ovare este posibil sa nu mai pot avea copilul?Ce tratemente se fac, fara a afecta sarcina???Imi doresc foarte mult copilul acesta.Va multumesc!!

    0
    0

  • Gosea Roxana Ligia pe 14 Apr 2008, 14:52
    chisturi ovariene

    Am aflat de curand ca sunt insarcinata.In caz ca sunt racita, am chisturi pe ovare este posibil sa nu mai pot avea copilul?Ce tratemente se fac, fara a afecta sarcina???Imi doresc foarte mult copilul acesta.Va multumesc!!

    0
    0

  • Gosea Roxana Ligia pe 14 Apr 2008, 14:49
    chisturi ovariene

    Am aflat de curand ca sunt insarcinata.In caz ca sunt racita, am chisturi pe ovare este posibil sa nu mai pot avea copilul?Ce tratemente se fac, fara a afecta sarcina???Imi doresc foarte mult copilul acesta.Va multumesc!!

    0
    0

  • sorin pe 13 Apr 2008, 12:00
    sarcina

    salut am o intrebare la care nu gasesc raspuns.prietena mea de curand a depistat ca este gravida si tot stam cu frica sa nu afle parinti ei.ea totusi a fost bolnava a racit la ovare avand cistita acum aflanduse sub tratament , dar inainte avea niste dureri insuportabile mai bn zis crize se scula din somn noaptea tarziu cu dureri .Acum si revenit lund pastile nu mai are dureri dar acum a intervenit alta problema vrem sa stim dac este insarcinata sau nu , va spun ca a facut doua teste de sarcina diferite si ia iesit pozitiv adika doua liniute intelegeti dumneavoastra.Am fost la control la medic si ia facut ecografie si doctorul de acolo ia zis ca nu se poate vedea nimic deocamdata acuma cica peste o luna cam asa ceva .ia dat niste medicamente sa le ia pentru ai veni stopul, ia venit stopul dar am inteles ca stopul vine si peste sarcina.De curand sa ingrasat in burtica si ea se sperie si nu stie ce sa mai faca cai este frica de parinti ei intelegeti.mentionez ca trebuia sai vina sopul pe la inceputul luni aprilie dar nui ia venit. Ia spune cica vrea sa se apuce sa bea ca sa faca avort is asa mai departe cu calcatul pe burta cu picioarele intelegeti.spunetimi ce sa fac?astept raspunsul vostru urgent Va multumesc pentru intelegere.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod