Emigrat din România. Mi-e silă de ce a ajuns familia mea rămasă în ţară

Sunt plecat din România cam de zece ani. A fost inițial facultatea, grație unei burse foarte generoase oferite de statul în care locuiesc acum, apoi mi-am găsit job și în final m-am stabilit aici și cu iubita, cu care am acum un copil.

Nu știu dacă vom rămâne definitiv aici, deși e tot Europa și suntem relativ aproape de țară, dar nu distanța geografică mă impresionează, ci modul în care a involuat familia mea rămasă în România și prăpastia uriașă căscată, în decada asta, între noi și ei. Sunt din ce în ce mai puțin dornic să revin acasă, când văd ce au făcut ultimii 24 de ani de „democrație” familiei mele care trăiește dintotdeauna într-un orășel mic din Moldova.


Mama și tata au fost niște oameni muncitori, cu studii medii, harnici dar nu extraordinar de avuți.

După 1989 au început să facă mici investiții și au ajuns ca azi să dețină ceva terenuri, niște afaceri locale și, odată cu ele, niște prieteni dubioși din rândul îmbogățiților zonei sau din rândul autorităților locale. Financiar le merge mai bine decât media în România, dar asocierea cu genul de oameni de care spuneam mai sus le-a dăunat dezvoltării intelectuale. Au devenit influențabili în sensul rău al cuvântului, religioși de fațadă sau interlopi de teamă. Pleacă urechea la ce spun vecinii, preotul sau prietenii de conjunctură, de frică să nu piardă clienții sau să nu fie luați la ochi de comunitatea care fiind atât de mică știe cam tot ce face fiecare.
Revoltător este că ne cer și nouă, de câte ori mergem acasă, să facem același lucru: să fim de acord cu fărădelegi ale unor șmecheri din zonă, doar pentru că vin la ai mei la masă. Când le reproșez mamei și tatei că mi se pare aberabt să gândească așa, pentru că e ilegal, de multe ori, pleacă capul în pămând și tac sau îmi reproșează că eu m-am schimbat și nu înțeleg realitatea.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mira pe 21 Iul 2014, 13:48
    De acord cu articolul

    Este util ca apar si astfel de puncte de vedere asa cum sunt exprimate in articol. Si altii se confrunta cu aceeasi problema, traind insa aici, poate la 2 pasi de familiile lor. Diferentele de evolutie dintre oameni produc oricand rupturi, indifferent de varsta, unde locuim si unde platim taxe.

    2
    0

  • Serban pe 20 Iul 2014, 17:53
    mda

    Nu inteleg atitutidinea ta fata de Romania in toata povestea asta: "Sunt îndurerat de modul în care situația din România mi-a transformat familia într-una nefrecventabilă". Romania ti-a transformat familia ? Fiecare persoana actioneaza asa cum crede si prioritizeaza asa cum crede; daca parintii tai au dorit sa faca anumite alegeri care tie nu iti convin au facut-o ca OAMENI, nu ca ROMANI. Incearca sa scapi de mentalitatea asta populista de 90% a celor care dau vina pe tara pentru tot ceea ce ii afecteaza direct, mai ales cand te afli intr-o pozitie ca a ta de emigrant. In calitate de roman in primul rand, ce faci tu ca sa schimbi ceva la situatia despre care ai spus ca nu iti convine, chiar presupunand ca e 100% cultura romaneasca bolnava care i-a "corupt"pe parintii tai ? Investesti aici ? Cauti sa schimbi politicile sociale ? Contribui cu taxe ? E usor sa vorbesti cand te afli pe un piedestal intr-o tara straina, cu un job ok si decent platit, dar asta e cel mai facil lucru de facut; SA PLECI afara e usor, SA VORBESTI fara sa actionezi e de asemenea usor.

    12
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod