Preţuieşte apa!

Raportul ONU privind dezvoltarea resurselor de apă din 2008 arată că aproximativ 13% din populaţia lumii, în jur de 800 de milioane de oameni, nu au acces la suficientă mâncare pentru o viaţă sănătoasă şi productivă, din cauza unei lipse persistente de apă pentru producţia recoltelor sau pentru creşterea animalelor.
Raportul ONU privind dezvoltarea resurselor de apă din 2008 arată că aproximativ 13% din populaţia lumii, în jur de 800 de milioane de oameni, nu au acces la suficientă mâncare pentru o viaţă sănătoasă şi productivă, din cauza unei lipse persistente de apă pentru producţia recoltelor sau pentru creşterea animalelor.

De asemenea, potrivit raportului, 1.100 de milioane de oameni nu au acces la o sursă adecvată de apă şi 2.500 de milioane nu au acces la un sistem de canalizare de bază. Bolile asociate utilizării necorespunzătoare a apei (malaria, diareea, holera etc.) provoacă între 1,6 şi 2,5 milioane de decese anual, majoritatea în rândul copiilor cu vârste sub cinci ani.

Raportul ONU a avertizat că la nivel internaţional este necesară o sumă de 7.000 de milioane de dolari reprezentând ajutor umanitar specific pentru 30 de milioane de oameni în 31 de ţări în situaţie critică.
Acesta este cel mai amplu apel de acest tip din istoria Organizaţiei Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, suma reprezintă doar un ajutor de câţiva cenţi la fiecare 100 de dolari din venitul naţional al ţărilor bogate.

ONU a subliniat, de asemenea, necesitatea unei acţiuni coordonate între cele 360 de organizaţii umanitare – inclusiv organizaţiile ONU şi ONG-uri –
care în prezent ajută clasele cele mai vulnerabile şi defavorizate ale societăţii.

Până în anul 2025, cererea de apă va depăşi resursele cu 56%


Se spune că gestionarea resurselor de apă va provoca unul dintre cele mai mari conflicte sociale ale secolului al XXI-lea. Date furnizate de
UNESCO arată că, până în anul 2025, cererea de apă va depăşi resursele cu 56%.


În plus, problemele ecologice generate de schimbările climatice din cauza dezvoltării industriale şi practicilor agricole nesustenabile reprezintă o ameninţare deosebit de gravă pentru ţările în curs de dezvoltare şi afectează capacitatea de a se susţine a unor mari zone ale lumii.

Cea mai mare cantitate de apă, la nivel modial, este folosită pentru irigaţii (70%), urmată de industrie cu 22 de procente şi de consumul casnic cu 8%. Consumul casnic în ceea ce priveşte ţările dezvoltate, se află mult peste necesităţile de zi cu zi ale unei persoane.  
 

70% din totalul apei folosite acasă trece prin băile şi toaletele noastre


Statisticile au arătat că o persoană are nevoie zilnic de 20 până la 50 de litri de apă pentru a-şi satisface toate nevoile de hrană şi igienă. Cu toate acestea, în ţările în care accesul la apă este nelimitat, se consumă de 5 ori mai mult. 70% din totalul apei pe care o folosim acasă trece prin băile şi toaletele noastre.
Iar pierderile sunt uriaşe din cauza instalaţiilor defecte sau a folosirii iresponsabile.  
 
Iată ce poţi face pentru a consuma apa într-un mod responsabil şi raţional, in baie, cel mai mare "consumator" casnic de apă:

 
  • Pune colorant alimentar sau produse pentru curăţare puternic colorate în bazinul toaletei. Dacă apa din toaletă se colorează fără să tragi apa, înseamnă că există scurgeri. Dacă le repari, poţi economisi până la 3700 litri de apa pe luna, potrivit wateruseitwisely.com
  • Monitorizează-ţi consumul de apă, astfel încât să îţi dai seama când există pierderi.
  • Scurtează cu câteva minute durata duşurilor şi vei evita pierderea unei cantităţi foarte mari de apă.
  • Foloseşte maşina de spălat la capacitate maximă, astfel încât să nu irosească acelaşi volum de apă pentru o cantitate mică de rufe.
  • Când pleci de acasă, asigură-te că toate robinetele de apă sunt perfect închise. Dacă unele dintre ele au pierderi, repară-le.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gloria bancheru pe 29 Oct 2010, 20:38
    apa timisoarei

    apa timisoarei este infestata cu lambria-giardia.cine este responsabil?

    0
    0

  • Laurentiu Radu Frusina pe 25 Oct 2010, 14:57
    Apa o resursa vitala

    Apa este o resursa vitala... Globalizarea inseamna si asigurarea resurselor vitale intregii populatii a globului. Insemna linii directoare de dezvoltare pe intreaga planeta... Accesul la apa trebuie sa se faca fara costuri prea mari... situatiile obiective nu permit inca un acces la resursele vitale pe intreaga planeta. Trebuie sa existe echipe care sa se ocupe si de problemele Lumii a III-a !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod