Ce brad alegi? Gandeste eco!

In ultima vreme, bradul natural are un concurent serios in bardul artificial, care castiga teren in numele regulilor eco. Sa vedem insa care este cea mai eco alegere si in ce conditii.
In ultima vreme, bradul natural are un concurent serios in bardul artificial, care castiga teren in numele regulilor eco. Sa vedem insa care este cea mai eco alegere si in ce conditii.

Bradul artificial, solutie eco doar daca e folosit 10 ani


Imitatiile sunt din ce in ce mai reusite. In plus, este foarte comod. Se asambleaza repede, nu se usuca, nu face mizerie, se intoarce cuminte la el in cutie, imediat ce Sarbatorile au trecut.

Dezavantajul este ca nu miroase a brad, dar si aceasta problema se poate rezolva cu putin ulei de brad.
Una peste alta, iluzia este perfecta.

Un alt argument este faptul ca il poti “aduce” in casa, la inceputul lui decembrie si il poti pastra pana dupa Anul Nou, timp in care este la fel de frumos.

Specialistii sustin insa ca bradul artificial nu este eco fiind alcatuit din componete care nu sunt bio-degradabile, pentru a caror producere se consuma multa energie, iar procesul este o sursa de dioxid de carbon.

Analiza lor este severa, chiar si daca bradul este folosit doi-trei ani la rand.


Bradul artificial devine eco doar daca durata lui de “viata” ajunge si depaseste 10 ani, situatie in care se poate spune despre acesta ca devine “prietenos cu mediul”.

Un alt detaliu luat in calcul de cei care sustin ca bradul de plastic nu aduce servicii naturii, este faptul ca fabricarea lui se face in zone unde mana de lucru este ieftina - India, Pakistan, China, iar transportul este un factor poluator.

Bradul natural mai eco, daca este replantat


Exista voci care sustin ca bradul natural nu este eco 100%, ci doar “aproape” eco, si asta numai in cazul in care cresterea, transportul si folosirea lui se fac in anumite conditii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod