Cate kilograme (de carbon) ai?

Un nou obicei isi face loc in randul persoanelor preocupate de sanatatea planetei: calcularea productiei personale de CO2.
Un nou obicei isi face loc in randul persoanelor preocupate de sanatatea planetei: calcularea productiei personale de CO2.

E o dimineata frumoasa, soarele e sus si iti surade prietenos, asa ca te grabesti sa iesi din casa si uiti sa stingi lumina la baie si pe hol. Ai noroc, liftul e chiar la etajul tau, asa ca sari in el si apesi Parter, chiar daca nu stai decat la trei si ai fi putut s-o iei si pe scari. Urci in masina si te tarasti o vesnicie prin traficul aglomerat. In curand, insa, vei scapa din infernul orasului.
Ajungi la locul de intalnire. Prietenii tai sunt deja acolo. Sunteti cinci si ati putea incapea intr-o masina, dar v-ati inghesui prea tare, asa ca va hotarati sa mergeti cu doua vehicule.

La padure, gratarul se incinge rapid, carnea sfaraie, baietii beau bere, fetele se racoresc cu o Sangria. Parca n-ai vrea ca ziua sa se termine, dar iti amintesti ca ti-ai programat o repriza de shopping mai pe seara, iar asta te face sa nu-ti mai para asa de rau atunci cand iesirea la iarba verde se termina.

Dupa o baie care te scapa de mirosul de fum, iesi la cel mai in voga mall din oras.
Vreo 15 magazine si un film cu happy end mai tarziu, te indrepti, impreuna cu iubitul tau, spre casa. Iar noaptea te gandesti, in bratele lui, ca ai vrea sa fie sambata in fiecare zi.

Si te mai gandesti la o mie de alte lucruri. Poate, intre altele, te gandesti ca gratarul de la padure te-a facut sa pui pe tine vreo jumatate de kilogram pe putin si iti promiti solemn sa mergi la sala saptamana viitoare.

Cu siguranta, insa, nu te gandesti la cate kilograme de carbon ai produs in aceasta minunata zi.

CO2, inamicul public


Tocmai v-am descris un episod de week-end din viata unei femei fericite. Recunosc, e o imagine usor prea idilica, dar trebuie sa recunoasteti ca nu este un mod prea rau de a-ti petrece o sambata.

Si totusi, de ce oare m-am apucat sa stric toata treaba adaugand povestea cu kilogramele de carbon?

De fapt, chiar daca in Romania inca nu este la moda, numaratul kilogramelor de carbon a devenit o indeletnicire obisnuita in multe tari.

Pentru cine nu stie despre ce e vorba: totul porneste de la dioxidul de carbon (CO2), substanta rezultata in urma arderii combustibililor fosili pe care majoritatea oamenilor de stiinta o considera raspunzatoare pentru incalzirea globala.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Raluca_S pe 23 Aug 2009, 16:21
    Important

    Intr-adevar Mariana...ai cam exagerat cu ce ai scris... Cat despre articol, foarte bun.Sper sa-l citeasca cat mai multa lume si cel mai important, sa si invete cate ceva!!

    0
    0

  • alina pe 25 Mai 2009, 13:31
    pentru Bandi Mariana

    ... femeie ma sperii! cat poti fi de proasta? si din pacate sunt atat de multe tute ca tine. faci parte din categoria celor care lasa gunoi dupa ce si-a umplut matul cu mititei la iarba verde si si-a ucis unicul neuron pe care il mai avea in viata cu manele ... vai noua! foarte bun textul! destept autorul!

    0
    0

  • Bandi Mariana pe 22 Mai 2009, 15:18
    Cate kg de CO2 ai?

    O prostie de subiect. Nici macar nu ar trebui sa ne preocupe ce facem noi pentru a reduce emisiile de CO2. Asta ar trebui sa preocupe tarile puternic industrializate care polueaza puternic planeta. Vezi S.U.A., care nici macar nu s-a obosit sa semneze raportul privind reducerea emisiilor de CO2, raport care a fost semnat de celelalte tari, in conditiile in care S.U.A. e cel mai mare poluator al planetei.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod