Regulile de aur ale unei casnicii longevive

Se spune ca o casnicie inseamna o calatorie in doi lunga cat o viata intreaga. In zilele noastre, unul din doua cupluri casatorite isi sfarsesc aceasta calatorie...
Se spune ca o casnicie inseamna o calatorie in doi lunga cat o viata intreaga. In zilele noastre, unul din doua cupluri casatorite isi sfarsesc aceasta calatorie printr-un divort neplacut. Insa, din cand in cand, poti intalni pe strada cate doi batranei fericiti care se tin de mana si-si zambesc cu tandrete si probabil te intrebi: oare ce i-a tinut impreuna pana la aceasta varsta?

Cunosti un astfel de cuplu? I-ai ascultat vreodata povestea? Daca nu, sfatul nostru ar fi sa-l cauti in jurul tau si sa inveti sa-ti pastrezi si tu casnicia fericita de-a lungul vietii. Iar daca intalnesti cupluri care sunt impreuna de 30 sau 40 de ani, atunci fa-ti timp si asculta-i cu atentie!

Stabileste-ti cateva tehnici sanatoase de comunicare

Probabil ca oamenii au pareri diferite in ceea ce priveste semnificatia cuvantului "cearta". Sotul si sotia sunt doua persoane diferite. Certurile sunt aspecte firesti ale vietii de zi cu zi. Ceea ce este important este felul in care conduci aceste certuri. Si mult mai important este sa comunici in cunostinta de cauza. Femeile si barbatii sunt diferiti. Astfel incat, acestia "vorbesc" de cele mai multe ori, insa uita sa "comunice". In acest fel, nu vor face decat sa agraveze situatia. Cuplurile trebuie sa-si gaseasca propriile tehnici eficiente de comunicare.

De cele mai multe ori, comunicarea este factorul major care contribuie la durata unei casnicii. Din pacate insa, cuplurilor le lipseste aceasta abilitate si resimt cu disperare nevoia de a face ceva in aceasta privinta. Un prim pas ar fi sa se cunoasca unul pe celalalt cat mai bine si sa recunoasca si sa accepte punctul de vedere al celuilalt. Atunci cand iubesti dar nu-l apreciezi in totalitate pe celalalt, atunci trebuie sa te pregatesti pentru o calatorie plina de peripetii si destul de nesigura. Atunci cand partenerii doresc sa-si comunice totul si se pun unul in pielea celuilalt atunci cand se confrunta cu o problema, atunci acesta va fi inceputul unei casnicii ideale.

Comunicarea este o arta

Expertii considera ca exista cinci niveluri de comunicare:

1. nivelul de cunoastere
2. impartasirea informatiilor
3. impartasirea ideilor
4. impartasirea emotiilor
5. esenta nivelului de impartasire

De cele mai multe ori, sotiile isi doresc un sot care sa stea pe canapea si sa le asculte pur si simplu, cineva care sa le aprecieze pe deplin emotiile si punctele de vedere (nivelul 5). In general, sotii doresc sa analizeze si poate chiar sa ofere o parere (nivelul 3). In aceasta situatie, sotiile au sentimentul ca vorbesc la pereti si probabil renunta la a-si mai impartasi gandurile si emotiile.

Pe de alta parte, partenerii trebuie sa se iubeasca si sa se accepte unul pe celalalt, sa invete sa asculte si sa asculte cu mai multa atentie. Trebuie sa fii proactiva, obiectiva si sa acorzi atentie oricarui semn pe care ti l-ar putea da persoana iubita. Invata cum sa vorbesti si rasplateste-ti partenerul frecvent. Nu uita ca din cand in cand sa adaugi si putin umor discutiilor. Si cel mai important lucru: tot ceea ce spui, spune cu dragoste si din toata inima.

A face fata confruntarilor este o arta asemanatoare dansului

Iata cativa pasi care te vor ajuta sa obtii perfomante in dansul comunicarii:

nu folosi niciodata tratamentul tacerii;
nu folosi niciodata minciuni pentru a ascunde neajunsurile;
nu implica rudele sau prietenii in relatia ta;
nu fii subiectiva cand tragi concluzii;
nu sari la concluzii, comunica si afla si parerea celuilalt;
discuta despre ceea ce s-a intamplat de fapt si nu judeca;
afla toate informatiile inainte de a incepe sa ghicesti motivele;
invata sa-l intelegi pe celalalt si nu sa incerci sa-l invingi;
foloseste timpul prezent si viitor cand vorbesti si nu timpul trecut;
concentreaza-te asupra problemei majore, nu-ti imparti atentia asupra detaliilor nesemnificative;
in primul rand, acorda atentie problemelor care ar putea rani sentimentele incluse in relatie, apoi ai grija de problemele care apar din pricina diferentelor de opinie;
foloseste "eu simt" sau "eu cred" in loc de "tu esti".

Dupa ce am punctat cele cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci fata eventualelor conflicte care pot aparea in relatia ta de cuplu, sa ne reintoarcem la acele lucruri simple absolut necesare in existenta unui cuplu care vrea sa reziste de-a lungul timpului, la regulile de aur ale unui cuplu longeviv:

nu va infuriati niciodata amandoi in acelasi timp;
nu tipati unul la celalalt decat daca a luat casa foc;
daca unul dintre voi trebuie sa castige o disputa, lasa-l pe partener sa iasa invingator;
daca simti nevoia sa critici, fa-o cu dragalasenie;
nu aduce niciodata in discutie greseli din trecut;
neglijeaza lumea intreaga decat sa va neglijati unul pe celalalt;
nu mergeti niciodata la culcare pana cand nu ati definitivat un conflict;
spune cel putin o data pe zi un cuvant dragut sau in afara treburilor casnice partenerului tau;
cand ai facut ceva gresit, recunoaste si cere-ti scuze;
nu uita ca este nevoie de doi pentru a se isca o cearta;

Se spune ca diferenta dintre o casnicie de succes si una destinata esecului este sa lasi doar cateva lucruri nespuse in fiecare zi - "pentru a pastra dragostea sa straluceasca in casnicia ta: cand ai gresit, recunoaste, iar cand ai dreptate, taci din gura".
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • barbat pe 17 Iun 2012, 22:48
    dragoste

    majoritatea barbatilor inseala doar pentru sex,,pentru ca nu au ce vor acasa,,nu ii oferiti ceea ce isi doresc,,dar mai sunt si prosti care inseala pentru ca le place sa si-o puna cu cat mai multe dar asta este ceva nesimnificativ atunci cand iubesti cu adevarat,,,barbatul trebuie sa stie intotdeauna ca la cea mai mica greseala te poate pierde,,daca ii accepti faze ge"e prima data"..."era cu prietenii"..."a gresit"...atunci vei pierde in fata lui totul,,,barbatii sunt foarte schimbatori...intotdeauna daca vedem o femeie ce poate ceda in fata noastra chiar daca nu o zicem cu voce tare pentru noi ea devine proasta,,,,de fiecare data cand suntem in pozitia de a pierde ceva ce e doar al nostru vom riposta si ne vom schimba....totul porneste din momentul in care v-ati casatorit,,,trebuie sa fii foarte sigur de acel moment pentru ca atunci totul e frumos dar dupa,copii sufera ,,si vor avea de pierdut familiile lor,,,un tata vitreg nu e acelasi lucru,,,dragostea se stinge repede dar respectul si devotamentul sunt cele care raman...barbatii sunt influentati de catre parinti pentru ca nu au destula incredere in sotiile lor si el crede ca parintii lui au pareri mai bune decat tine...barbatii sunt schimbatori tineti cont ca un barbat chiar si intr-un razboi daca nu are pentru ce lupta nu va lupta chiar daca zice ca se va duce la razboi cu prima ocazie va dezerta....

    0
    0

  • maria pe 7 Dec 2011, 20:37
    ce pot sa fac ,acum?

    am ajuns la capatul puterilor... am aflat ca sotul ma inseala dupa 12 ani de casnicie ... totul mergea perfect...sau asa mi se parea... copilul e bolnav ,iar el s-a mutat din casa noastra ... cum sa gandesc si sa rezolv situatia asta?.. multumesc

    0
    0

  • ana maria pe 4 Mai 2011, 08:43
    amante

    salut femeilor disperate.si eu am acceiasi problema,sunt casatorita de 1 an si deja ma inseala,i-am facut reprosuri dar degeaba,asi fi divortat dar avem un bebe de 8 luni,ce sa fac/nu merge nici cu frumosul nici cu uratul,a inceput sa-mi vb urat si simt k nu mai pot si nu mai vreau.cred k cel mai bine e sa ne luam viata in propriile maini si sa scapam de ei.

    0
    0

  • dianar pe 8 Dec 2009, 06:56
    ALO! Barbatii??

    Alo, barbatii? ia spune-ti-ne domnilor, in ce conditii v-ati intoarce la nevasta de acasa cu drag si dor? ori ce motive aveti sa inselati? poate chiar sunt aspecte la care noi nici nu ne gandim. :)

    0
    0

  • dianar pe 8 Dec 2009, 06:54
    lasa-l in pace si ai grija de tine

    pt babuta: cand am aflat ca ma inseala parca picase tot tavaul casei in capul meu si il tineam apoi pe umar, am fost leguma.. deci te inteleg. oricum parerea mea este ca acum cel mai bine e sa te faci ca nu stii si sa te faci mai draguta, si mai draguta si mai draguta. zambeste-i si ocupa-te foarte mult de tine. nu ii spune nimic de ce, pleaca cateva zile din oras, NU il suna pana nu te suna el. du-te in excursii - lungi ori scurte, dupa buget. ridica ochii din pamant si pune-i mai des in oglinda. na intrebare acum: tu te-ai placea pe tine? ce gaseste el cand intra pe usa in casa? ce cuvinte aude el, ce il intrebi? cum mirosi tu? inteleg ca aveti si copii si e greu sa faci pe printesa, dar e ceea ce poti sa faci acum, sa ai grija de tine si sa fii draguta cu el. am mai spus si o repet: BARBATILOR LE PLACE VANATOAREA, NU NEAPARAT VANATUL. ofera-i vanatoare, lasa-l sa se intrebe ce e cu tine, cumpara-ti un parfum nou(scump, pentru ca meriti) si lenjerie intima noua, sexi. atata-l si apoi lasa-l cu buza in soare, ai sa vezi cum vine singur inapoi. si NU ii reprosa nimic. cunosc multi multi barbati care isi inseala nevestele doar pentru diversitate, dar sa fii sigura ca tu ocupi un loc foarte important in inima lui, acolo unde pitipoancele nu pot ajunge decat daca le lasi tu loc. e alegerea ta, sa stii. si daca vrei mai mult, statistic vorbind foarte putine relatii extraconjugale ajung la casatorie, majoritatea sunt de "umplutura". hai draga mea! hai ca poti. fa-ti curaj sa traiesti din nou si sa stalucesti!!! sa imi scrii cum merge

    0
    0

  • babuta pe 5 Dec 2009, 21:20
    casnicie destinata esecului

    Desi am lasat capul jos de multe ori ca sa fie bine si am facut la toti pe plac (sot si familia lui) am fost luata de proasta. L-am iubit si il iubesc din tot sufletul dar cred ca el sta cu mine doar din obligatie pentru cei doi copii si cel mai important lucru amanta lui nu isi paraseste sotul ca sa stea cu el. cred ca copilul amantei este al lui. eu ce sa fac in situatia asta? Mor cu zile. El nu stie ca am aflat.

    4
    0

  • el20e21 pe 17 Aug 2009, 01:34
    nu e usor

    nu e usor sa te schimbi, dar fiecare dintre noi avem puterea de a alege. Nu e simplu sa lasi capul in jos sau sa-i dai dreptate partenerului dar de cele mai multe ori este mai bn. Mai am multe de invatat si poete ar trebui sa-mi lipesc aceste reguli pe oglinda sa le citesc in fiecare zi pana mi se intiparesc si le respect. in relatia cusotul gresesc ca nu-i spun lucrurile care m-au afetat in momentul producerii lor, ci le las pentru momentele cand el imi reproseaza ceva, si SAR si eu si-i spu ce m-a deranjat. NU E BIME NU FACETI CA MN! Multumesc ca m-ati ascultat, la mai multa intelegere!

    0
    0

  • Bucur Mihaela Ileana pe 13 Mai 2009, 19:16
    inpresionant...

    Citind cu atentie aceste"reguli" , mi-am dat seama de cate greseli pot face in relatia pe care o am , si mi-am mai dat seama ca iubitul meu le respecta mai mult decat mine .Eu fac deseori gresala sa ma grabesc in a trage concluzii,in a spulbera toata increderea acumulata,pentru niste pareri de nesiguranta care ma intampina din cand in cand....iubesc ,desi nu cerdeam ca am sa descopar acest sentiment in adevaratul sau sens,respect , desi nu credeam ca-mi va pasa atat de mult vreodata... si cu toate astea tind deseori sa las nesiguranta sa-mi bata la "usa". Daca fiecare dintre noi am respecta macar jumatate dintre aceste reguli...cred eu ca vom vedea tot mai des batraneii mergand pe strada tinandu-se de mana,spunandu-si vorbe frumoase si prividu-se in ochi asa cum o faceau la varsta adolescentei , sau chiar ci mai multa gingasie. Mi-as dori sa ajun la "80" de ani alaturi de batranelul meu si sa-i marturisesc din toata fiinta mea cat de mult il iubesc!

    1
    0

  • marga pe 22 Feb 2009, 21:04
    invidie

    de ce sotul meu se lasa influentat de parintii lui si se cearta cu mine.inainte ne intelegeam de minune?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod