Nevoia de siguranta in cuplu

Cum ar trebui sa fie partenerul tau pentru a avea curaj sa intemeiezi o familie cu el? Afla de la psihologul nostru
Tiparele feminitatii s-au schimbat in mod semnificativ in ultimele generatii. Poate cea mai discutata dimensiune a feminitatii este cea a nevoii structurale de siguranta, motivata biologic de instinctul de reproducere: un partener trebuie sa fie suficient de puternic pentru a te simti sigura atat tu, cat si urmasii tai.

S-a discutat apoi foarte mult ce inseamna de fapt siguranta si ce inseamna un barbat puternic, care sa iti poata oferi aceasta siguranta. In zilele noastre, nu mai putem vorbi de putere fizica, ci de criterii mai degraba materiale si sociale, care pot sa securizeze o femeie intr-un cuplu.

Pe de alta parte insa, femeia moderna a inceput tot mai mult sa isi caute siguranta in ea insasi, sa se afirme profesional si social sa incerce sa schimbe anumite coordonate ale relatiei clasice. Acest lucru explica si faptul ca exista tot mai multe mame singure, femei care vor si se simt in stare sa isi asume maternitatea pe cont propriu.

O alta consecinta a schimbarii perspective de siguranta a femeii se vede in modul in care ea evolueaza profesional. Desi inca traim intr-o lume a barbatilor (cele mai multe pozitii de top management sunt mult mai usor ocupate de un barbat, decat de o femeie), lucrurile se schimba cu pasi mici, dar siguri.

Si totusi, dincolo de imaginea acestei femei puternice si independente, mai exista nevoia de siguranta pe care femeia sa o caute in cuplu?

Cu siguranta, da. Oricata nevoie am avea de afirmare sociala si profesionala si oricat de bine ne-ar reusi acest lucru, suntem si fiinte afective si sexuale, si aceste nevoi isi fac loc in sufletul nostru oricat de mult ne-am ascunde dupa salarii mari si pozitii inalte. Atata timp cat o femeie se implineste alaturi de un partener, oricat de puternica ar fi in viata de zi cu zi, alaturi de el va simti nevoia de a nu se afla mereu in control, asa cum poate se intampla in celelalte laturi ale vietii.

Insa, pentru o femeie puternica devine foarte greu sa se simta in siguranta alaturi de un partener care sa fie cel putin la fel de puternic ca si ea. Si aici apare o alta dilema a femeii moderne: cum pot face ca intrand intr-o relatie, sa nu devin singurul adult care isi asuma responsabilitatea, ci sa fim pe pozitii egale, astfel incat sa ma pot simti in siguranta? Intrebarea devine si mai complicata atunci cand relatia porneste intr-un moment in care cei doi parteneri sunt aproximativ pe pozitii egale, insa in timp ea evolueaza, pe cand el se simte confortabil sa ramana pe loc, si astfel discrepanta devine tot mai mare si ruptura in plan intim dintre cei doi tot mai adanca.

Oricare ar fi situatia care a creat momentul prezent, cel mai important este sa iti dai seama cum te simti intr-un moment anume in relatia ta sau in posibila relatie. Caci daca nu (mai) este ceea ce ai nevoie, s-ar putea ca suferinta sa iti fie mai mare decat beneficiile. Tu alegi.

Siguranta ti-o poti gasi in cuplu nu doar gasind un partener care are un salariu mai mare decat tine sau care are mai multi prieteni decat tine, sau care este mai agresiv decat tine. Dimpotriva. Siguranta este un miracol pe care il simti in interior, pe care nimeni altcineva nu il simte, atunci cand esti alaturi de alesul tau. Este ceea ce te face sa zambesti cand altii ar putea crede ca nu te simti bine in acea relatie. Pentru ca nimeni altcineva nu are acces acolo in adanc, unde e sufletul tau.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Aeris pe 7 Iun 2010, 13:56
    Siguranţă

    Femei fiind, vulnerabile, avem nevoie să ştim că cel de lângă noi ne poate proteja oricând, de orice.Asta ne face să ne simţim bine, în largul nostru. Iar nevoia aceasta de siguranţa se dezvoltă pe toate planurile , material , fizic, social, etc.Un barbat puternic însă are alături o femeie puternică, care-l inspiră şi îl face să fie deci , şi mai puternic , în dorinţa de a o feri de orice primejdie. Eu consider că siguranţa aceasta despre care se vorbeşte şi de care are nevoie o femeie trebuie să se găsească ,mai întâi de toate, în ea însăşi. Multă putere, dragele mele , şi nu uitaţi: puterea vine din voi !

    0
    0

  • castravete pe 26 Nov 2009, 14:39
    nu va bazati pe puterile nimanui

    cel mai bine sa fiti tari puternice si sa nu va asteptati la prea mult ajutor din partea lor ,nu sant asa cum vor sa paara sant doar de fatada sant rai si doar pt ei

    0
    0

  • Alex pe 2 Nov 2009, 19:41
    Sunteti prea disperate ,si de multe ori distrugeti tot ce aveti in jur.

    Sunteti puernice atunci cand stiti sa va iubiti familia si s-ai apropiati pe cei ce nu stiu sa pretuiasca valorile umane .

    0
    0

  • DANA pe 2 Nov 2009, 13:39
    Este ceea ce te face sa zambesti cand ...etc(fin art)

    asa e! eu stiu ptr ca eu traiesc exact inversul am un barbat cu multi prieteni, etc... si nu ma simt in siguranta DELOC de ce? simplu: EL SINGUR se duce si se distreaza cu prietenii lui, EL SINGUR beneficiaza de ajutorul prietenilor, EL SINGUR si-a cheltuit salariul ala mai mare ca al meu n-a facut nimic ptr NOI

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod