Criza financiara creste violenta conjugala?

Sarbatorile de iarna din acest an ne-au lasat un gust amar... Criza financiara globala, aparuta initial in Statele Unite ale Americii, afecteaza si viata conjugala. In decembrie, comparativ cu luna precedenta, numarul femeilor care au cerut sprijinul...

Sarbatorile de iarna din acest an ne-au lasat un gust amar... Criza financiara globala, aparuta initial in Statele Unite ale Americii, afecteaza si viata conjugala. Pe 3 ianuarie 2009, Dailymail.co.uk, prin autoritatile britanice, anunta cresterea cazurilor de violenta conjugala pe timpul sarbatorilor. Cauze? Lipsurile financiare.

In decembrie, comparativ cu luna precedenta, numarul femeilor care au cerut sprijinul Centrului National pentru Violenta Conjugala a crescut cu 40%. Potrivit statisticilor, mai mult de 2.200 de femei au cerut sprijinul autoritatilor.

Mark Groves, directorul Centrului National pentru Violenta Conjugala, a declarat criza financiara drept cauza sigura a acestui val de violente conjugale, pentru ca  majoritatea acestor acte se petrec in spatele usilor inchise, unde familiile isi petrec majoritatea timpului, din cauza lipsei banilor.

In Romania, violenta conjugala nu are nevoie de nicio criza financiara pentru a fi omniprezenta.

In multe familii se aplica legea pumnului, fara a cauta rezolvari in alte parti. Dupa cum am aflat din articolul Spune "NU" violentei impotriva femeilor!, in Romania, femeile reprezinta 83% din cazurile de violenta fizica in familie.

Iata ce ne spune si Claudiu Ganciu, psihoterapeut: "Violenta in familie este o trasatura a legaturii inconstiente intre membrii familiei. Are multe explicatii si se afla dincolo de o situatie conjuncturala cum este criza economica. Cand vorbim de violenta in familie, vorbim despre multe alte lucruri - despre ura, pierderea controlului, impulsivitate, sexualitate, suferinta cuplului, satisfacerile pe care violenta le ofera etc.
Toate acestea sunt situate in functionarea psihologica, iar aceasta criza permite o manifestare care oricum exista, dar, din diferite motive, nu se manifesta sau nu este facuta public.".


Si eu am facut parte dintr-o astfel de familie, in care am vazut si am simtit ce inseamna sa primesti rafale de umilinte, amenintari si batai. Amandoua (eu si mama), niste persoane vulnerabile, am cazut, deseori, victime in fata unui tata/sot violent, care, la randul lui, a cunoscut violenta, plin de frustrari, avid de putere si control.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod