Ai putea avea probleme de fertilitate?

Majoritatea persoanelor nu află că au probleme de fertilitate decât atunci când vor să aibă un copil. Acest lucru se întâmplă pentru că nu există simptome specifice.
Indiferent dacă îți faci doar un plan de viitor sau chiar vrei să ai copii cât mai repede trebuie să știi care pot fi problemele de fertilitate care îți afectează șansele de a-ți întemeia o familie. Este adevărat că unii factori nu sunt sub controlul tău, dar există numeroase lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți situația.

 
Factori de risc pentru fertilitate

Femeile și bărbații au un risc egal în ceea ce privește problemele de fertilitate. În aproximativ 30% dintre cazuri ambii parteneri au o problemă de sănătate sau medicii nu pot determina cauza exactă.

 
Iată care sunt factorii care afectează șansele unui cuplu de a avea copii:

 
1. Vârsta

Fiecare femei se naște cu un număr fix de ovule. Numărul scade pe măsură ce înaintează în vârstă, fiind mai greu să rămână însărcinată după 35 de ani.
Astfel, la vârsta de 40 de ani șansele de a avea un copil scad de la 90% la 67%, iar la 45 de ani ajung la 15%. Fertilitatea bărbaților scade după vârsta de 45 de ani. Din acest motiv specialiștii recomandă cuplurilor să nu aștepte dacă deja au decis că vor să aibă copii.

 
2. Fumatul

Tutunul afectează negativ șansele de a avea un copil deoarece crește riscul de avort. În plus, femeile fumătoare trec la menopauză cu 2 ani mai devreme, iar fumatul poate cauza disfuncții erectile. Dacă vrei să-ți întemeiezi o familie este indicat să reduci numărul de țigări și să renunți treptat la ele.

 
3. Consumul de alcool

Medicii consideră că femeile nu trebuie să consume deloc alcool în timpul sarcinii pentru că favorizează malformațiile. De asemenea, consumul frecvent de alcool reduce șansele de a avea un copil.
Nu trebuie neapărat să renunți la petreceri, dar te-ai putea obișnui să consumi alt tip de băuturi. Limonada, apa minerală, ceaiurile sau chiar apa plată simplă sunt opțiunile indicate în această perioadă.

 
4. Greutatea

În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că femeile supraponderale au menstruații neregulate și adesea nu au ovulație. La polul opus, și femeile subponderale au probleme pentru că sistemul reproductiv nu mai este la fel de eficient. Este util să discuți cu medicul tău despre ce fel de meniu ar trebui să ai și ce soluții trebuie să adopți pentru a face mai multă mișcare. În același timp, nu trebuie să exagerezi cu exercițiile fizice deoarece antrenamentele extrem de intense provoacă dureri musculare și stres.

 
5. Sănătatea mintală

Depresia și stresul pot provoca dezechilibre hormonale, afectând menstruația și procesul de ovulație. Contează foarte mult să te relaxezi și să gestionezi stresul în mod eficient atunci când vrei să ai un copil.
Poți încerca meditația, activitățile artistice, plimbările, lectura, diferite cursuri care să-ți creeze abilități noi și să-ți distragă atenția de la momentele tensionate, dansul sau gătitul.

 
6. Factorii din mediul înconjurător

Este posibil să existe factori în viața cotidiană care reduc șansele unei sarcini potențiale. Este vorba despre joburile care se desfășoară în medii cu substanțe toxice, precum și de tratamentele care includ chimioterapia sau radioterapia. De asemenea, și poluarea poate fi un factor negativ.

 
Riscuri pentru femei

Următorii factori pot avea un impact negativ asupra ovulației sau a echilibrului hormonal:
 
- endometrioza;
- boli cronice precum diabetul, artrita, hipertensiunea arterială, astmul sau lupusul;
- două sau mai multe avorturi;
- menstruații neregulate;
- menopauză prematură (înainte de vârsta de 40 de ani);
- fibromi uterini sau chisturi ovariene;
- sindromul de ovar polichistic.

 
Riscuri pentru bărbați

Iată care sunt factorii care pot afecta bărbații care își doresc să aibă un copil:
 
- hernia;
- infecții sau inflamații la nivelul prostatei;
- medicamentele specifice pentru ulcer sau psoriazis.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod