Vrei ca micutul sa iubeasca lectura? Citeste-i!

Daca esti mama unui bebelus in varsta de numai cateva luni sau un an, te-ai putea intreba: "De ce sa-i citesc? Oricum nu poate intelege nimic deocamdata!". Adevarul este insa altul.

Daca esti mama unui bebelus in varsta de numai cateva luni sau un an, te-ai putea intreba: "De ce sa-i citesc? Oricum nu poate intelege nimic deocamdata!". Adevarul este insa altul.

Creierul micutului poate fi comparat acum cu un burete, pentru ca absoarbe orice informatie. Cu cat ii sunt stimulate mai mult simturile, cu atat se va dezvolta mai repede si mai armonios din punct de vedere intelectual si chiar emotional.

Iata cateva avantaje ale cititului:
bebelusul incepe sa comunice - e drept ca intr-o forma incipienta - chiar daca nu poti avea inca reactii din partea lui;

sunt stimulate aptitudinile de ascultare, memorie si, pe termen mai lung, capacitatea de exprimare si un vocabular bogat;

auzindu-ti vocea, copilul se simte in siguranta.



Cu cat ii citesti mai multe povesti, cu atat prichindelul va fi mai expus comunicarii orale si va incepe sa vorbeasca mai repede, articuland corect cuvintele. Cuvintele auzite se "imprima" in creierul micutului.

Tocmai de aceea, este important sa-i citesti cu intonatie, nu monoton. Copilul este capabil sa faca diferenta intre diferitele emotii (bucurie, teama, surpriza), iar acest lucru contribuie semnificativ la dezvoltarea lui emotionala.

De asemenea, arata-i cat mai multe poze, viu colorate - ii va fi mult mai usor sa invete sa le recunoasca ulterior. Chiar daca nu le poate intelege si interpreta, se va concentra asupra lor (in special, asupra non culorilor alb si negru).



Dar poate cel mai important aspect al chestiunii aflate in discutie consta in faptul ca in felul acesta se creeaza o legatura unica intre ceea ce-i place bebelusului - vocea ta si sa te simta aproape - si carti.

Incearca sa faci din lectura un ritual zilnic - de preferat, inainte de somnul de dupa-amiaza si seara, la culcare. Aseaza-l in patut, stai langa el si citeste-i. Pentru o mai buna conexiune intre tine si micut, mangaie-l sau, eventual, tine-l in brate in timp ce-i citesti.

Pentru mai multa expresivitate, invata sa imiti sunetele emise de animale. Nu te preocupa neaparat de subiectul povestii, pe care i-o poti citi chiar de mai multe ori.

Micutii adora sa auda acelasi lucru, pentru ca le suna familiar.

In general, cartile pentru copii au texte simple si imagini relevante. Este de preferat sa alegi carti subtiri, lucioase si cu cat mai multe ilustratii.

Pe masura ce copilul creste, puteti face impreuna analogii intre povestile citite si ceea ce se intampla in viata reala ("Uite o veverita! Poate este prietena cu veverita din poveste!"). Foloseste orice pretext pentru a-i aminti de cartile citite si a-i stimula memoria si imaginatia.

Una dintre cele mai simple si, in acelasi timp, eficiente metode de a-l determina pe copil sa indrageasca lectura consta in a avea cat mai multe carti in casa.

Puterea exemplului este mai mare decat crezi, iar imaginea unei biblioteci bogate se poate constitui intr-un stimulent puternic. Un alt truc este acela de a include intre jucariile copilului si cateva carti, atunci cand acesta a mai crescut.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod