Un Craciun doar pentru tine si copilul tau...

Viata nu este intotdeauna asa cum ne-am dori si chiar daca, atunci cand ne-am casatorit, am facut-o cu gandul ca este pentru totdeauna, se intampla ca pentru unii dintre noi...

Viata nu este intotdeauna asa cum ne-am dori si chiar daca, atunci cand ne-am casatorit, am facut-o cu gandul ca este pentru totdeauna, se intampla ca pentru unii dintre noi, "totdeauna" sa fie mai putin abastract si... mai palpabil.

Altfel spus, este posibil ca, intr-o buna zi, tu si sotul tau sa o luati pe carari diferite. Nu este o nenorocire, viata merge inainte, dar, din nefercire, cel care sufera cel mai mult este micutul vostru.

Cu toate acestea, cu putina bunavointa din partea voastra, ii puteti oferi macar de Sarbatori bucuria de a-l astepta pe Mos Craciun alaturi de ambii parinti. Va fi, cu siguranta, cel mai frumos cadou...

Indiferent de ceea ce s-a intamplat intre voi, copilul nu trebuie implicat in divergentele pe care le-ati avut.

Aratandu-i ca macar de Sarbatori sunteti impreuna, il veti ajuta sa nu se simta "altfel" decat ceilalti copii si sa se bucure din tot sufletul de aceste momente, invatand totodata si o lectie de viata.

Mesajul pe care i-l transmiteti este ca veti fi intotdeauna alaturi de el, ceea ce il va ajuta sa aiba incredere in sine si sa se dezvolte armonios din punct de vedere psihologic.

Retine un aspect important in context: daca nu esti convinsa ca vei putea petrece o seara alaturi de fostul sot fara a va certa si fara a incepe (a cata oara?) sa va invinuiti reciproc pentru esecul mariajului, renunta din start la idee.

Este ultimul lucru de care micutul are nevoie: sa asiste la o cearta a parintilor lui, in seara in care il asteapta pe Mos Craciun.

Pentru a evita aceasta, ar trebui sa te intalnesti cu fostul partener si sa iti dai seama astfel cum se prezinta situatia.

Daca ajungi la concluzia ca nu este bine sa fiti toti impreuna de Craciun, gaseste o solutie de compromis: in seara de Ajun micutul sta cu tine, iar in ziua de Craciun va merge in vizita la tatal sau.

De asemenea, inainte de a lua in calcul ipoteza unei reuniri temporare a familiei, reflecteaza si analizeaza-te pe tine insati: esti sigura ca ai depasit trauma emotionala a divortului? In caz contrar, evita intalnirea.

Nu inseamna ca, daca ati divortat, nu va puteti intelege. Paradoxal, unele cupluri ajung sa comunice mai bine dupa ce s-au despartit, fara a relua relatia ca atare. Pentru copii ar fi extraordinar sa-i vada pe parinti impreuna macar de Sarbatori - si asta, indiferent de varsta copilului.

Din nefericire, in cazul unor familii, este mai usor de zis decat de facut.

Dar sa gandim pozitiv si sa presupunem ca va veti reuni cu totii in seara de Ajun. In cazul acesta, mergi la cumparaturi impreuna cu fostul sot, alegeti cadourile si pregateste cina pentru toti, exact ca inainte. Se impune sa fii atenta la un aspect delicat - si iata despre ce este vorba.

Copilul trebuie sa fie perfect constient de faptul ca reunirea parintilor nu este una de durata si ca, desi ei sunt aparent impreuna, la sfarsitul serii tati va pleca acasa.

Sub nici un motiv nu face vreun gest sau vreo afirmatie din care cel mic ar putea deduce ca exista posibilitatea sa va impacati permanent si sa va reluati viata impreuna. Ar fi sfasietor pentru el sa realizeze ca si-a facut sperante desarte.



Daca fostul tau sot s-a recasatorit si are copii in noua casnicie, nu este indicat sa-i aduca si pe ei in seara de Ajun. Craciunul este o sarbatoare care se petrece in familie - or, in cazul de fata, este vorba despre doua familii separate, in fond. Totodata, nu poti sti cum va reactiona copilul tau intr-o astfel de situatie.

Poate ca se va simti ranit sa vada ca tatal sau are alti copii. Cei mici pot fi destul de imprevizibili, asa incat cel mai bine este sa preintampini astfel de situatii.

Un articol de Greta Harja

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod