Trei dintre cosmarurile copiilor si semnificatia acestora

Cu siguranta ti s-a intamplat ca, in toiul noptii, sa-ti auzi copilasul plangand sau chiar tipand in somn. Alergi in camera lui si-l gasesti agitandu-se in somn, transpirat...

Cu siguranta ti s-a intamplat ca, in toiul noptii, sa-ti auzi copilasul plangand sau chiar tipand in somn. Alergi in camera lui si-l gasesti agitandu-se in somn, transpirat...

Dupa ce il trezesti si il ajuti sa se linisteasca, incerci sa afli ce a visat. "Iar erau multi gandaci, mami...". Sau "Iar a venit balaurul...". Cu alte cuvinte, un cosmar pe care l-a mai avut si altadata. Oare de ce se intampla astfel?

Explicatia se afla, bineinteles, la nivelul subconstientului. Ai fi surprinsa, de exemplu, sa afli ca un cosmar in care apar gandaci reflecta de fapt teama copilului ca un eventual fratior sau surioara ar putea sa-i ia locul in inima ta?

Cosmarurile copiilor pot reprezenta o "poarta" excelenta spre sufletul si gandurile lor ascunse, de care poate nici ei nu sunt constienti.

Sa vedem care sunt cele mai intalnite trei subiecte ale cosmarurilor lor si ce ar trebui sa inveti din acestea...

1. Monstri

Visele avand ca protagonisti monstri sunt diverse, din punct de vedere al modului de desfasurare a actiunii. Cand copilul viseaza ca balaurul se ascunde pe undeva prin camera lui, pandindu-l, poate semnifica neincrederea micutului in fortele sale si spaima ca este pandit de pericole la fiecare pas.

Daca balaurul il urmareste sau il ameninta, este un indiciu ca visul nu reprezinta o stare psihica sau o situatie, ci monstrul este o reflectie a unei persoane din viata reala, care il intimideaza pe micut.

Ce ar trebui sa stii

Atunci cand parintii ridica tonul sau au manifestari violente (fie la adresa copilului, fie catre altcineva, dar in prezenta micutului), probabilitatea aparitiei acestui tip de cosmar este foarte mare.

Visele acestea nu reprezinta neaparat un indiciu de abuz mental, dar indica faptul ca micutul este foarte stresat de ceva, de obicei un fapt sau o persoana din preajma sa. Daca se repeta, incearca sa faci niste conexiuni: se intampla ceva anume, ciclic, in zilele ce preced cosmarurile?

2. Caderi in gol

Asemeni adultilor, copiii sunt foarte sensibili in fata acestui gen de cosmare, care echivaleaza cu sentimentul pierderii controlului. Astfel de cosmaruri apar de obicei atunci cand in viata s-a instalat haosul si micile amanunte de fiecare zi dau semne ca devin foarte presante si sufocante, amenintand stabilitatea.

Ce ar trebui sa stii

Un astfel de vis poate semnala inclusiv o infectie la nivelul urechii.

In cazul in care micutul a suferit recent de vreo raceaala, este bine sa te adresezi unui specialist pediatru, chiar daca nu exista nici un simptom deocamdata. Daca nu exista nici o problema de ordin fiziologic, este posibil ca micutul sa se simta coplesit de responsabilitatile care ii revin si sa aiba sentimentul ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor tale.

3. Gandaci

Este unul dintre cel mai des intalnite cosmaruri in randurile copiilor: fie viseaza ca ridica plapuma si gasesc in pat o sumedenie de insecte respingatoare, fie acestea apar pe geam si invadeaza incaperea.

Ce ar trebui sa stii

In mod cert, un asemenea vis denota o mare agitatie interioara. Poate aparea fie inaintea unor momente importante din viata (de exemplu, inaintea primei zile de gradinita, mutarii in casa noua, aparitia unui fratior).
Semnificatia acestui vis este in general teama de inedit - nestiind la ce sa se astepte si deci daca va faca fata sau nu noii situatii. Certurile dintre parinti pot fi si ele o cauza.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina pe 12 Mai 2013, 09:27
    pentru Jacqueline

    E limpede ca e ceva ce-ti sta pe suflet si ar trebui sa cauti o persoana cu care sa discuti, un duhovnic si un psihoterapeut. Daca vrei, iti pot recomanda un psihoterapeut bun, cat despre duhovnic, gasesti la orice biserica.

    0
    0

  • Jacqueline pe 15 Apr 2013, 11:20
    temeri nocturne

    In 2011 am facut avort deoarece imi era teama si nu stiam ce sa fac, aseara am visat ca mi-am dus copilul ambalat ca pe un cozonac la spital,unde 2 asistente l au descfacut,sucit si dintr-o data a aparut o fetita de vreo 3 anisori ff frumoasa.A-m luat-o si am sarutat-o si mi-ai dat lacrimele cand stiiam ca o voi pierde si numai vroiam asta dar nu mai aveam ce face.Fetitei i-au dat lacrimele dupa mine si mi-a scus:"Nu ard , sunt foarte reci" (lacrimele) atunci a disparut.si m-am trezit plangand.Am nevoie de ajut cu un sfat va rog,Va multumesc mult!

    0
    0

  • g. Valentina pe 28 Nov 2009, 23:40
    ce se intimpla cu copilul meu cand se manifesta asa?este vorba de un cosmar sau nu?

    Copilul meu are 4 ani si de la varsta de un an a avut de 5 sau 6 ori aceasta problema: in timp ce doarme incepe sa planga,se manifesta foarte ciudat, nu aude cand il strigam si e greu de trezit. Dupa ce se trezeste nu poate sa vorbeasca, are corpul intepenit,mainile sucite intr-un mod ciudat,iar mainile si picioarele sunt reci. Dupa 1-2 minute e constient dar inca incapace sa-si controleze miscarile. Rugam daca stie cineva ce se intampla sa ne dea un raspuns, va multumim.

    0
    0

  • Schuller Simona pe 27 Nov 2008, 12:58
    temeri nocturne

    As vre sa aflu mai multe despre acest subiect intilnit la copii de 6 ani nu cosmaruri ci temeri nocturne am inteles ca se numesc fiindca dimineata nu-si aminteste absolut nimis,nu stiu cum sa procedez!

    0
    0

  • Schuller Simona pe 27 Nov 2008, 12:54
    temeri nocturne la copii

    sa vra sa aflu mai multe pe aceasta tema temeri nocturne la copii de 6 ani

    0
    0

  • Dana pe 11 Mar 2008, 12:24
    un cosmar care se repeta si ne ingrijoreaza!!

    Nu stiu cui sa ma adresez....cine ma poate ajuta??!! Baiatul meu (9 ani) de aproape 2 saptamani are un cosmar care se repeta....viseaza ca este prea multa mobila in camera unde doarme, cu "7000 de culori" si ca el nu poate face nimic.... Suntem foarte speriati, vrem sa-l ajutam , dar nu stim cum.Trebuie sa va spun ca la noi in casa este armonie deplina, iar pana la aceasta varsta atat la el cat si la fata (13 ani) nu ne-am intalnit cu asa ceva. astept cu nerabdare un sfat. Va multumesc pentru intelegere si...ajutor!!

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod