Tot ce trebuie sa stii despre camera nou-nascutului

Ai devenit mandra si fericita mamica a unui bebelus sanatos, care asteapta sa se instaleze cat mai confortabil in noua sa camera. De acum inainte, statutul de parinte...

Ai devenit mandra si fericita mamica a unui bebelus sanatos, care asteapta sa se instaleze cat mai confortabil in noua sa camera. De acum inainte, statutul de parinte iti va aduce numeroase provocari si satisfactii. Una dintre primele incercari care te asteapta o reprezinta (si) amenajarea camerei nou-nascutului, cu toate obiectele si accesoriile necesare.

Uneori, aceasta poate fi o sarcina dificila si coplesitoare. Este preferabil (si recomandabil) ca incaperea sa fie pusa la punct inainte de sosirea prichindelului pe lume (sau acasa, de la maternitate). In acest fel, cel putin un factor de stres va disparea din viata proaspetilor parinti...

Parintii se simt adesea frustrati din cauza "muntelui" de informatii legate de nevoile nou-nascutului, din cauza elementelor de mobilier, echipamentelor, accesoriilor si hainutelor de care au nevoie (sau ar trebui sa aiba nevoie) pentru cel mic sau pentru pregatirea acestei camere.

Insa nu este cazul sa te panichezi! Incepe cu inceputul, respectiv cu lucrurile de baza care trebuie sa se regaseasca in aceasta camera si, apoi, totul va decurge de la sine. In primul rand, pentru bebelus ai nevoie de patut, masa de schimbat si mobilier sau alte solutii pentru depozitarea diferitelor obiecte.



Incepe prin a-ti determina bugetul si stabileste-ti prioritatile - la inceput, orienteaza-te spre lucrurile de baza. Dupa achizitionarea acestora, vei sti exact cat de mult ai cheltuit si ce bani iti raman pentru elementele de detaliu sau accesoriile care nu reprezinta o urgenta.

Iata insa ce anume nu trebuie sa iti lipseasca din camera nou-nascutului si ce lucruri ar trebui sa aiba in vedere parintii, atunci cand incep "sesiunea" de cumparaturi:

Patutul

Atunci cand alegi patutul bebelusului, trebuie sa tii cont de doi factori principali: functionalitatea si stilul. Patutul va fi folosit de un singur copil? Sau si viitorii frati ai nazdravanului vor folosi acelasi patut?

Majoritatea patuturilor au prevazuta optiunea de fixare a saltelei la inaltimi variabile, in functie de nevoi. In special in cazul patuturilor din lemn, una dintre partile laterale ale elementului de mobilier poate fi ajustata la o inaltime mai mica sau data jos atunci cand este necesara facilitarea accesului.

Totusi nu toate aceste obiecte de mobilier beneficiaza de astfel de avantaje. Tocmai de aceea este necesar sa determini cat de importante sunt aceste trasaturi pentru tine si nevoile tale. Iti doresti un patut care sa poata fi folosit mai tarziu drept pat pentru un copil de cativa anisori? Sau intentionezi sa cumperi alta mobila?

Patutul reprezinta punctul focal sau de interes al incaperii, astfel incat este important sa alegi un model care sa se integreze fara probleme in decorul camerei si al intregii locuinte.
In ceea ce priveste materialele din care este confectionat, lemnul si fierul (forjat sau nu) reprezinta optiunile principale.

Patuturile din lemn nu se "potrivesc" decat cu alte piese de mobilier din lemn. In schimb, un patut din fier poate fi accesorizat atat cu piese din fier, cat si din lemn. De asemenea, o optiune la indemana o reprezinta mult mai raspanditele si accesibilele ca pret patuturi din plastic rezistent, mult mai usoare si mai usor de transportat.

In ceea ce priveste achizitionarea lenjeriei de pat, ia in calcul stilul si functionalitatea, trasaturi care se "muleaza" cel mai bine pe dorintele si nevoile tale.

Nu in ultimul rand, asigura-te ca orice model de patut asupra caruia te-ai hotarat respecta standardele de siguranta si protectie, pentru a evita accidentele nefericite.

Masa de schimbat

Este esential sa ai un loc pentru schimbarea nou-nascutului, un loc special amenajat, aflat la indemana si care respecta masurile de siguranta. In general, mesele de schimbat pot fi cumparate "la set", impreuna cu un patut asortat.

Modelele moderne de masute de schimbat, care se prezinta ca elemente de mobilier de sine statatoare, sunt prevazute cu rafturi deschise sau accente decorative. Un astfel de obiect este, in esenta, o masuta de toaleta, careia i s-a adaugat deasupra un spatiu special pentru schimbarea bebelusului.

Aceste modele ofera spatiu de depozitare si, in plus, pot fi folosite pe post de dulap sau sifonier, cand cel mic va "iesi" din scutece...

Solutii pentru depozitare

Cosurile si cutiile din carton sau plastic reprezinta modalitati decorative si facile de a rezolva problema spinoasa a spatiului de depozitat.

Se stie ca pentru cresterea si ingrijirea unui copil ai nevoie de foarte multe lucrusoare si, mai mult decat atat, este important ca toate acestea sa fie cat mai la indemana...

Cutiile decorative pot avea dubla functionalitate - pe langa spatiul de depozitare, ofera incaperii un aspect ingrijit, ordonat si un plus de personalitate. Cosurile pot fi si ele utile, "preluand" o parte din obiectele esentiale care se afla in rafturile deschise ale masutei de schimbat copilul.

Un cos mare, din rachita, aflat in living room, poate fi folosit pentru pastrarea jucariilor si a cartilor de colorat sau de povesti. In acest fel, vor disparea din raza ta vizuala o multime de "nimicuri", lucru care te va ajuta sa scapi de impactul vizual neplacut si generator de stresuri...

Intr-un alt cosulet aflat sub chiuveta de la baie poti "ingramadi" uleiul de corp al bebelusului, samponul si sapunul special pentru copii, pudra de talc etc., precum si jucariile pe care le foloseste doar atunci cand face baita.

Detalii... care conteaza

Avand in vedere numeroasele nopti nedormite de care vei avea "parte" in calitate de proaspata mamica, un balansoar confortabil, asezat in camera bebelusului, aproape ca iti va salva viata...

Pornind de la modelele simple, balansoare cu spatar inalt, si ajungand pana la balansoarul semi-fotoliu, acoperit cu pernute pufoase, ai o oferta variata din care poti alege. Cu siguranta vei gasi un model care sa iti fie pe plac, sa raspunda nevoilor tale si, de asemenea, sa se integreze in stilul decorativ al incaperii.

De asemenea, un accesoriu de care ai neaparata nevoie este monitorul pentru bebelusi - pentru linistea sufleteasca a ambilor parinti si pentru siguranta micutului...

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod