Spalatul pe cap al copilasului - prilej de bucurie si joaca

Ce gandesti tu: "Numai cine nu a incercat vreodata sa spele pe cap un copilas isi poate imagina ca ar fi distractiv...". Adevarul este ca majoritatea micutilor urasc acest...

Ce gandesti tu: "Numai cine nu a incercat vreodata sa spele pe cap un copilas isi poate imagina ca ar fi distractiv...". Adevarul este ca majoritatea micutilor urasc acest lucru, chiar daca altminteri le place in baie. Dar se tem ca le va intra sampon in ochi, nu le place sa aiba parul ud, si iata "reteta sigura" pentru plans si incercari de a se sustrage acestui "ritual".

Iar daca mai ai si o fetita cu parul lung, tacamul e complet. Vestea buna este ca poti evita valul de proteste si smiorcaieli, cu diplomatie si imaginatie. De exemplu, spune-i ca este momentul ca papusa ei preferata sa fie spalata pe cap - si cum ar putea ea, fetita, sa faca acest lucru, decat daca-i arati tu cum se procedeaza.



Daca ai un baietel nu poti recurge la acest subterfugiu, insa din fericire, exista si alte variante. Spre pilda, poti face apel la cochetaria lui, spunandu-i ca un "baiat mare" (adora sa fie considerat astfel!) trebuie sa aiba parul curat si matasos.

Daca este ceva mai mare (in jurul varstei de trei ani, de exemplu), poti sa pretinzi ca il lasi sa se spele singur, intervenind pe parcurs. Pentru copii, este foarte important sa li se acorde incredere si sa fie tratati cu respect, chiar si de la aceste varste fragede.

Este bine sa aiba cat mai multe jucarii in cadita, pentru a-i distrage atentia.

Poate ca n-ar fi rau sa-i faci baie impreuna cu partenerul - taticii au intotdeauna un efect "magnetic" asupra celor mici, reusind sa se impuna fara mari dificultati.

Daca micutul incepe sa scanceasca de indata ce este dus in baie, stimuleaza-l sa se joace, vorbeste-i tot timpul si "aliniaza" jucariile, care (evident) vor fi spalate si ele pe cap. Tocmai de aceea este bine sa fie din material plastic.

Un alt aspect important se refera la starea ta de spirit. Daca esti indispusa din start, gandindu-te ca iarasi va trebui sa tii piept protestelor si plansetelor, foarte probabil ca asta se va si intampla.



Tine cont ca micutilor le place sa se joace in cada; cu cat mai multa spuma, cu atat mai bine. Poti, ca din greseala, sa-i pui spuma in par si dupa aceea sa-i arati intr-o oglinda ce mutrita nostima are. Sunt sanse mari ca smiorcaitul rau prevestitor sa fie inlocuit de chicotituri.

De asemenea, puteti intra amandoi in baie si sa-i ceri sa te spele pe cap. In felul acesta, se va convinge ca nu are nici un motiv sa-i fie teama. Daca ii faci baie impreuna cu inca o persoana, poti sa-l speli pe cap in timp ce sta intins pe spate in cadita, iar capul ii este tinut la suprafata de celalalt.
Astfel, se va relaxa si nu se va mai teme ca ii intra sampon in ochi.

Inca un sfat - nu transforma spalatul pe cap intr-un fel de obligatie careia copilul trebuie sa i se supuna. Nimic nu-i displace mai mult decat lucrurile impuse. Daca ii prezinti de la bun inceput totul ca pe o joaca, o alta modalitate de a se distra, asa o va percepe si se va comporta in consecinta.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod