Siguranța copilului la piscină sau la mare - Cum previi înecul

Sezonul estival este adorat de copii pentru că se pot juca pe malul mării ori la piscină. Învață cum previi înecul pentru a evita pericolele în orice moment.
Ce poate fi mai plăcut decât să petreci câteva zile la mare ori să mergi la piscină în weekend? Zilele toride te fac să-ți dorești să te arunci în apă cât mai des. Distracția și vremea frumoasă te îmbie să petreci mai mult timp afară, dar trebuie să iei în calcul și regulile de siguranță. În acest fel vei avea parte de zile plăcute, lipsite de griji. Chiar dacă majoritatea copiilor adoră să se joace în apă și nu se vor plictisi deloc la mare sau la piscină, este esențial să iei măsuri pentru a învăța cum previi  înecul. 
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, înecul rămâne principala cauză de deces în rândul copiilor. De aceea este foarte important să ai mereu în vedere siguranța celor mici. Adâncimea apei, curenții, faptul că o minge poate fi purtată de vânt prea departe și mulți alți factori pot crește semnificativ riscurile.

 
Iată cum previi înecul copiilor, la mare sau la piscină:

 
1. Securizează perimetrul

Dacă ai o piscină acasă, trebuie să te asiguri că niciun copil nu poate intra în ea nesupravegheat. Astfel, este indicat să înconjori piscina cu un gard, care să aibă o poartă încuiată.
„Gardurile din jurul piscinelor trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 120cm”, recomandă dr.
Leigh Gistinger, medic pediatru. De asemenea, poți instala un sistem de alarmă care te va avertiza când cineva este în apropierea piscinei. Golește piscina în afara sezonului pentru că uneori copiii pot fi tentați să încerce să folosească o piscină înghețată pe post de patinoar.

 
2. Învață-ți copilul cum să înoate cu precauție

Chiar și cei mai experimentați înotători se pot îneca din cauza cârceilor, a crampelor sau durerilor musculare. De aceea este bine să-l înveți pe copilul tău regulile de bază de la început. Potrivit studiilor realizate, copiii care cunosc regulile de siguranță pentru înot de la 5 ani sau chiar mai devreme sunt mai puțin predispuși accidentelor și vor fi precauți și la vârsta adultă. Trimite-i la cursuri de înot cât mai devreme și ajută-i să învețe cum să facă pluta sau cum să iasă dintr-un curent (în general înotând pe diagonală, paralel cu țărmul).
Riscul de înec scade cu până la 80% în cazul copiilor care merg la astfel de cursuri, iar acum până și bebelușii pot învăța. Nu lăsa timpul să treacă și înscrie-ți copilul la cursuri pentru a evita situațiile riscante.

 
3. Nu lăsa copiii nesupravegheați

Teoretic este evident că nu ar trebui să lași copiii singuri în apă, însă o mulțime de lucruri pot interveni. Poate vrei doar să iei un prosop și te gândești că nu are ce să se întâmple într-un minut, dar apoi sună și telefonul și trec mai multe minute în care copilul nu este supravegheat. De asemenea, poți avea prieteni în vizită și începeți să gătiți în timp ce copiii se joacă în apă ori te duci până la toaletă. Totul e în regulă până când deodată nu mai auzi copilul jucându-se. Evită astfel de momente de panică și nu lăsa copilul singur în apă.
Dacă ai ceva de făcut roagă partenerul sau un prieten să-ți ia locul timp de câteva minute, dar nu alege să-l lași singur. Acele minute sunt suficiente pentru un accident.

 
4. Ține mereu la îndemână o vestă de salvare 

Te poate ajuta să-ți salvezi copilul în caz de nevoie. Indiferent dacă ești în vizită la un prieten care are piscină, pe malul mării sau acasă, vesta de salvare este esențială pentru siguranța copilului. 

 
5. Ține cont și de riscurile neprevăzute

Adesea părinții iau măsuri mai ales pentru riscurile evidente, însă trebuie să gândești  creativ pentru a fi sigur că totul este în regulă. De exemplu, poate că ai luat măsuri pentru ușa principală, dar nu te-ai gândit la cea pentru câine. Copilul s-ar putea strecura pe acolo dacă este atras de apă. Ia măsuri pentru a preveni înecul și vei avea numai amintiri frumoase din sezonul estival.
Este mai bine să previi, iar distracția celor mici nu va avea de suferit din cauza protecției pe care le-o asiguri.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod