Schiul, un sport pentru copiii indragostiti de natura

Chiar daca a venit primavara, zapada inca mai exista pe partii, iar tu si copilul tau inca va mai puteti bucura de ea. Ce zici de un weekend la munte, unde micutul tau poate invata sa schieze? Daca va prinde gustul acestui sport, in iarna ce va veni va putea exersa mai mult.

Chiar daca a venit primavara, zapada inca mai exista pe partii, iar tu si copilul tau inca va mai puteti bucura de ea. Ce zici de un weekend la munte, unde micutul tau poate invata sa schieze? Daca va prinde gustul acestui sport, in iarna ce va veni va putea exersa mai mult.

Schiul este unul din sporturile complexe care solicita un numar foarte mare de muschi. Daca micutul tau se declara indragostit de acest sport, sa inceapa sa il practice de la o varsta foarte frageda, 4-6 ani, pentru ca atunci invata sa-si coordoneze mai bine miscarile, capata mai multa forta si mobilitate.

Printre capacitatile pe care le dezvolta schiul putem sublinia: dezvoltarea vederii periferice, a echilibrului, a capacitatii de coordonare si orientare in spatiu. Pentru ca este un sport care se desfasoara in aer liber, este foarte benefic pentru organism, datorita interactionarii directe cu natura, cu altitudinea inalta si cu aerul proaspat.

Acesta solicita, in special, muschii membrelor inferioare, ai coapselor precum si muschii gambelor.

Schiul alpin (cel de coborare pe pante) dezvolta musculatura gambelor, dar prezinta si un risc ridicat de fracturi si luxatii. Practicarea schiul fond (cel pe portiuni intinse) are un risc mai scazut de accidentare.

Atentie! Schiul nu este recomandat prichindeilor care sufera de afectiuni ale genunchilor, coloanei vertebrale, ligamentelor si care se adapteaza foarte greu la altitudine ridicata.

Pentru copilasi, schiul este foarte distractiv si antrenant, dezvoltandu-le spiritul competitiv. Practicat frecvent in perioada de iarna, asigura o buna circulatie a sangelui si are efect benefic asupra metabolismului, stimuland astfel cresterea, prevenind eventualele malformatii reducand considerabil riscul de obezitate.

Sistemul osos va beneficia de o dezvoltare armonioasa datorita practicarii acestul sport. Sistemul imunitar al copilului se va dezvolta si ca urmare, micutul nu se va mai imbolnavi la fel de des.

Schiul, in ansamblu, dezvolta rezistenta, forta, orientarea in spatiu, precum si coordonarea, echilibru, respectul pentru natura si simtul libertatii.

De foarte multe ori, parintii ocolesc acest sport datorita gradului de periculozitate pe care il are deplasarea pe schiuri la viteze mari.
Cazaturile copiilor pe zapada, in general sunt usoare si in cazul supravegherii lor de catre un instructor sau parinti riscurile se reduc foarte mult.

In cazul in care tot ceea ce am prezentat a trezit in tine dorinta de a-ti initia copilul in arta schiatului, atunci trebuie sa tii cont de cateva indicatii:

  • Alege lungimea corecta de schiuri, tinand cont de inaltimea, greutatea si abilitatea copilului tau, schiurile mai scurte fiind mai usor de controlat pentru un incepator; totusi, si un schior usor de nivel intermediar se va simti confortabil pe schiuri mai scurte;
  • Alege schiuri pentru munte. Desi sunt disponibile si schiuri speciale si cu un mijloc mai subtire, ele nu sunt necesare pentru a schia bine;
  • Cauta un schi care sa se indoaie un pic atunci cand presiunea este aplicata in centru, tinand de varf. Un schi rigid nu este ideal pentru un copil;
  • Verifica daca schiurile au curbura. Cand pui bazele schiurilor la un loc, acestea trebuie sa se indeparteze intr-o forma convexa, creand un spatiu intre ele, in timp ce varfurile si cozile se ating;
  • Ai grija ca micutul tau sa poarte echipamentul care i se potriveste perfect, inclusiv cizmele, schiurile, aparatoarele pentru gat si genunchi si casca de protectie;
  • Alege tu locul in care schiaza - incepe cu pantele mai usoare si creste gradul de dificultate progresiv.
    Fii atenta la ce se intampla in jurul lui si evita ciocnirea cu ceilalti.


Trebuie sa tii cont si de costurile efective ale unei zile de schi:

  • Costum schi: 250 - 400 lei;
  • Manusi schi: 60 - 150 lei;
  • Clapari: 200 - 300 lei;
  • Schiuri: 200 - 300 lei;
  • Bete schi: 40 - 50 lei;
  • Casca schi: 200 - 400 lei.


Un abonament la teleschi, in Valea Prahovei, costa aproximativ 120 lei, dar sunt si variante de pret mai ieftine pe parti mai scurte si mai usoare, recomandate pentru incepatori(60 - 80 lei).
Un instructor de schi pentru 1-3 ore costa intre 40 si 80 lei.

Alimentatia adecvata pentru micul schior

In timpul efectuarii antrenamentelor de schi, copiii trebuie sa consume multa apa, carbohidrati, pe care ii pot asimila din paine, cereale, orez, paste si sa evite prajiturelele, bomboanele sau sucurile acidulate.

Proteinele de care au atata nevoie le pot asimila din pui, curcan, oua, branza, iaurt, fasole uscata si legume. Si nu uita sa ii administrezi copilului tau o masa separata de fructe crude intre mesele principale!

Articolul a fost realizat cu ajutorul Florentinei Opris, antrenoare de fitness si aerobic si realizatoarea emisiunii "Sport, dieta si o vedeta", de la Prima TV.

Afli mai multe accesand www.florentina.ro.

 

Un articol de Nicoleta Tarantus

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod