Sănătate. Topul celor mai frecvente probleme de alimentație la copii

Foto: Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro



“Nici un copil nu va alege să mănânce orez fiert cu legume în detrimentul cartofilor prăjiti, budincă de chia (quinoa) în locul unei ciocolate sau gogoși, sau lapte vegetal în locul unui suc acidulat. În timpul dezvoltării sale este foarte important ca acesta să aleagă când și cât vrea să mânânce, nu, însă, și ce vrea să mânânce. Părinții, sub atenta îndrumare a unui medic specialist, sunt cei care trebuie să urmărească și să alcătuiască o dietă corectă pentru fiecare copil, care să cuprindă un necesar nutrițional complet și diversificat și să fie adaptată pentru vârsta, activitatea fizică, afecțiunile, gusturile și preferințele acestuia”, a subliniat Maria Martac.

Alimentele cu cel mai mare grad alergen la copii


Unele dintre cele mai întâlnite probleme de nutriție la adulți care, din păcate, se manifestă încă de la vârste fragede și la copii sunt intoleranțele sau alergiile alimentare. Astfel, dacă în primele luni de viață, peste 30% dintre copii dezvoltă intoleranță la lactoză, odată cu diversificarea și introducerea cerealelor în alimentație, poate apărea și intoleranța la gluten.
Mai mult, după 6-8 luni si 1 an, copiii se pot confrunta și cu alte tipuri de intoleranțe sau alergii, alimentele cu cel mai mare grad alergen în cazul acestora, pe lângă laptele de vacă sau cerealele, fiind oul, soia, amidonul, mierea, nucile, alunele, susanul etc.

“Durerile de burtă, disfuncțiile digestive, vărsăturile, balonarea, urticaria, lipsa poftei de mâncare, balonarea, agitația, lipsa somnului sau retardul de creștere, sunt doar câteva dintre simptomele care indică o intoleranță sau o alergie alimentară, bineînțeles, manifestările fiind diferite de la caz la caz.
Este recomandat ca la apariția oricărui simptom care poate fi asociat cu o anumită intoleranță sau alergie, părintele să își supună copilul la un set amănunțit de analize pentru a confirma sau a infirma diagnosticul. Astfel, acesta poate preveni evoluția bolii și apariția complicațiilor dintr-o etapă precoce“
, a mai spus Maria Martac.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod