Sănătate. Cum să-ţi protejezi copilul de probleme la coloana vertebrală

Ghiozdanul ortopedic e cel mai indicat. Descoperă şi alte sfaturi utile ca să previi durerile de spate!
Din nou ore petrecute la birou, din nou ghiozdane pline cu cărţi şi din nou sporturi care suprasolicită spatele. Iar pentru copiii care au probleme la coloana vertebrală toate acestea pot agrava afecțiunile, susține dr Ahmad Rawachdeh, specialistul în ortopedie al Bio Ortoclinic. Aceste probleme nedepistate la timp pot conduce la afecțiuni grave.

Vestea bună este însă că deviaţiile coloanei vertebrale - scolioză şi cifoză - cel mai frecvent întâlnite în rândul copiilor sunt tratabile.

“Primele semne la care trebuie să fie atenţi părinţii sunt durerile de spate, dar şi creşterile bruşte în înălţime, stările de apatie şi de anemie”, susține doctorul ortoped. Semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani şi trebuie intervenit imediat, pentru că tratate în primele faze, afecţiunile coloanei se pot vindeca. Este nevoie însă de consultarea unui specialist. “Nedepistate la timp, afecţiunile coloanei evoluează şi, în maximum doi ani, deviaţiile devin vizibile și formează un fel de cocoaşă”, explică dr. Ahmad Rawachdeh, adăugând că în multe cazuri poate fi vorba de deformații de coloană vertebrală din naştere, nu doar de sedentarism sau poziţie incorectă la birou.


Ghiozdanul ortopedic e cel mai indicat


Cele mai bune ghiozdane sunt cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale, printr-un perete flexibil din burete. De asemenea, și dimensiunea ghiozdanului în raport cu înălțimea copilului trebuie să fie potrivită. ”Bretelele genţii de şcoală să fie reglate egal, în aşa fel încât partea de jos a ghiozdanului să se plieze pe curbura lombară”, susține specialistul.


Nu-l lăsa să ridice greutăţi mari


Un studiu american a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească sub 10% din greutatea copilului. Cu toate acestea, o mare parte dintre elevi duc în spate, zilnic, o greutate cu mult mai mare. În plus, nu de puține ori, chiar și în timpul orelor de joacă au tendința să ridice tot felul de obiecte mult prea grele pentru coloana lor. “La joacă, cei mici trebuie supravegheaţi, pentru că orice mişcare bruscă sau efort excesiv le poate provoca leziuni la coloană. Cele mai frecvente sunt luxaţiile dorsale, adică mici rupturi la nivelul ligamentelor sau muşchilor spatelui”, explică specialistul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod