Sa imi las copilul singur acasa?

Sa fii parinte inseamna un job de 24 de ore pe zi. Chiar daca trebuie sa te duci la serviciu, ai mii de probleme de rezolvat, nu iti neglija niciodata copilul! Multi parinti isi petrec multe ore peste...
Sa fii parinte inseamna un job de 24 de ore pe zi. Chiar daca trebuie sa te duci la serviciu, ai mii de probleme de rezolvat, nu iti neglija niciodata copilul! Multi parinti isi petrec multe ore peste program la birou si ajung sa isi vada micutul doar noaptea, atunci cand doarme.

"Am un sentiment de vinovatie de fiecare data cand sunt nevoita sa plec la serviciu. As vrea sa imi petrec mai mult timp cu micutul meu de 10 anisori, dar, din pacate, nu este posibil. Am noroc de bunici, care mai vin si stau cu el, dar parca nu este de ajuns...
", se plange Ana, mamica lui Vladut.

Si nu e singura mamica care se afla in aceasta situatie. Georgeta, de exemplu, atunci cand trebuie sa plece la serviciu nu prea are cu cine sa o lase pe micuta ei in varsta de 10 ani: "Este greu sa gasesti pe cineva de incredere care sa aiba grija de copilul tau atunci cand lipsesti. Mai cer ajutorul unei vecine sa o aduca de la scoala si o supravegheze pana ajung eu acasa. Sunt momente in care ramane si singura, dar stau cu inima stransa si o sun foarte des.
Am noroc de faptul ca este un copil foarte responsabil, in care am foarte mare incredere
".

Si eu imi amintesc momentele in care parintii ma lasau singura acasa... Ce faceam? Pai, rascoleam toata casa, in cautarea de dulciuri, chemam alti copii de varsta mea sa facem teatru de papusi, iar cand se apropia ora la care parintii mei trebuiau sa ajunga acasa, imi deschideam caietul si incepeam sa imi fac temele.

Televizorul si calculatorul nu prezentau un interes atat de mare, preferam jocul in aer liber (intr-un parculet din apropierea blocului) sau impreuna cu mai multi copii de varsta mea. Asta se intampla pe la varsta de 10-12 ani. Cu timpul, am inceput sa devin mai responsabila: intai imi faceam temele, iar timpul ramas mi-l petreceam citind carti sau invatand.

Timpurile s-au mai schimbat, au aparut mai multe tentatii pentru copii, iar parintii par sa nu mai faca fata orelor interminabile pe care le petrec la birou. Unii copii ajung sa traiasca adevarate drame pentru ca se simt foarte singuri si neglijati, pentru ca nu au cu cine sa socializeze...
Totusi, parintii trebuie sa mai si lucreze pentru a avea bani de unde sa le cumpere micutilor jucarii, hainute etc.

Nu exista o varsta anume la care copiii pot fi lasati singuri acasa. Potrivit Thebabywebsite.com, sunt multe aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand intentionezi sa iti lasi copilul singur acasa:

  • Nivelul de intelegere a faptului ca va fi lasat singur o perioada;
  • Spatiul in care este lasat singur;
  • Durata in care va fi lasat singur si cat de des;
  • Daca ramane impreuna cu alti copii;
  • Daca este fericit ca este lasat singur acasa.

Inainte sa iti lasi copilul singur acasa, util ar fi sa comunici cu el despre momentele pe care si le petrece singur. Cum percepe el aceasta idee de a ramane singur, cum ar dori sa isi petreaca tot acest timp, cat de greu/usor ii este sa stea singur - raspunsurile lui te-ar putea ajuta sa ii faci "singuratatea" mai usora.

In cazul in care copilul tau nu a atins varsta maturitatii, Ukfamily.co.uk te sfatuieste sa nu il lasi singur.
Statisticile arata acei "copii cu cheia de gat" sunt mai tentati sa "incerce" gustul tigarilor, alcoolului, decat copiii care sunt supravegheati atunci cand ajung acasa de la scoala.

Cum nu poti sa renunti la jobul tau pentru a avea grija de micut, puteti stabili impreuna o serie de activitati pe care le poate realiza dupa programul de la scoala. De exemplu, il poti incuraja sa urmeaze cateva cursuri de muzica, pictura sau sa practice un sport. In acest fel, va putea socializa, nu se va mai simti singur si nu va pierde ore intregi in fata calculatorului sau a televizorului.

Daca te-ai hotarat sa angajezi o bona, urmeaza-ti instinctul! Verifica foarte atent persoana si cere referinte. Asculta-ti si copilul! In cazul in care acesta nu agreeaza persoana alaturi de care va trebui sa isi petreaca timpul cat tu lipsesti de acasa, incearca sa gasesti pe altcineva.

Mare grija!
  • Multi copii de 14 ani nu sunt suficient de maturi pentru a face fata unei urgente si de aceea nu trebuie sa ii lasi singuri mai mult de cateva minute;
  • In cazul in care nu ai incotro si trebuie sa iti lasi copilul singur in casa, da-i instructiuni clare referitor la ce ar trebui sa faca in cazul in care intervine o problema.
    Lasa-i o lista a celor pe care trebuie sa ii sune (vecini sau rude).
  • Chiar daca este noapte si copilul tau doarme, nu il lasa singur acasa nici macar pentru cateva minute. Daca micutul tau se trezeste pentru ca a avut un cosmar?

Oricat de pregnant ar fi sentimentul de vinovatie pentru ca iti lasi copilul singur acasa, increderea reciproca va va ajuta sa depasiti momentul. Experienta il va face pe micutul tau mai responsabil si mai increzator in sine!


Afla mai multe din articolele:


Copilul tau poate sta singur acasa!

Copilul tau este pregatit sa ramana singur acasa?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod