Nu-ti transforma copilul intr-un rasfatat!

Probabil este una dintre cele mari temeri ale oricarui parinte. "Cum sa procedez astfel incat sa nu-i refuz ceea ce-si doreste, dar, in acelasi timp, sa nu-l transform...

Probabil este una dintre cele mari temeri ale oricarui parinte. "Cum sa procedez astfel incat sa nu-i refuz ceea ce-si doreste, dar, in acelasi timp, sa nu-l transform intr-un razgaiat?". Granita dintre cele doua situatii este extrem de firava si nu ai fi nici primul, nici ultimul parinte care greseste.

Din dorinta, fireasca de altfel, ca prichindelul sa nu aiba nici un fel de lipsuri, poti ajunge foarte usor in extrema cealalta, transformandu-l intr-un mic monstru de egoism.

Cum iti dai seama ca s-a intamplat acest lucru? Nu este deloc dificil: ori de cate ori mergi cu el in oras, ai parte de aceeasi scena: isi doreste tot ceea ce vede, pretinde imperativ sa-i cumperi lucrul respectiv si, daca il refuzi, incepe sa planga tot mai tare, pana cand - mai mult de rusinea celorlalti - cedezi si ii faci moftul.

Suna a santaj? Exact despre acest lucru este vorba.

Este adevarat ca oferta de jucarii si dulciuri este incredibil de vasta si nu de putine ori tu insati, ca adult, stai si admiri cu un zambet larg diferitele modele de papusi, ursuleti, jocuri si masinute. Dar de aici si pana la a ceda in fata plansetelor micului santajist, este cale lunga.

Asadar, cum ar trebui sa procedezi? Pentru ca nu este vorba numai de ceea ce se intampla atunci cand merge cu tine la magazin (problema ar fi putut fi rezolvata lasandu-l, pur si simplu, acasa). Exista insa multiple alte aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul si in fata carora simti, uneori, ca iti pierzi cumpatul. Insa pentru fiecare se poate gasi o solutie...

Copilul tau isi doreste tot ceea ce vede la televizor

Chiar daca ideal ar fi ca micutul sa nu aiba acces la televizor (decat, cel mult, la canalele pentru desene animate), de prea putine ori se respecta acest lucru cu strictete.
Iar urmarile nu intarzie sa apara: fiica ta vine in fuga si te anunta, cu un ton revendicativ: "Mami, a aparut o noua papusa Barbie si eu nu o am!".

In aceasta situatie, nu-ti ramane decat sa-i explici, bland, insa ferm, ca intre cele doua fapte nu exista in mod obligatoriu o legatura; nu te lasa impresionata de rugamintile si, in continuare, de plansetele ei.

Poti folosi prilejul pentru a o determina sa devina mai ordonata, de exemplu, daca acest aspect lasa de dorit ("Vei primi noua papusa atunci cand nu va mai trebui sa fac eu curatenie in camera ta.") ori sa ii spui ca are deja o multime de jucarii, chiar daca nu li se face reclama.

In perspectiva, ia in calcul limitarea accesului la televizor. Nu numai pentru a preveni asemenea situatii, dar este bine sa detii controlul asupra a ceea ce vizioneaza micutul a carui personalitate este in formare.


De cate ori mergeti la magazin, vrea sa-i cumperi cate ceva

Este situatia despre care iti vorbeam mai devreme. Ai putea incerca sa stabilesti o regula, inainte de a pleca de acasa: "Nu cumparam decat ceea ce am trecut pe lista".

Este bine ca de pe lista respectiva sa nu lipseasca niste dulciuri; este posibil ca, astfel, pretentiile copilului sa scada. Procedand in aceasta maniera, micutul nu va mai avea asteptari nerealiste atunci cand mergeti la cumparaturi. Retine ca, daca vei ceda o data plansetelor lui, stie deja ce are de facut data viitoare.

Isi doreste tot ceea ce vede la prietenii lui

Nu conteaza ca tocmai i-ai cumparat papusa pe care si-o dorea de mult timp sau trenuletul electric pe care il privise zile in sir la magazinul de jucarii. Daca a vazut la unul din tovarasii de joaca un lucru pe care el nu il are, poti sa fii sigura ca nu mai ai parte de liniste.

Trebuie sa fii atenta cum gestionezi situatia, pentru ca problema este ceva mai delicata fata de situatiile descrise anterior; din cauza invidiei, se poate ajunge la certuri intre cei mici si ar fi pacat.

Astfel, poti incerca sa-i argumentezi ca are multe jucarii pe care prietenii lui nu le au; daca nu cedeaza la aceasta replica, propune-i ca prietenul sa vina in vizita si sa se joace impreuna.

Aceasta ultima varianta ar putea avea succes, tocmai pentru ca micutii se plictisesc, in general, foarte repede si, daca are ocazia de a se juca el insusi cu obiectul respectiv, ar putea constata ca nu este nici pe departe atat de ispititor cum i se paruse initial.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Bejan Maria Lucia pe 20 Mar 2008, 22:05
    copii rasfatati

    Am o fetita de 11 ani si nu ma prea ascculta de nici un fel.Mai mult ma doare ca la virsta ei nu doarme singura cu toate ca are o camera separat numai si numai a ei.Ea spune mereu ca ii este frica sa doarma singura.Va rog sa-mi dati un sfat cum asi putea sa o conving sa doarma singura.

    0
    0

  • cristina pe 18 Mar 2008, 19:19
    copii rasfatati

    Buna Adina! Ma numesc Cristina si am si eu o fetita de 8 ani si jumatate.Si ea e destul de rasfatata,mai ales din cauza ca stam cu parintii mei in apartament...Am invatat sa opun rezistenta cerintelor ei de tot felul,desi nu e chiar neantelegatoare,dar ca mai toti copiii de azi,vrea si ea de toate,cam ce vede la alti copii.Ii spun(si nu o rog),ca trebuie mai intai sa demontreze ca merita acel lucru,ca are si ea responsabilitatile ei(referitoare la scoala,si la curatenia in camera)si atunci cand si le respecta si e posibil,o sa primeasca si ea ceea ce isi doreste(in limita posibilitatilor,asta din fericire o intelege).Pretinde de la fetita ta respect,nu o ruga,explica-i doar ceea ce te astepti de la ea,si daca va respacta dorinta ta,atunci si tu o vei respecta pe a ei...doar asa se poate,nu trebuie sa-i permiti sa fie ea "deasupra".La inceput se va opune cu indarjire,dar vazand ca nu renunti la pozitia ta,isi va schimba comportamentul.Stiu ca e greu,dar sunt convinsa ca va functiona si la tine,daca te tii tare...deci multa rabdare!

    0
    0

  • adina pe 18 Mar 2008, 13:44
    Fetita rasfatata

    Buna Adina! Eu tot Adina sunt, si desi nu am copii inca, mi-as permite sa-ti dau un sfat, de fapt sfatul vine din empatie (m-am plasat in locul tau pentru ceva timp): incearca sa-ti duci fetita intr-un loc unde stau alti copii saraci, sa vada cum stau, cum se chinuie, cum n-au ce manca si n-am cum se spala, cum n-am jucarii pe pofta inimii si sa-i arati ca acei copii isi asculta parintii si-i respecta. Poate in felul acesta va aprecia mai mult efortul tau de a-i oferi totul si te va respecta. Are totusi o varsta la care ar trebui sa constientizeze niste lucruri. Numai bine!

    0
    0

  • actrinei adina pe 18 Mar 2008, 09:32
    copii rasfatati

    Buna ziua,as avea nevoie de un sfat cu privire la incapatanarea copiilor.Am o fiica de 9 ani si nu ma mai pot intelege cu ea , este foarte incapatinata , oricat ia-si intra in voie , refuza sa ma asculte si face numai ce vrea ea.Nici nu mai stiu cum sa o mai iau, are un tupeu foarte mare ,trebuie sa o rog sa faca un lucru de foarte multe ori,crede ca totul i se cuvine.Ce ma sfatuiti sa fac ,cum sa procedez??? Am ajuns la capatul rabdarii....

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod