Micutul vrea sa manance singur

Cand implineste aproape un an, bebelusul incearca sa manance singur. Stie sa tina singur lingurita si vrea sa se serveasca el. Acest lucru trebuie sa te bucure...

Cand implineste aproape un an, bebelusul incearca sa manance singur. Stie sa tina singur lingurita si vrea sa se serveasca el. Acest lucru trebuie sa te bucure desi la inceput este neindemnatic si in trei minute nasul, obrajii si fata de masa vor fi pline de piure sau compot. Desi esti tentata sa il ajuti, este important sa il lasi sa invete sa mance singur.

Ca mama, trebuie sa fii alaturi de el in aceasta perioada si sa il ajuti sa se acomodeze cat mai repede cu faptul de a manca singur. Felul in care te vei purta acum cu el este foarte important pentru perioada care va urma.

Se poate ca pofta lui de mancare si atitudinea fata de alimentatie sa fie influentata in urmatoarele luni sau chiar ani de comportamentul tau privind aceasta faza a evolutiei lui. Cand va fi grabit sau ii va fi foarte foame, iti va sugera ca vrea sa il hranesti tu. In rest, mancand singur, isi satisface o necesitate si o placere si, cel mai important lucru, invata.

In cazul in care, din teama de a nu se murdari sau din grija de a nu se ineca, ori oricare alt motiv, incerci sa il ajuti sau chiar ii interzici sa mance singur, va refuza mancarea.

Cel mic va asocia refuzul tau de a-l lasa sa mance singur cu refuzul de a se hrani. Asa ca mai tarziu s-ar putea sa te confrunti cu faptul ca nu accepta sa manance nimic.

In acelasi timp, trebuie sa fii atenta sa nu cazi in cealalta extema. Ani la rand il fortei sa mance mai mult decat ii este necesar pentru ca il consideri prea slab.

Apoi, te ingrijorezi de faptul ca mananca mai mult decat are nevoie si este prea gras. In acest caz va fi o stransa legatura intre obezitatea unui copil de opt ani si faptul ca, la varsta de un an, nu l-ai lasat sa se joace cu mancarea si sa se hraneasca singur.

Este adevarat ca, atunci cand vrea sa manance singur, cel mic nu va putea sa isi finalizeze masa fara ajutorul tau.

Trebuie sa ii fii alaturi, sa il hranesti tu atunci cand ti-o cere si sa il lasi pe el sa se joace cu lingurita cand doreste. Dupa sase-sapte lingurite pe care i le vei da tu, lasa-l sa serveasca singur una.

Va fi foarte multumit, va invata si tu nu vei avea probleme in viitor. Desi vei avea mare bataie de cap, merita efortul. Daca ai aceasta atitudine cand este mic, daca nu il fortezi sa mance cand mai creste si stii sa il inveti ce este bun, va accepta sa guste orice, va incepe sa aiba preferinte si ii va placea ceea ce mananca.

Indiferent cat de neplacut va fi, trbuie sa il lasi sa manance cu mana daca vrea sa faca acest lucru.

Ce poate fi atat de grav? Va scapa singur de acest obicei, mai tarziu cand nu va mai simti aceasta nevoie. Nu este nimic rau in acest lucru, fiind un obicei normal la varsta lui. In plus, va fi foarte multumit ca mananca singur, indiferent cum.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod