Masajul, o cale de a comunica cu micutul tau

Si in cazul bebelusilor masajul este foarte eficient. El favorizeaza sanatatea si starea de bine a acestuia dar ajuta si la sudarea relatiei parinte-copil. Unul dintre primele...

Si in cazul bebelusilor masajul este foarte eficient. El favorizeaza sanatatea si starea de bine a acestuia dar ajuta si la sudarea relatiei parinte-copil. Unul dintre primele simturi pe care fatul si le dezvolta in uter este cel tactil.

Cu ajutorul masajului, vei face sa renasca aceasta senzatie si ii vei aminti micutului de o atingere cunoscuta si care ii confera protectie.

Atunci cand ii faci masaj bebelusului tau, comunici in mod intim cu el. Practicat fara restrictii, masajul este o sursa de implinire, de calm si relaxare pentru ambele parti implicate. Intre cei doi se stabileste o comunicare nonverbala, iar senzatiile oferite de masaj vor fi puse in relatie cu persoana care il practica.

Odata ce bebelusul se va obisnui cu atingerile tale, sedinta de masaj va deveni un moment pretios al zilei, asteptat cu nerabdare.

Poti incepe sa iti masezi bebelusul imediat dupa caderea cordonului ombilical. La inceput, sedintele de masaj nu trebuie sa dureze decat cateva minute. Asta in primele saptamani de viata ale micutului. De la 4 la 12 luni, ii sunt suficente 15-20 de minute de masaj. Dupa ce implineste un an, il poti masa pana la 30 de minute. Dupa doi ani, sedinta de masaj poate dura pana cand tu sau micutul va plictisiti.

Atunci cand este masat pentru prima oara, fiecare bebelus reactioneaza in mod diferit.

Fie manifesta semne de neliniste, fie se lasa cu placere in voia mainilor tale. Daca experienta se repeta frecvent, masajul va deveni un ritual, o ocazie privilegiata de a intra in relatie cu mama sau tata. Alege momentul potrivit. De exemplu dupa baia micutului, cand acesta este relaxat.

In ceea ce priveste tehnicile de masaj, vei putea sa le descoperi cu ajutorul unor carti, cursuir sau filmulete. Nu incerca sa aplici o tehnica performata si lasa-te gidata de starea ta si de expresia si gesturile bebelusului.

Masajul bebelusului nu este o activitate dedicata mamei. Multi tatici se simt adesea exclusi din primele luni de viata ale micutului lor, in favoarea unei relatii stranse care se stabileste intre mama si micut.

Studiile au aratat ca masajul influenteaza considerabil relatia tata-copil. Cercetarile au aratat ca dupa 12 saptamani de masaj facut de tata, bebelusii le vor multumi acestora adresandu-le mai multe zambete, priviri si gangureli decat mamei.

Pentru a face masaj bebelusului este bine sa il duci intr-o camera incalzita la 25 de grade. Incepe prin miscari usoare si nu insista daca cel mic iti refuza atingerile. Masajul poate fi facut cand micutul este asezat pe masa, in pat sau pe genunchii tai. Este bine sa folosesti un ulei pentru masaj pentru ca atingerile tale sa fie mai dulci si sa nu irite pielea bebelusului care este foarte sensibila.



Masajul este bun si atunci cand celui mic ii cresc dintisorii. Daca ii masezi usor cerul gurii, senzatia de durere va disparea pentru o perioada. Maseaza-i zona prin exterior, incepe cu partea superioara si apoi continua cu cea inferioara. Foloseste miscarile circulare.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod