Mami, daca nu iau nota zece la lucrare?

Probabil ca ai auzit de multe ori intrebarea aceasta de la prichindelul tau. Pentru unii copii, emotiile ca nu vor fi "la inaltime" se pot transforma in adevarate stari de anxietate, insotite...

Probabil ca ai auzit de multe ori intrebarea aceasta de la prichindelul tau. Pentru unii copii, emotiile ca nu vor fi "la inaltime" se pot transforma in adevarate stari de anxietate, insotite de dureri de cap si eventuale tulburari ale somnului.

Aceasta ca sa nu mai spunem ca rezultatul la testul respectiv ar putea fi influentat negativ. Cum ai putea sa-l ajuti? Iti prezentam cateva dintre cele mai raspandite motive de ingrijorare si solutiile pe care le-ai putea da.

"Daca nu iau nota buna, nu voi putea avea meseria pe care mi-o doresc"

Hei! Nu cumva copilasul tau "arde" niste etape si acorda testului respectiv o importanta mult mai mare decat ar fi cazul? Cu siguranta, iar rolul tau este sa-l ajuti sa inteleaga acest lucru.

Bineinteles ca nu vei minimaliza faptul ca este bine sa studieze si sa ia o nota mare - dar nu-l lasa sa creada ca de nota pe care o va obtine depinde intregul curs al vietii sale profesionale.

"Nu voi lua nota 10!"

Temerea aceasta apare in mod deosebit la copiii de varsta mai mica, elevi in clasele primare, pentru care nota zece reprezinta ceva relativ normal, si numai atunci cand este vorba de vreo lucrare mai dificila, intra in panica.

In aceasta situatie, trebuie sa-i explici doua aspecte: nu invata pentru nota ("vanatoarea de note" este un fenomen destul de raspandit) si, daca se intampla sa ia nota 9 de exemplu, nu inseamna ca este un elev slab.



"Ceilalti copii vor rade de mine!"

Reaminteste-i faptul ca toti copiii au deopotriva "puncte tari" si "puncte slabe", iar ceea ce este important nu este ce cred altii, ci modul in care el se percepe. Conteaza doar ca el sa fie convins ca nu ar fi putut, in momentul respectiv, sa obtina o nota mai buna si deci sa aiba siguranta ca a facut tot ceea ce depindea de el. Tocmai pentru a preveni astfel de situatii, evita sa-l intrebi ce note au obtinut ceilalti.

"Cand voi vedea subiectele, nu-mi voi mai aminti nimic!"

Iata o temere pe care multi dintre noi o pastram si, inconstient, o alimentam inclusiv in anii studentiei.
De fapt, este o problema de organizare si de gestionare a emotiilor. Unora li se intampla acest lucru daca subiectele sunt mai lungi: nu au rabdare sa le parcurga pe indelete si tind sa abandoneze.

Daca stii ca este si situatia lui, il poti provoca, oferindu-te sa-l ajuti sa-si testeze cunostintele si formuland subiectele in modul care, de obicei, il blocheaza. In felul acesta, ii va fi mai usor sa se obisnuiasca.

"Sunt prea stresat si epuizat"

Ca si in exemplul anterior, avem de a face cu o situatie des intalnita si la adulti. Agitatia se transmite cu usurinta la nivel fizic. Daca micutul tau se confrunta cu astfel de probleme, il poti sfatui sa incerce sa respire adanc, sa-si relaxeze musculatura - iar acestea le poate incerca si in alte situatii, nu numai atunci cand este nervos, tocmai pentru a sti ce-l linisteste si care sunt mijloacele la care poate recurge.

De asemenea, in noaptea din ajunul testului, este esential sa doarma suficient, deci asigura-te ca nu mai intarzie pentru a revedea lectiile.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod