Magia Craciunului pentru cei mici

Dincolo de emotia inerenta a sosirii lui Mos Craciun, insotit de Rudolf si cu sacul cat mai plin, exista multe alte sentimente si trairi sufletesti specifice sarbatorilor de iarna...

 Dincolo de emotia inerenta a sosirii lui Mos Craciun, insotit de Rudolf si cu sacul cat mai plin, exista multe alte sentimente si trairi sufletesti specifice sarbatorilor de iarna si pe care i le poti cultiva si copilului tau, din primii ani de viata.

Pentru ca emotiile si bucuria asteptarii sa fie cu atat mai mari, este bine sa-i vorbesti despre Craciun inca din luna noiembrie. Aceasta cu atat mai mult cu cat numeroase magazine sunt deja decorate specific.

Vorbeste-i micutului despre semnificatia zilei de Craciun (iata si o modalitate de a-i preda primele notiuni de religie, pe intelesul sau), povesteste-i despre Mos Craciun si despre pomul de iarna.



Eventual, scoate din cutie decoratiunile pentru pom si arata-i-le. Tototdata, subliniaza faptul ca veti merge impreuna in magazine, de unde isi va putea alege decoratiunile dorite.

Dincolo de nebunia din aceasta perioada, goana dupa cumparaturi, curatenia si gatitul, nu scapa nici un moment din vedere adevarata semnificatie a Craciunului: dragostea si reunirea familiei.

Ascultati colinde, invata-l si pe cel mic aceasta traditie, incurajeaza-l sa te ajute la pregatiri, dupa puterile si aptitudinile sale si stimuleaza-i creativitatea in materie de realizarea decoratiunilor.

In context, este o greseala sa-l folosesti pe Mos Craciun, acest extraordinar personaj mitic, drept instrument de amenintare.

"Daca nu esti cuminte, Mos Craciun nu va veni anul acesta...". Multi parinti fac aceasta greseala, fara a se intreba ce furtuna declanseaza in sufletul copilului.

Este de preferat sa subliniezi ca Mosului ii plac acei copii care sunt cuminti si ascultatori, iar daca micutul face vreo boacana, intreaba-l "Ce crezi ca ar spune Mos Craciun daca ar sti ce ai facut?". Acest lucru ii va da de gandit si sunt mari sanse sa inteleaga unde a gresit.

Ai grija la intrebarile dificile...

Mai devreme sau mai tarziu, fiecare parinte trebuie sa faca fata acestei situatii: "Mos Craciun exista in realitate?".

Aceasta cu atat mai mult cu cat, in societatea actuala, copiii au acces de la varste tot mai mici la variate surse de informare. Insa nu vei fi luata prin surprindere de intrebarea copilului; la urma-urmei, stiai ca se va ajunge aici.

Nu te hazarda sa raspunzi imediat; de ceea ce ii vei spune depinde pastrarea acestui mit pentru o perioada mai indelungata sau, dimpotriva, daramarea lui, care se va constitui oricum intr-o deceptie puternica pentru cel mic.

Asadar, raspunde tot printr-o intrebare, deschisa, de genul "Tu ce crezi?" si incurajeaza-l sa-ti vorbeasca despre modul in care il percepe el pe Mos Craciun. Dar ce te faci daca intrebarile sunt ceva mai neobisnuite? Iata un exemplu.

"Cum de zboara renii, din moment ce nu au aripi?".

Intr-adevar, e o provocare. Daca esti prinsa "cu garda jos" si nu ai inspiratia de a-i intoarce intrebarea, ai la indemana solutia salvatoare: pune totul pe seama inexplicabilului determinat de magie. In fond, si Mos Craciun coboara pe horn, nu-i asa? Dar daca-i oferi acest exemplu, fii pregatita sa raspunzi intrebarii "Cum de nu se arde?".

Un articol de Greta Harja

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod