Libertatea mamei, ”închisoarea” copilului?

Când ți se reproșează că greșești sau ai greșit cu ceva în creșterea copilului, chiar și cu un lucru minor, simți cum îți crește ușor tensiunea arterială. Să ți se spună, ca mamă, că există ceva ce nu faci bine, nu e absolut deloc plăcut.


Reușești să treci peste acest lucru, așa cum treci peste toate provocările meseriei de părinte și îți spui, în sinea ta, că ești liberă să-ți crești copilul așa cum vrei sau cum simți. Ești liberă să faci ce crezi tu că e mai bine pentru el, ești liberă să îl duci acolo unde crezi tu că e cel mai bine, ești liberă să-i alegi grădinița sau școala care îți place ție, ești liberă să-l educi așa cum simți tu că trebuie, etc.
”Funcția” ta, de mamă, îți permite, deci, libertatea de a decide în locul copilului, pentru el.
Să nu cazi, însă, în capcana acestei libertăți.

Ai grijă ca libertățile tale să nu construiască ”închisoarea” celui mic!

Ține cont însă de faptul că față de copilul tău ești datoare să ții cont de el, de ceea ce vrea  sau nu vrea să facă, de ceea ce îi place sau nu, etc.
Încearcă să nu intri în imperiul lui ”nu ai voie să...” lucru pe care copilul nu-l va înțelege absolut deloc și care va produce un comportament în oglindă - vârsta lui NU - care îți va da mari bătăi de cap.

Așa cum tu ai nevoie de libertate, la fel și copilul tău.
Dă-i libertatea de care are nevoie ca să cunoască lumea. Nimeni nu spune că trebuie să-l lași sa plece singur de acasă la 3-4 ani sau să umble liber prin parc, dar lasă-l să se joace liber.

Lasă-l să experimenteze.

Lasă-l să pună mâna pe lanțul de la bicicletă chiar dacă se va umple de ulei. Lasă-l să se joace cu nămol chiar dacă se va murdări ca un purcel. Lasă-l să mangaie cățelul vecinilor, chiar dacă animalele au microbi. Lasă-l să intre sub pat ca să-și ia jucăria, chiar dacă n-ai mai aspirat pe acolo de o lună de zile.
Lasă-l să se tăvălească pe iarba din parc, chiar dacă nu e un mediu aseptic sau ți-e teamă că își va murdări hainele.

Fericirea nu e întotdeauna curată

Toate temerile pe care le ai pot fi înlăturate: unele pe loc - cu gel anitbacterian (atunci când nu sunteți acasă), altele cu apă și săpun antibacterian pentru murdăria de pe mainile copilului, altele acasă, cu apă și detergent de rufe – pentru murdăria de pe haine. Și tu știi asta! Totul depinde de tine și aici revenim la libertatea ta- ce vrei tu: un copil curat, cu hainele curate, dar trist sau un zâmbăreț murdar și fericit?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod