Iubirea față de copii, o iubire necondiționată

Sunt, pe lângă coordonator de proiecte, specialist de relații publice și mamă a doi băieți. Și mai sunt un copil născut în anii ’80.
Sunt un om ca oricare dintre voi, dar un om căruia i-au trebuit un soț extraordinar, doi șefi inteligenți și mulți prieteni buni ca să înțeleagă că este un om bun. Am fost, după toate standardele, un copil ascultător care nu a pus probleme părinților. Dar, dacă aș putea să dau timpul înapoi, mi-ar plăcea să le spun părinților mei un singur lucru: vă rog, vă implor, făceți-mă să simt că mă iubiți necondiționat! Vreau să știu că, și atunci când greșesc, voi veți fi acolo să mă susțineți,  pentru că eu chiar sunt un om bun!

Iar azi, le-as spune ca da, am ajuns bine și așa, fără acea dragoste. Dar... haideți să ne gândim împreună cât de bine aș fi ajuns dacă, pe lângă tot ce mi-ați oferit (și va mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine!), m-ați fi făcut să simt că mă iubiți și că o greșeală, fie ea banală sau mai importantă, este o oportunitate să învăț, și nu un pericol pentru dragostea pe care mi-o purtați.


Dar ce înseamnă de fapt această dragoste necondiționată? Sună prețios, dificil și destul de complicat, dar nu este. Este despre a înțelege că un copil descoperă lumea prin ochii părinților lui, abia destul de târziu prin cea a colegilor, profesorilor, prietenilor. Iar noi, părinții, trebuie să credem în copilul nostru și în capacitatea lui de a face alegeri. Și nu zic aici să lăsăm un copil să decidă la trei ani dacă va merge la școală sau dacă se va urca la ultimul etaj al unui bloc de zece etaje ca să descopere că nu poate zbura, ci mă refer la mici decizii, adaptate vârstei, care să îi facă pe copii să devină responsabili, întâi de lucruri care îi privesc, și apoi de cei din jur. Pentru că, dacă nu știați, copiii învață din experiență.

Dacă un adult își tratează copilul cu respect, empatie și blândețe, îl ascultă când are o durere sau o nemulțumire, atunci acesta va învăța că lumea se învârte și când vorbești blând.
Că este important să facă bine ceea ce face, nu pentru că altfel nu va mai fi iubit, ci pentru că poate. Învață că are forța să mute munții din loc, pentru că el este, de fapt, un om capabil, cu putere de muncă, care învață din greșeli și le folosește pentru a progresa. Și mai învață că nu doar violența, tonul ridicat și replicile răstite fac lucrurile să se miște.

Știți ce NU înseamnă dragostea necondiționată? Alfie Kohn, sociolog american, spune în cartea sa ”Parenting necondiționat” că iubirea necondiționată și parentingul necondiționat nu înseamnă lipsa regulilor, nu înseamnă un copil dictator, ci înseamnă o relație de respect reciproc între un adult și un copil. Și tot el spune că un copil care se simte iubit necondiționat va fi mai cooperant, mai dispus să accepte reguli atunci când ele se impun, pentru că în tot restul timpului acest copil are dreptul să facă alegeri și înțelege că părerea lui contează și că este un membru prețuit al societății.
Pentru că numeroase studii au demonstrat că un copil se naște cu dorința de a aparține (unei familii, unei comunități) și este o ființă socială.

Și ce putem noi face concret pentru copiii noștri? De exemplu, să îi ascultăm și să le arătăm că ne pasă, să le arătăm cum să fie o ființă umană și apoi să îi lăsăm să exerseze. Iar dacă greșesc, să îi încurajăm să învețe din greșeli.  Dar Alfie Kohn mai spune și alte lucruri care să ne ajute să creștem un copil curajos, integru, independent. Și le spune într-un fel cum numai el știe. Pe 21 mai, Alfie Kohn se întoarce la București pentru a treia oară, la inițiativa www.totuldespremame.ro, să ne ajute să înțelegem cum îi putem face pe copii să se simtă iubiți necondiționat și să ne explice de ce este bine ca ei să se simtă așa.

Dați-i o șansă și ascultați-l, pentru că aveți ocazia sa aflați de ce crede că ”E greu să fii părinte, dar e și mai greu să fii copil!"

Alfie Kohn este autorul a 14 cărţi despre educaţie, parenting şi comportament uman, cărţi ce au fost traduse în 20 de limbi şi vândute în peste 500.000 de exemplare la nivel mondial.
Încă din anii ’90 este adesea invitat să susţină conferinţe în SUA, iar din 2005 depăşeşte graniţele ţării, discursul său ajungând live la părinţii din întreaga lume. Munca sa de cercetare a fost premiată de instituţii precum The American Psychological Association sau The Canadian Teacher’s Foundation, iar volumul „Parenting Necondiţionat” a fost recompensat cu un Gold Award în cadrul National Parenting Publications Awards 2006. Biletele la conferințele de la București se pot cumpăra de aici.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod