Invata sa comunici eficient cu fiica ta!

Relatia mama-fiica se construieste pas cu pas, inca din copilarie si continuand in anii maturitatii. Este una dintre putinele legaturi pe care le pastram de-a lungul intregii vieti, adesea reprezentand...
Relatia mama-fiica se construieste pas cu pas, inca din copilarie si continuand in anii maturitatii. Este una dintre putinele legaturi pe care le pastram de-a lungul intregii vieti, adesea reprezentand o adevarata ancora in universul fiecareia dintre noi. Cu toate acestea, uneori, comunicarea este defectuoasa, ducand la instrainare sau chiar la destramarea relatiei.

Legatura care se creeaza intre mama si copil poate influenta numeroase aspecte ale comportamentului acestuia si chiar al adultului de mai tarziu, pentru ca, in copilarie si adolescenta, mama este unul dintre modelele pe care incercam sa le urmam.
Tocmai de aceea, o relatie bazata pe incredere, respect si iubire reprezinta cheia unei dezvoltari armonioase a copilului.

De altfel, Karen Fingerman, doctor in filosofie si autoarea cartii "Aging Mothers and Their Adult Daughters: A Study In Mixed Emotions", afirma pentru PsychologyToday.com: "Exista un moment critic, atunci cand fiica realizeaza, dintr-o data, ca mama este, de fapt, o alta femeie. Inainte de acest punct, mama este un simbol. Este atoatestiutoare, puternica, poate e inamicul sau persoana care are grija de tine, insa nu o vezi drept o alta femeie avand probleme si experiente similare cu ale tale.".

Iar adolescenta reprezinta o adevarata piatra de incercare, atat pentru copii, cat si pentru parinti.
Adolescenta reprezinta momentul afirmarii propriei personalitati, iar acest lucru nu se poate realiza fara o "lupta" grea. De altfel, acesta este si motivul pentru care, de foarte multe ori, relatia mama-fiica este "asaltata" de conflicte, frustrari sau neimpliniri.

Ce poti face atunci cand legatura dintre tine si fiica ta adolescenta nu este atat de stransa pe cat ti-ai dori? Atunci cand intre voi nu exista o comunicare eficienta si simti ca te indepartezi din ce in ce mai mult de copilul tau?...

1. In primul rand, acorda mai mult timp relatiei voastre. Cu siguranta, esti o femeie ocupata, prinsa intre cariera si familie, avand proiecte de terminat la serviciu si treburi gospodaresti de pus la punct odata ajunsa acasa...
Este normal sa simti ca timpul iti scapa printre degete si nimic nu iti iese bine.

Daniela imi spune ca, adesea, atunci cand ajunge seara acasa, se simte mult prea obosita pentru a petrece timpul cu fiica ei adolescenta, Ioana: "Ioana are 15 ani si este la varsta la care are foarte multe trairi si sentimente, cand petrece foarte mult timp alaturi de prieteni si colegii de scoala. Imi povesteste o gramada de lucruri din ceea ce face in fiecare zi si, desi incerc sa o ascult cu multa rabdare, in acelasi timp stiu ca trebuie sa gatesc, sa spal hainele sau sa merg la cumparaturi.


Este foarte dificil sa tii pasul cu adolescentii, iar Ioana se simte frustrata ca nu o ascult si mereu imi reproseaza acest lucru. Asa ca incerc, cumva, sa le impac pe toate.".
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Denise pe 26 Aug 2012, 14:45
    relatia mama-fiica

    F. interesant , m-ar interesa astfel de sfaturi pt. ca sunt mamica unei fetite de 12 ani; o iubesc mult, vreau s-o cresc bine, educata in conditiile in care srau uneori si 10 ore de servici.

    0
    0

  • daneta pe 25 Iun 2009, 18:23
    invata sa comunici eficient ci fiica ta

    mai inainte de toate trebuie sa prietena ei si pe urma mama,eu asa procedez si relatia noastra e minunata

    0
    0

  • Sonny`wa pe 12 Mai 2009, 13:22
    cum este bine sa ne protejam.

    Copii cand veniti de la scoala ma refer la cei mici va rog sa va asigurati la trecerea de pietoni si sa nu vorbiti cu straini mai ales sa nu deschideti usa la nimeni ca sunteti singruri asa si ...in caz ca va agreseaza cineva imediat sa strigati sau sa sunati la 112 ...cam atata ..:D mult noroc si aveti grija la necazuri.

    0
    0

  • reny21 pe 12 Apr 2009, 15:53
    util

    poate si mai multe despre realtiile mama-copii, depsre prietenia dintre acestia, foarte interesant si foarte util..suntem aici pt a invata!

    0
    0

  • pisi pe 6 Apr 2009, 09:56
    Invata sa comunici eficient cu fiica ta

    Radio Erevan este intrebat : Am voie sa port discutii pe teme sexuale cu fiica mea de 13 ani? I se raspunde : Da, daca vreti sa aflati noutati! Ce dicutii ? Astea mici de 13-14 ani, parca acum innebunesc! Toata ziua pe net, toata ziua pe chat ! Bancul e bun si nu mai puneti intrebari fetelor voastre. Oricum nici sfaturi, nici comunicare. Nu mai au nevoie de mame, de tati, de familie, de nimic. Au gasit casa, familie si "sfatuitori" buni pe-aici. Cum sa dai gata un barbat in 10 minute, cum sa faci sa-l agati in 15 minute, cum sa faci si cum sa stai, in ce pozitie si cum sa-i faci placere si tot asa! Numai sfaturi si sfaturi! Ce sa faca o mama care munceste 10 ore pe zi ? Daca fata nu are calculator merge la vreo colega. Raiul fetelor de 13-14 ani este pe aici. Si sa le vezi cum se apuca sa posteze pe aici tot felul de idiotenii de copil fara minte care se da mare si rotund. E drept ca nu aveti ce face si ca este "libertate" , dar acest articol nu-si are rostul pentru ca toate sfaturile voastre sunt depasite si de neurmat. Aveti grija cu sfaturile "celelalte" , sunt mult prea periculoase si aici nu intra numai "mame" . Intra cine are timp sa stea cateva ceasuri pe net.

    0
    0

  • bothzita pe 3 Apr 2009, 14:11
    comunicare si INTELEGERE

    sunt doua lucruri fara de care un parinte nu se poate lipsi.

    0
    0

  • andreea82 pe 3 Apr 2009, 08:53
    inca de la inceput

    o relatie se construieste din timp...cit de apropiate sunteti de fetele voastre depinde doar de voi...se incepe de cind fetitza se naste...parerea mea.

    0
    0

  • mamana_san pe 2 Apr 2009, 23:04
    Tribut platit?

    De ce sa facem numai baieti?Crezi ca cu ei nu sunt probleme?Sau ei nu vor o adevarata prietena?In sensul adevarat de prietenie.Se pot discuta o gramada de chestii si cu baietii,asta daca nu-i prefera pe tati ,care pot sa-i invete eventual cum sa-si bata nevasta ,sau cum sa lipseasca noptile de acasa,nopti pe care sa le petreaca cu prietenii de pahar ,sau in cluburi ,sau cine stie pe unde,

    0
    0

  • teokheops pe 2 Apr 2009, 19:01
    Tribut platit

    Trebuia sa faceti doar baieti>

    0
    0

  • ligia2009 pe 2 Apr 2009, 14:24
    intelegere

    Mi se pare un subiect dificil, la moda, de actualitate si totusi destul de greu de atins din toate punctele de vedere. Fiecare copil este unic si relatia lui cu mama, la fel. De aceea multe sfaturi se potrivesc, dar multe altele nu pot fi aplicate la toata lumea. Greu de gasit o solutie convenabila si pt mamaici si pt fiice.

    0
    0

  • alina pe 1 Apr 2009, 16:14
    reclame

    sa imi bag picioru in reclamele voastre!!! cred k e indeajuns un patratel nu sa te enerveze la fiecare 2 secunde!!

    0
    0

  • ileana-elena pe 1 Apr 2009, 11:57
    comunicarea

    Daca nu ai uitat ca si tu ai avut odata 15 ani,nu ai uitat framantarile de atunci,poti sa fi o buna prietena pentru fata ta si ii poti da cele mai bune sfaturi.

    0
    0

  • marita51 pe 31 Mar 2009, 23:45
    comunicarea

    Este foarte util articolul mai ales in vremurile pe care le traim in prezent.

    0
    0

  • marga28 pe 31 Mar 2009, 20:32
    adevarat ghid

    Foarte interesant articolul,un adevarat ghid demn de urmat

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod