In aceasta vara, copilul tau vrea un job...

A venit vara, e vacanta, iar copilul tau, devenit adolescent, inca la liceu sau deja la facultate, doreste sa-si rotunjeasca veniturile. O slujba de vara poate fi solutia ideala...

A venit vara, e vacanta, iar copilul tau, devenit adolescent, inca la liceu sau deja la facultate, doreste sa-si rotunjeasca veniturile. O slujba de vara poate fi solutia ideala, care il ajuta sa imbine utilul cu placutul.

Poate baiatul tau doreste sa plece la mare, unde plaja este ticsita de restaurante si terase, intentionand sa se angajeze ca barman sau picol, sa faca plaja toata ziua, iar noaptea sa munceasca; fata ta, cu o fire sociabila si comunicativa, vrea sa faca promotii sau sampling, adica sa imparta fluturasi publicitari pentru diferite companii.

Este clar ca multi adolescenti isi doresc acesti bani, pentru ca le ofera o oarecare singuranta si posibilitatea sa invete valoarea banului. Ce poti sa faci tu, ca mama, in acest caz?

Pentru ca iti doresti ce-i mai bun pentru copilul tau, te intrebi daca sunt cele mai bune alegeri si ce poate invata din aceasta experienta.



In primul rand, provoaca-ti adolescentul la o discutie referitoare la planurile pe care le are in urmatoarea perioada, si, nu neaparat, in urmatoarele luni de vara. Daca vrea cu orice pret sa lucreze in aceasta vara, isi poate gasi un job, chiar daca este unul sezonier, care sa ii fie de folos in meseria pe care doreste sa o practice in viitor. Se intampla, adesea, ca joburile sezoniere bine platite sa nu fie cele mai utile pe termen lung.

In mod sigur, un job de barman sau de picol ii aduce venituri mari, intr-un timp relativ scurt, si ii rezerva oricand un loc pe un sezlong la mare. Si daca mai punem la socoteala si distractia care este, in mod evident, garantata, pare sa fie jobul ideal pentru adolescentul tau, cel putin pentru urmatoarele luni. Exista, insa, oricand posibilitea sa castige mai mult dintr-o astfel de "afacere de-o vara".

Dupa ce ai aflat ce isi doreste copilul tau, impreuna puteti trece la o cercetare de piata a joburilor inca valabile pentru aceasta vara.
Cum internetul este cel mai la indemana, dati cateva click-uri pe site-urile de joburi existente si analizati ofertele.

Asculta-i cu atentie optiunile, tine cont de ele, dar fa-i cunoscute si parerile tale, in calitate de parinte. Puneti in balanta beneficiile fiecarui job, pentru a va asigura care este mai rentabil.

Banii reprezinta o motivatie foarte buna, dar exista multe alte argumente solide pentru care adolescentul tau sa se angajeze in aceasta vara. Noua experienta il poate pregati pentru mai tarziu, invata cum sa se comporte intr-un colectiv, sa fie mai responsabil etc.

Nu uitati sa luati in calcul si eventualele probleme de sanatate care le poate aduce acest loc de munca, mai ales daca presupune  foarte multe ore de munca la temperaturi foarte ridicate. Nu merita sa isi distruga sanatatea pentru un moft trecator.

In cazul in care atuurile copilului tau sunt pe aceeasi lungime de unda cu postul dorit, aproape orice job ii va fi la indemana.
Astfel, datoria ta de mama este sa ii depistezi punctele forte (in cazul in care el nu si le-a descoperit inca) si impreuna sa gasiti un job unde sa si le puna in valoare.

Exista o multitudine de posibilitati. Daca adolescentul stie mai multe limbi straine, ii place sa calatoreasca si este dispus sa isi exerseze talentul de poliglot, poate sa se angajeze pe un post de ghid turistic. Cunoaste foarte multi oameni, salariile sunt bune si invata multe lucruri utile. Pentru acest job exista si destinatii exotice.

In cazul in care este genul mai studios si ii place munca de birou, poate oricand sa opteze pentru un post de operator de call-center, in secretariat sau intr-un cabinet de traduceri. Daca are talent jurnalistic, poate sa apeleze la un ziar sau la o revista pentru a deveni colaborator sau sa efectueze un stagiu de practica.
Este o oportunitate sa invete foarte multe lucruri folositoare pentru meseria pe care si-a ales-o.

Daca copilul tau isi doreste sa faca ceva in aceasta vara si nu tine neaparat sa castige bani, poate alege voluntariatul. Pe langa faptul ca ajuta semeni de-ai lui, poate fi un punct important in CV-ul sau.

Important este sa fii langa adolescentul tau cand ia astfel de decizii importante, sa ii oferi sfaturi cand are nevoie si sa il ajuti sa faca cea mai buna alegere.