Fii aproape de copilul tau si atunci cand esti plecata

Calatoriile de afaceri, internarea in spital, divortul... Toate acestea (si multe altele) reprezinta motive care impun distanta fizica intre unul dintre parinti si copil.

Calatoriile de afaceri, internarea in spital, divortul... Toate acestea (si multe altele) reprezinta motive care impun distanta fizica intre unul dintre parinti si copil.

Este dificil sa nu iti poti arata dragostea pentru cel mic in fiecare zi sau secunda, astfel incat este preferabil sa gasesti modalitati eficiente care sa te apropie de prichindel si in momentele in care nu esti alaturi de el.

Un apel telefonic zilnic sau chiar mai multe pot face minuni. In acest fel, vei afla care sunt cele mai noi trasnai ale prichindelului si care sunt nevoile sale. Iar cand il vei auzi spunandu-ti "Mami, imi e dor de tine", sunt sigura ca vei face tot ce este posibil macar sa il auzi cat mai curand, daca revederea este inca departe...

Suna-l in fiecare seara si intreaba-l ce a mancat la cina. Este un artificiu minunat pentru a-l determina sa inceapa conversatia - se stie ca, uneori, micutii se intimideaza atunci cand timpul petrecut impreuna cu parintii este redus considerabil.

In plus, in acest fel vei fi mereu la curent cu dieta pe care o urmeaza.

In cazul in care trebuie sa pleci din localitate pentru afaceri sau in interes de serviciu, pregateste "terenul". Povesteste-i copilului despre aceasta calatorie cu o saptamana inainte de ziua plecarii, oferindu-i astfel timp sa se obisnuiasca cu ideea. In momentul in care pleci, acest lucru trebuie sa para cat mai normal, ca si cum ar fi o zi clasica de lucru.

In timpul conversatiilor voastre telefonice, nu uita sa ii spui povestioara preferata, sa il alinti asa cum numai tu o faci, sa ii spui cat de mult il iubesti sau sa ii canti melodia favorita. Toate acestea au darul de a-l calma pe prichindel si de a-l ajuta sa doarma linistit si impacat. Intr-un fel, va simti ca esti in continuare langa el...

Discutiile pe care le purtati la telefon au efect terapeutic si asupra ta. Chiar daca micutul are o varsta frageda sau este inca un bebelus, de multe ori chipul i se lumineaza sau zambeste in clipa in care iti recunoaste vocea.
Si, chiar daca acest lucru nu se intampla, cel putin tu vei avea sentimentul ca ii esti aproape si ca esti strans legata de el in acel moment.

O alta varianta este sa te inregistrezi in timp ce ii citesti povestile preferate. Caseta audio sau video va fi la mare pret si atunci cand copilul va creste, la fel ca si fotografiile voastre de familie. Fetita sau baietelul tau vor sti intotdeauna cat de importanta este relatia voastra.

In cazul copiilor de varste mai mari, poate functiona un alt truc: umple un borcan cu bomboanele preferate ale celui mic, din care va consuma zilnic cate una. Cu fiecare bomboana care dispare din borcan, va vedea, efectiv, cum trece timpul pana la intoarcerea ta.

O fraza-cheie functioneaza intotdeauna. Spre exemplu, inainte de a pleca, spune-i: "Intotdeauna ma intorc acasa" sau "Timpul trece foarte repede". Roaga-l sa repete fraza, pana cand o va crede cu adevarat.

Cum jucariile ii plac la nebunie copilului tau, poti inregistra un mesaj special pentru unul dintre plusurile sale muzicale.
Astfel, de fiecare data cand cel mic va strange in brate sau va apasa pe burtica ursuletul favorit, acesta poate "rosti" mesajul dorit, cu vocea mamei sau a tatalui: "Mami/Tati te iubeste".

O alta idee este aceea de a-i oferi prichindelului un obiect care sa ii aminteasca de tine si care sa il ajute sa treaca peste durerea despartirii, de fiecare data cand vei fi nevoita sa pleci de langa el. Este preferabil sa ai si tu in posesie un obiect similar, pentru ca micutul sa simta cat de puternica este legatura voastra.

O bratara este ideala in acest sens. Spune-i micutului ca bratara aceea ii va aminti de fiecare data si pe tot parcursul zilei faptul ca in curand vei reveni acasa. Este un obiect care, desi aparent nesemnificativ, ii confera copilului sentimentul sigurantei.

In cazul in care cel plecat de acasa este sotul tau, ii poti spune aceasta poveste minunata, care ii va arata cat de mult il iubeste tatal sau.
Inainte de culcare, in fiecare seara, saruta-ti copilul pe ambii obrajori, spunandu-i ca un sarut este din partea ta, iar celalalt este trimis de tata.

Inainte de a-l saruta din partea tatalui, prefa-te ca scoti pupicul din buzunar si spune-i ca, in fiecare dimineata, tata ii trimite un sarut, care zboara pe bratele vantului pana cand ajunge la voi acasa. Tu il prinzi si il tii ascuns pana seara, cand il saruti de "Noapte buna" din partea amandurora.

Aminteste-i ca, indiferent de locul in care se va afla fiecare dintre voi, sarutul va sti intotdeauna sa ajunga la el. Aceasta poveste il va ajuta pe micut sa faca fata despartirii, de fiecare data cand tu sau sotul tau nu ii puteti fi alaturi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod