Fericire la puterea a doua sau aparitia gemenilor

Traiesti unul dintre cele mai frumoase momente din viata ta... vei fi mamica! In aceasta perioada atat de fericita, cu siguranta citesti tot ce gasesti pe aceasta tema, incercand...

Traiesti unul dintre cele mai frumoase momente din viata ta... vei fi mamica! In aceasta perioada atat de fericita, cu siguranta citesti tot ce gasesti pe aceasta tema, incercand sa te familiarizezi cu schimbarile inerente.

Dar... surpriza vine de doua ori sau chiar de trei ori - altfel spus, esti mamica unor gemeni sau, mai rar, a unor tripleti. Nu-i asa ca dupa ce te intorci de la maternitate ai sentimentul ca ai aterizat pe alta planeta?...

In mod cert, stilul tau de viata se va schimba radical. Cel putin pentru o perioada, o noapte de somn profund va deveni o simpla amintire, cheltuielile inerente vor ajunge la cote impresionante, iar tu ai senzatia ca ai nimerit in mijlocul unui carusel ametitor.

In mod firesc, vei incerca sa te dedici in egala masura fiecarui bebelus, ceea ce, practic, este imposibil si te vei simti trista sau vinovata. In context, este posibil sa apara disensiuni intre tine si partenerul de viata.



Cu toate acestea, satisfactiile si fericirea pe care ti le vor oferi gemenii in fiecare moment sunt incomparabile si merita tot efortul tau. Specialistii americani in psihologia copilului sunt in unanimitate de acord ca legatura si conexiunile dintre gemeni au ceva magic si de neregasit in orice alt context.

Este greu de descris in cuvinte si numai parintii unor gemeni pot intelege... Legatura lor este uneori atat de intensa si aparent inexplicabila, incat chiar si parintii se simt neglijati. Insa nu trebuie sa fii frustrata din aceasta cauza, ci sa te bucuri de ceea ce ti se intampla. Gemenii isi creeaza o lume a lor, cu particularitati distincte, ale carei reguli nescrise sunt greu de perceput si inteles.

Cum sa faci fata multiplei provocari

Din clipa in care medicul iti confirma ca vei fi mama unor gemeni, stabileste-ti o strategie de actiune. Gandeste-te cine te va ajuta cu cei mici - mama, soacra, o ruda sau preferi sa angajezi o bona? Discuta cu persoana aleasa inainte de a naste, pentru a te asigura ca nu se va razgandi ulterior, lasandu-te fara solutie.



Din punct de vedere emotional, te asigur ca nu este cazul sa te simti vinovata pentru ca nu le poti acorda micutilor aceeasi atentie si afectiune. De asemenea, nu te speria daca in primele lor luni de viata iti va fi foarte greu sa-i deosebesti.

Multi parinti pastreaza bratarile care li se pun bebelusilor in maternitate, folosindu-le ca pe un cod de identificare. Pe masura ce gemenii cresc si trasaturile lor fizice se individualizeaza, iti va fi tot mai usor sa faci deosebirea.

Se pare ca am pronuntat cuvantul magic: individualitate... Multi parinti de gemeni sunt ingrijorati la gandul ca nu vor sti cum sa cultive dezvoltarea personalitatii fiecarui copil. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta in aceasta directie:

Numele celor mici vor fi, in mod evident, distincte - daca ai un baiat si o fetita, nu le da acelasi nume (respectiv, in varianta masculina si feminina);

Cand vorbesti despre ei, spune-i fiecaruia pe nume si evita formularile de tipul "gemenii" sau "tripletii";

Pe masura ce cresc, evita sa-i imbraci la fel;

Fiecare trebuie sa aiba, daca nu camera lui, cel putin sifonierul, noptiera si, cand mai cresc, biroul propriu;

Daruieste-i fiecaruia propriile jucarii;

La aniversare, fiecare va avea tort separat, cu numele sau;

Incurajeaza-i sa-si cultive propriile pasiuni si abilitati - nu e obligatoriu sa mearga amandoi la tenis, de pilda, in cazul in care unuia dintre ei ii place inotul;

Nu face comparatii defavorabile; nu spune niciodata "fratele tau este mai descurcaret".

In afara de posibila aparitie a unor complexe de inferioritate, exista riscul sa provoci tensiune si animozitate intre ei.

Nu-ti neglija partenerul de viata

Deloc surprinzator, multiplele solicitari carora trebuie sa le faca fata parintii gemenilor duc la instrainare in cuplu. Atunci cand toata energia voastra este canalizata aproape in exclusivitate spre cei mici, este firesc ca nici unul dintre voi sa nu mai fie atat de atent la nevoile celuilalt.

Dar nu ignora acest aspect! Incearca sa-ti iei pauze scurte de la indatoririle de mama si ofera-i partenerului cateva clipe de atentie cat mai des posibil.

Incercati sa va mentineti - chiar daca la scara redusa - obiceiurile de cuplu pe care le aveati inainte de aparitia gemenilor. Unele lucruri le puteti face chiar impreuna cu cei mici - de exemplu, iesiti toti la plimbare, in timp ce copiii dorm in carucior. Adaptati-va stilul de viata noului context, dar nu uitati ca a va petrece timpul impreuna nu este un lux, ci o necesitate pentru a va mentine relatia.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod