Familie. Sindromul "prinţi şi prinţese". Ce se întâmplă dacă ne apelăm copiii aşa

Efectele puternice ale conștientizării sindromului


În momentul în care copiii sau tinerii conștientizează că lumea în care trăiesc nu este deloc asemănătoare cu cea din povești, trăiesc adevărate drame interioare. “În perioada adolescenței, foștii copii tratați ca "prinți" și "prințese", constată că societatea nu-i tratează ca pe niște prinți și prințese, ba le cere chiar foarte multe, le impune reguli, iar atunci apar primele probleme: comportamente delicvente, depresii, anxietăți, dezechilibre psihice etc”, spune specialistul.
Părinții contribuie în mod involuntar, printr-o afecțiune exagerată și dorința de a-și proteja copiii de pericolele de orice natură, iar atunci când tinerii ajung la momentul conștientizării sindromului, vor avea tendința de a da vina pe aceștia pentru că au fost mințiti cu privire la mecanismele de funcționare a societății reale, continuă psihologul Fűlaș.
    

Cum să ne ferim copilul de sindromul “prinți și prințese”?


Psihologul spune că există metode prin care ne putem preveni copiii să dezvolte acest sindrom și să trăiască dezamăgiri pe parcurs. “Apelativele “prinț” sau “prințesă” ar trebui să fie eliminate din vocabularul fiecărui părinte.
Nu trebuie spuse nici măcar în glumă. Încă de mici trebuie să-i învățăm că fericirea nu constă în a primi, ci în a oferi. Fericirea lor este datoria lor, nu a părinților sau a celor din jur, este o condiție a împlinirii personale”,
conchide specialistul Iuliana Fűlaș.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod