Experienta masculina, in sprijinul proaspetei mamici

Cu siguranta, nu degeaba se spune ca aparitia unui bebelus constituie o adevarata "piatra de incercare" pentru orice cuplu. Partenerii se vor gasi in situatii inedite, pe care...
Cu siguranta, nu degeaba se spune ca aparitia unui bebelus constituie o adevarata "piatra de incercare" pentru orice cuplu. Partenerii se vor gasi in situatii inedite, pe care nu le-au mai intampinat niciodata si pe care trebuie sa invete sa le gestioneze singuri. Astfel, se poate spune ca relatia dintre ei se redefineste din temelii si, daca vor trece de acest moment, vor fi mai uniti ca niciodata.

Pentru tine, ca mama, cu siguranta totul este mai greu - fara ca prin aceasta afirmatie sa minimalizam implicatiile proaspatului tatic. Numai ca tu esti cea care ai purtat sarcina si ai adus pe lume micul pui de om - iar, ca urmare a acestui fapt, intre voi doi s-a stabilit o legatura aparte.

Pe langa aceasta, multe mame au sentimentul ca cei din jurul lor se asteapta ca ele sa faca miracole; de exemplu, daca sotul tau te anunta impacientat: "Draga, vezi ca plange bebelusul", in mintea lui este convins ca, odata cu interventia ta, totul va fi in perfecta regula.

Aceasta situatie este de natura sa te faca sa te simti si mai incordata, dandu-ti senzatia ca noile responsabilitati te apasa cu greutatea unui munte.
Nu te lasa insa coplesita! Mai constructiv ar fi sa privesti si in jur si sa iei exemplu de la partenerul tau.

De ce-ai face asta? Pur si simplu pentru ca el gestioneaza lucrurile asa cum stie el: eficient si barbateste. Ceea ce s-ar putea dovedi cel mai bun lucru in context, facand ca tranzitia voastra de la stadiul de cuplu la cel de parinti sa fie mai putin abrupta. Dar sa vedem despre ce este vorba...

Managementul stresului


Mamele isi fac griji. Este inevitabil si este o asertiune care nu cunoaste exceptii. Bineinteles, mamele vor sa fie perfecte, fapt care conduce la accentuarea stresului. Vor sa faca totul cat mai repede si cat mai bine, iar ideea "totul se invata" nu prea isi face loc in mintea lor.

In contrapartida, barbatii sunt cu totul altfel. Majoritatea abordeaza subiectul "bebelusul" asa cum procedeaza si la birou, cand li se incredinteaza spre solutionare un proiect. "Ce trebuie facut in aceasta situatie? Care sunt pasii care trebuie urmati? Unde pot gasi informatii in legatura cu acest lucru?".

Asa stand lucrurile, nu te mira daca-l vei gasi schimbandu-i scutecul copilasului sau pregatindu-i biberonul in timp ce citeste, pe indelete, instructiunile respective din carte (carte care, cu siguranta, nu lipseste nici unei proaspete mamici).

De fapt, in context, marele avantaj al barbatilor este ca ei nu se pierd atat de usor cu firea.
Ceea ce ar trebui sa inveti si tu de la partenerul tau. "Meseria" de mamica iti va pune de multe ori nervii la incercare...

"Controlul traficului"


Oare despre ce este vorba? Nu trebuie decat sa te gandesti la ceea ce se intampla in casa voastra de cand te-ai intors de la maternitate. Avalansa de oaspeti, toti dornici sa te vada, sa stea de vorba cu tine si, evident, sa ia in brate bebelusul.

O data, de doua ori, de noua ori... simti ca nu mai rezisti. Vrei si tu sa ai parte de liniste: ai nevoie sa te odihnesti, sa alaptezi, sa-ti gasesti acea intimitate speciala cu bebelusul (pe care numai mamele o pot intelege), si asa mai departe. Dar cum ai putea face acest lucru, cand la voi se perinda in permanenta musafiri?

De fapt, partea problematica este ca nu ai "inima" sa refuzi pe nimeni. In fond, cei care vin vor sa-ti admire ceea ce ai tu mai drag pe lume - copilasul. Dar nici situatia pe care tocmai ti-am descris-o nu poate dura la nesfarsit. Esti tot mai stresata si agitata.
Si, pentru ca tu nu pari sa fii in stare sa iei atitudine, partenerul va face acest lucru.

Prietenii pot veni in vizita la sfarsitul saptamanii, si nu in numar prea mare - pentru a nu va obosi, pe tine si pe copilas. In ceea ce priveste rudele, similar - se poate stabili un program. Cu timpul, vei invata sa nu-ti mai fie jena sa spui "Nu te supara, maine nu este posibil". Pana atunci, lasa-l pe tatic sa vegheze la linistea voastra.

Nu uita niciodata sa aiba grija de sine


Ia gandeste-te putin: de cate ori ai auzit un barbat spunand "Sunt atat de prins cu treaba, incat nu mai am timp nici sa mananc"? Nu-i asa ca extrem de rar? Asta, daca ai auzit vreunul... Barbatii sunt, in general, foarte atenti cu sine si asta fara a-si neglija indatoririle. Adevarul e ca noi, femeile, nu intelegem cum de reusesc, dar iata ca este posibil.

Invata acest lucru de la partenerul tau! Daca ai parte de ajutor din partea lui, cu atat mai bine. Cand spun "ai grija de tine", nu ma refer numai la alimentatie; ingrijeste-te de aspectul tau fizic, nu te culca fara sa te demachiezi si incearca sa te ocupi si de hobby-urile tale.

Pare o utopie? Doar pare.
Nu spune nimeni ca, in primele lui luni de viata, mai ai energie si pentru altceva in afara de a legana bebelusul care plange din cauza colicilor. Dar acest lucru nu trebuie transformat intr-un mod de viata. In caz contrar, risti sa experimentezi tu insati depresia postnatala...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod