Din nou la scoala: esti pregatita?

Pauza a fost destul de mare si probabil ca micutul tau a uitat care ii erau obiceiurile inainte de lunga vacanta de vara. Este si usor de inteles de ce.
Pauza a fost destul de mare si probabil ca micutul tau a uitat care ii erau obiceiurile inainte de lunga vacanta de vara. Este si usor de inteles de ce. Nu a mai fost nevoit sa se trezeasca dimineata si, in afara de lecturile suplimentare, grija temelor zilnice i-a lipsit.

Nu-ti fie frica. Te poti folosi de cateva trucuri care sa te ajute sa-i schimbi programul, sa reinstaurezi rutina zileleor de scoala.

Schimba-i ora de culcare acum!
Copilul tau s-a obisnuit cu noptile tarzii si cu diminetile la fel de tarzii. Dar este timpul sa se trezeasca dis de dimineata, deci este timpul sa se culce devreme!

Daca se trezeste cel mai bine dimineata atunci cand se culca pe la 8 - 8 si jumatate seara, atunci culca-l zilnic din ce in ce mai devreme pana se obisnuieste sa doarma la ora cu pricina. Foloseste-te si de alte trucuri pentru a-l baga la timp in pat.
O baie cat mai amuzanta, cititul unei povesti in cazul celor mai micuti. Pe cei mai mari ii inveti sa-si pregateasca de cu seara hainele ce le vor purta a doua zi si sa le explici ca este bine sa-si schimbe ora de culcare.

A, si nu uita sa-l trezesti devreme! Nu este nevoie sa investeti intr-un ceas cu o alarma care sa-l atraga pe copil. Vezi cat timp ii trebuie pentru a se pregati dimineata si apoi stabileste ora la care sa il trezesti.

Redu timpul alocat televizorului si jocurilor pe calculator
In timpul verii si-a petrecut mult timp afara, la joaca, sau la plaja, dar poate si mai mult uitandu-se la televizor si jucandu-se la calculator. Asta pentru ca avea destul timp liber ce trebuia umplut cu ceva.

Iar daca nu il dezveti de acest obicei acum, la inceputul anului scolar cand va avea timp sa-si faca temele zilnice? Sau ce timp ii va mai ramane pentru plimbarea cu bicicleta ori cu rolele?

Si trebuie sa tii cont putin si de varsta lui cand ii reduci timpul petrecut in fata televizorului sau calculatorului.
De exemplu, daca are 6 ani ii nu il lasi mai mult de 2 ore pe zi in fata televizorului/calculatorului, dar daca are 13 ani are nevoie de ceva mai multa indulgenta din partea ta! De ce? Pai cei mici abia acum incep sa se obisnuiasac cu responsabilitatea unor teme zilnice, dar cei un pic mai mari au deja experienta lor, asa ca stiu cum sa faca sa-si organizeze timpul.

Din nou la cumparaturi pentru scoala
Nimic nu este mai placut la inceputul unui nou an de scoala decat cumparaturile. Scrie pe o foaie tot ceea ce ai nevoie: creioane, stilouri, caiete, carti, penarul si mergi la cumparaturi impreuna cu micutul tau.

Asa il vei pregati si pe el cu ideea ca va incepe scoala. Si fie ca este primul lui an de scoala, fie ca trece la un nou nivel, ii va folosi aceasta iesire la cumparaturi.

Stabileste programul micului dejun
Tu te poti rezuma doar la ceasca de cafea si o felie de paine prajita atunci cand esti foarte grabita, dar pe copil trebuie sa-l pregatesti pana ce va servi masa de pranz.
Si de cele mai multe ori prima saptamna de scoala este cea mai grea.

Ar fi bine sa-l obisnuiesti cu un mic dejun sanatos inca inainte de inceperea scolii, dar daca nu te-ai gandit din timp o poti face de acum incolo. Nu uita ca are nevoie de lapte si fructe. Daca timpul iti permite, gateste-i ceva diferit in fiecare dimineata. Nu numai fulgi de porumb si suc de fructe. Ce zici de briose, paine prajita sau omleta cu ciuperci?

Obisnuieste-te si tu cu un nou program
Gandeste-te din timp si la aceasta problema. Cat timp iti va ocupa pregatirea copiluli pentru scoala in fiecare dimineata? De obicei, orele incep in jur de ora 8. Cat timp faci de acasa pana la scoala? Un sfert de ora? Pai atunci pe la 7 si jumatate trebuie sa fiti in masina, nu? Ceea ce inseamna ca micul dejun trebuie sa fie gata pana pe la ora 7 si douazeci, pentru a-i lasa timp suficient sa se incalte, sa-si ia ghiozdanul si haina.


Aceasta inseamna ca micul dejun sa inceapa la 7, mai sunt necesare 15 minute pentru a se spala pe ochi si dinti si pentru a se imbraca. Deci trebuie sa-l trezesti pe la 6 si 45 de minute iar tu trebuie sa te trezesti cu cel putin un sfert de ora mai devreme. Cu un astfel de program, nu va trebui sa-i explici sefului tau ca ai intarziat din cauza celui mic, dar nici copilul nu va intarzia la scoala.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod