Cum stimulezi inteligenta copilului tau?

Un copil are un coeficient de inteligenta care poate fi evaluat psihologic inca din primii ani de viata. O astfel de evaluare ne ajuta sa intelegem mai bine capacitatile copilului si modul in care le putem folosi pentru a-l ajuta in dezvoltarea sa intelectuala.
Un copil are un coeficient de inteligenta care poate fi evaluat psihologic inca din primii ani de viata. O astfel de evaluare ne ajuta sa intelegem mai bine capacitatile copilului si modul in care le putem folosi pentru a-l ajuta in dezvoltarea sa intelectuala.

Pornind de la ideea ca micutul nostru este destept si, ca atare, lucrurile si evolutia lui se vor dezvolta de la sine, atunci nu il ajutam cu adevarat. Pentru ca la fel ca un muschi, care trebuie lucrat pentru a atinge performantele sale maxime, la fel si inteligenta unei persoane trebuie stimulata.

Moduri in care poti stimula inteligenta copilului tau:

 

  • Implica-l in jocuri active, care sa ii solicite inteligenta, din care sa afle informatii noi si sa poata descoperi lucruri noi. Uneori, acest lucru poate sa para dificil, pentru ca stai mult la serviciu, ai si alte treburi casnice, diferite lucruri de rezolvat in viata personala si pare mult mai usor sa abandonezi copilul in fata televizorului, la o emisiune de desene animate sau telenovele, doar sa stii ca sta acolo cuminte si nu ai grija lui.
  • Un copil, insa, este o fiinta in formare, care are nevoie de ajutorul, timpul si implicarea noastra pentru a se dezvolta.
    Limiteaza-i timpul la televizor si indreapta-l catre emisiuni din care poate invata ceva. Apoi, intreba-l despre acele lucruri, pentru a se simti valorizat si pentru a-l ajuta sa prelucreze informatia asimilita.
  • Implica-l in treburile casei, dupa posibilitatile sale. Sentimentul de apartenenta il va face sa se simta valorizat, responsabil si, astfel, sa isi foloseasca puterile pe care le are pentru a rezolva situatiile.

 

  • Discuta cu el despre intrebarile pe care le are, ai rabdarea de a-i raspunde, de a invata impreuna cu el, de a-l incuraja sa gaseasca subiecte provocatoare de discutii. Trateaza-l ca pe egalul tau si vei avea ocazia sa inveti multe lucruri de la copilul tau.

 

  • Incurajeaza-l sa isi dezvolte imaginatia prin gasirea unor solutii multiple sau alternative la rezolvarea unor probleme. Mai ales in primii ani, copiii pot manifesta o imaginatie foarte bogata, pe care adultii au tendinta de a o rejecta, pentru ca nu o inteleg. Incerca sa nu faci acest lucru cu prichindelul tau, dimpotriva, ajuta-te si pe tine, invatand sa fii mai deschisa la nou.

 

  • Atunci cand greseste sau are solutiile nepotrivite, nu il inhiba. Incerca sa il ajuti sa inteleaga cum a ajuns la solutia nepotrivita si cum poate evita acest lucru. In acest fel, nu se va descuraja. Unii copii au un start foarte bun in viata, dar incep sa aiba o parere proasta despre ei, pentru ca primesc mai degraba observatii decat laude si din aceasta cauza pot renunta sa mai lupte, pentru ca oricum li se pare inutil.


Orice experienta poate fi benefica daca reusim sa vedem provocarea din ea. Incepe sa privesti lucrurile astfel alaturi de copilul tau si sa il ajuti sa isi dezvolte si simtul umorului, nu doar inteligenta.

Memoria este o parte importanta a performantelor noastre cognitive. Ajuta-l sa o dezvolte prin exercitii de memorare, prin invatarea unor poezii sau texte si corelarea informatiilor venite din diferite surse.

Timpul de calitate petrecut alaturi de copilul tau il va ajuta mult pentru a-si dezvolta inteligenta. Incerca, insa, sa ii dai si libertatea de a se simti in continuare ceea ce este, adica un copil, tranformand munca in joc.

Un articol de Lena Rusti, psihoterapeut

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • stratan anamaria pe 20 Mar 2011, 19:19
    copii mai inteligenti decat media

    Cautati Irsca Gifted Education ca sa aflati de la ei cum sa va ajutati copilul sa se dezvolte in ritmul lui.

    1
    0

  • Adrian Berbece pe 11 Mai 2009, 12:00
    Inteligenta ?

    Buna ziua. Va trimit acest mesaj nu din lipsa de modestie ci din dorinta de a face ceva pentru baietelul meu. In familia noastra s-a nascut acum 5 ani si 6 luni un baietel pe nume Rian. Este foarte activ, are o atractie extraordinara catre cifre de cand a inceput sa constientizeze lucrurile din jurul lui. Scrie si citeste, este curios de tot ce-l inconjoara, poate numara crescator si descrescator atat in romana cat si in engleza la si de la numere pana la 100 si, ce-i mai iesit din comun din punctul nostru de vedere, poate spune ce zi a saptamanii (luni - duminica) corespunde unei date anume din anii 2000 - 2012. Nu a primit anumiti stimuli din partea noastra pentru a face aceste lucruri, tot ce am facut noi, parintii, a fost sa-l inconjuram cu carti de tot felul, specifice varstei lui, sa-i creem mediul pentru a se dezvolta, nu numai fizic ci in special psihic. Insa, in acest moment, am ajuns la momentul in care efectiv nu mai stim ce sa facem ! Merge la gradinita unde pare ca se plictiseste, pune intrebari si isi doreste sa aiba mai multe informatii, sa acumuleze mai mult, insa nu stim cum sa facem aceste lucruri fara a-i afecta in mod negativ dezvoltarea. Nu dorim suport financiar, nu cautam bani ci dorim un sprijin de la persoane cu experienta in acest gen de situatii de la care sa putem invata ce trebuie sa facem pentru a ne ajuta baietelul intr-un mod sanatos. Va multumesc. Cu stima, Adrian Berbece.

    0
    0

  • dora pe 22 Apr 2009, 08:05
    inteligenta copilului

    este foarte bine ca dati si astfel de articole pentru ca eu am un baiat de 11 ani care este inteligent dar foarte puturos si nu stiu ce sa mai fac

    0
    0

  • franga pe 30 Mar 2009, 10:03
    inteligenta copilului

    Art. este bine venit si ajuta multe mame sa fie alaturi de copii lor atit cit timpul le permite. Continuati cu astfel de atr si renuntati la atr.l referitoare sex ,la pozitii si placeri sexuale mi se pare absurd sa tot postati art. de acest gen alturi de art. despre educatia copiilor. Gasiti alte lucruri mai interesante de promovat decit sexualitatea .cred ca a devenit o obsesie deoarece in fiecare zi postati astfel de art..

    0
    0

  • Gelu pe 20 Mar 2009, 08:43
    Inteligenta copilului

    Este foarte important sa stim cum putem dezvolta inteligenta copiilor nostri.As fi foarte bucuros sa vad ca acest subiect este dezvoltat si mai mult pe site-ul vostru.Am ajuns pe acest site cautand remedii pentru matreata si in prezent citesc destul de multe articole de pe site chiar daca nu sunt femeie.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod