Cum sa-ti protejezi copilul de tentatia alcoolului si tigarilor

Aceasta este o realitate pe care multi se incapataneaza sa o ignore, zicandu-si "mie nu mi se va intampla asa-ceva" sau "ce rau poate face o tigara?". Problema e ca numai inceputul e mai dificil... de la o tigara vine alta, apoi copilul isi va folosi banii pentru a-si cumpara primul pachet... si iata-l intrat "cu suces" in categoria fumatorilor!

Un factor important si alarmant este acela ca fumatorii tineri sunt mult mai inclinati sa incerce marijuana, cocaina, heroina si alte substante interzise.

Ce ar trebui sa-i spun copilului meu ca sa nu aprinda prima tigara?

Psihologii americani spun ca, atunci cand discuti cu copilul tau despre fumat, cea mai buna strategie este sa te rezumi strict la fapte, prezentandu-i consecintele fumatului, dar - atentie! - abtine-te de la "a tine predici". Discutia trebuie sa fie interactiva, incurajeaza-l sa puna intrebari si ajuta-l sa-si cultive increderea in sine si respectul fata de propria persoana.


Invata-l sa abordeze mesajele din mass-media dintr-o perspectiva critica si sa nu-si asume ceea ce se spune ca fiind real.

Deprinde-ti copilul sa spuna NU cand i se ofera alcool sau o tigara

Obisnuieste-l sa puna intrebari si sa solicite lamuriri. Daca i se ofera spre consum ceva necunoscut, poate intreba "Ce este asta? De unde ai facut rost de asa-ceva?"
Invata-l sa le explice si celorlalti de ce nu este interesat sa consume alcool sau sa fumeze: "Nu vreau sa ma trezesc maine cu o mahmureala sau sa am o respiratie urat mirositoare".
Invata-l sa ofere alternative. Daca un prieten il invita sa bea o bere impreuna, ii poate sugera sa vada un film sau sa iasa la o partida de biliard.
Aminteste-i ca nu este nici o problema daca alege sa paraseasca un loc unde nu se simte in largul sau. Asigurati-va ca are bani pentru taxi si ca va poate gasi in orice moment.
Cultiva-i capacitatea de discernamant, pentru a nu accepta compania unei persoane aflate in stare de ebrietate.


Factori de risc

Exista anumiti factori si anumite perioade din viata tanarului, cand acesta se simte inclinat mai mult ca oricand spre a consuma alcool si a fuma - la pubertate, sau cand familia se confrunta cu o criza care degenereaza in divort, sau cand prima iubire esueaza... sunt atatea "scuze"!

Parintii, insa, trebuie sa-i faca pe copii sa inteleaga faptul ca viata poate fi uneori nedreapta, dar consumul de alcool nu va remedia in nici un caz problema - foarte probabil, situatia va parea si mai sumbra, dupa trecerea euforiei de moment.

Copiii se pot simti tentati sa fumeze din varii motive - pentru a parea mai maturi, a pierde in greutate, a castiga diferite premii puse in joc de unii sponsori de publicitate sau pentru a-si afirma independenta.

Pentru a contracara aceste false conceptii, explica-i ca majoritatea adultilor fumatori au inceput din adolescenta sau din prima tinerete, dupa care nu au mai putut renunta.

Si mai spune-i ca noua din zece adolescenti fumatori isi propun sa renunte la tigara in interval de un an - dar foarte putini reusesc.

Profita de faptul ca, la varsta aceasta, adolescentul vrea sa fie independent si explica-i ca prin tigara va obtine exact efectul advers: va dezvolta dependenta fata de nicotina si nu se va simti deloc liber.

Incurajeaza-l sa-si asume responsabilitati care-i vor conferi satisfactii de ordin profesional si financiar - ca de exemplu, sa-si ia o slujba cu jumatate de norma sau chiar sa se implice in programe de voluntariat.

De asemenea, ajuta-l sa-si cultive hobby-uri - calatorii, inot, drumetii montane - orice crezi ca il poate pasiona.

Daca alege sa fumeze din dorinta de a fi modern sau din spirit de fronda, ai la dispozitie cateva optiuni. Reaminteste-i diferenta dintre aparenta si esenta; ravagiile nicotinei asupra sanatatii si aspectului fetei, in opozitie cu imaginea pe care doreste sa o aiba.

Si, nu in ultimul rand, ii poti argumenta ca, daca prin spirit rebel intelege sa-si distruga sanatatea, nu se cheama ca face un lucru inteligent.

Sfaturi pentru a-ti proteja copilul de tentatia abuzului de alcool si tutun

Fii intotdeauna un model pentru copilul tau. Cu alte cuvinte, gandeste-te ce influenta va avea asupra copilului tau faptul ca tu consumi alcool si/sau fumezi. Pentru orice copil, parintii sunt un model, asa ca, daca esti fumatoare, renunta la acest obicei.
Informeaza-te in permanenta in domeniu, astfel incat sa poti fi un bun indrumator pentru copil.
Invata-l sa se descurce in situatiile dificile cu care se confrunta, fara a aprinde tigara sau a deschide o sticla de votca.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod