Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca eventualele stari depresive

Adolescenta este cea mai dificila si problematica perioada a vietii, un test cateodata infricosator pentru parinti si caruia totusi trebuie sa-i faca fata. Ce te faci insa cand copilul...

Adolescenta este cea mai dificila si problematica perioada a vietii, un test cateodata infricosator pentru parinti si caruia totusi trebuie sa-i faca fata.

Ce te faci insa cand copilul se confrunta cu o stare depresiva pronuntata si face chiar afirmatii socante de genul "Mai bine as muri" sau "Imi vine sa ma sinucid"? Cu siguranta, ai motive sa te ingrijorezi si trebuie sa iei atitudine pentru a preveni o eventuala tragedie, dar nu intra in panica.

La nivel mondial, statisticile sunt intr-adevar alarmante. Astfel, potrivit unui institut de specialitate din Statele Unite ale Americii, sinuciderea reprezinta al treilea motiv de deces in randul tinerilor cu varsta intre 15 si 24 de ani, dupa mortalitatea cauzata de accidentele de masina si asasinat.

Psihologul american David Sheslow afirma ca in ultimii zece ani, frecventa tentativelor de suicid a inregistrat o crestere pronuntata, intrucat permisul de port-arma este mai usor de obtinut, iar tinerii au acces la stupefiante si bauturi alcoolice.



Tentativele de suicid sunt mult mai frecvente in randul fetelor comparativ cu baietii. Adolescentele "prefera" fie un amestec de medicamente si alcool, fie sa-si taie venele.

Pe de alta parte, cazurile de "reusita" a tentativei sunt mult mai raspandite in cazul baietilor, care aleg in acest caz fie arma de foc, fie spanzuratoarea sau saritura de la mari inaltimi. Dat fiind ca aceste procedee sunt mai agresive, riscul decesului este de trei sau patru ori mai mare decat in cazul fetelor.

Factori de risc

Probabil nu-ti mai amintesti de perioada cand tu insati erai adolescenta, de acele vremuri tulburi aflate la interferenta intre copilarie si maturitate, marcate adesea de confuzie si anxietate.

La varsta aceasta tinerii resimt o intensa presiune, incercand concomitent sa se integreze in societate, sa aiba rezultate bune la invatatura si un comportament responsabil.

De asemenea, sa nu uitam ca este vremea dezvoltarii sexualitatii si a propriei personalitati, pe fondul unei nevoi acute de autonomie si independenta care adesea intra in conflict cu regulile si asteptarile celor din jur.

In consecinta, copilul are nevoie de tot sprijinul si suportul tau pentru a nu se simti izolat de familie si prieteni. Incurajeaza-l sa se implice in cat mai multe activitati extra-scolare, in functie de preferinte, pentru a depasi frustrarile specifice adolescentei.

Cele mai frecvente situatii care-i pot determina pe adolescenti sa recurga la suicid sunt urmatoarele:

probleme care le scapa de sub control cum ar fi divortul parintilor, alcoolismul unui membru apropiat al familiei sau violenta domestica;
abuz fizic sau sexual;
relatii incordate cu parintii, lipsa sprijinului acestora, izolare, respingere sau negarea meritelor de ordin scolar si extra-scolar;
existenta in familie a unui antecedent de suicid sau depresie, aceasta din urma fiind uneori ereditara;
sentimentul de pierdere a increderii in sine si de dispret pentru propria persoana; pesimism;
inclinatia spre homosexualitate, ceea ce-i face sa se simta ostracizati si anormali;
consumul de alcool si stupefiante in incercarea de a depasi un moment dificil - in acest caz, riscul unei supradoze este considerabil, chiar daca adolescentul nu are intentia de a se sinucide.



Semnale de alarma

Adolescentii au tendinta de a incerca sa se sinucida mai ales atunci cand au suferit o pierdere de ordin sentimental, se simt respinsi sau esueaza profesional.

Rezultatele scolare slabe, despartirea de persoana iubita, decesul cuiva apropiat, divortul parintilor - toate aceste situatii trebuie abordate cu maximum de precautie si delicatete, deoarece riscul unei caderi psihice urmate de sinucidere este considerabil.

Daca observi la copilul tau unul sau mai multe dintre caracteristicile urmatoare, nu ezita sa soliciti ajutorul unui psiholog sau psihiatru. Nu astepta! Situatia nu se va rezolva de la sine si poate nu esti cea mai in masura sa intervii, desi esti mama lui/ ei. Asadar, actioneaza atunci cand adolescentul:

se izoleaza de familie si prieteni;
manifesta incapacitate de concentrare;
doarme prea mult sau prea putin;
vorbeste despre sinucidere;
manifesta schimbari bruste ale starii de spirit;
isi pierde interesul pentru activitati care inainte ii faceau placere;
se simte disperat, neajutorat sau culpabil;
are un comportament auto-distructiv (conduce imprudent, consuma abuziv alcool sau stupefiante, se complace in promiscuitate);
se arata subit preocupat de probleme legate de moarte si viata de dupa moarte.



De asemenea, nu ezita sa ceri ajutor daca tanarul iti spune ca se gandeste la sinucidere sau ca simte ca nu mai are nici un sens pe lume. Contrar unei conceptii larg raspandite, cei care vorbesc despre sinucidere chiar intentioneaza sa-si puna intentia in practica. Fii atenta la fraze de genul "Nu mai are nici un rost" sau "Mai bine as muri".
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Doina pe 16 Mai 2011, 15:18
    depresie

    in situatia asta sunt si eu..sufera dupa o fata...il vad cum se topeste usor:(((( eu nu am nici o putere sa il ajut,nu stiu ce sa mai fac? asi da orice sa sufar eu in locul lui.

    0
    0

  • Ioana pe 7 Oct 2010, 13:10
    Depresie?

    Am şi eu o problemă cu părinţii mei iar aceasta este mai mult o întrebare. Dacă părinţii nu ştiu cum să comunice cu mine, vrând să mă "trezească" la realitate impunându-mi brusc reguli stricte şi ameninţându-mă că îi taie toate bucuriile pentru că acesta nu am mai trecut pe la ore deoarece dorm prea mult sau nu dorm de loc iar dimineaţa îmi cade capul pe masă. Iar când cineva ţipă la mine eu încep să râd dar acest râs parcă nu îmi aparţine, este un râs nervos. Încercând să par fericită în faţa părinţilor iar în momentele în care sunt singură într-o începere să îmi vină tot felul de gânduri "negre" să spun aşa, trec foarte repede de la o stare la alta adică într-un moment îmi vine să plând iar peste o jumătate de minut râd cu gura până la urechi. Ce aş putea face ca să îmi revin?

    0
    0

  • blanariu cristina pe 14 Mai 2010, 23:51
    copil depresiv

    va rog sa ma ajutati am o fetita care nu ma pot intelege deloc cu ea are stari emotionale depresive vorbeste despre sinucidere manifesta schimbari bruste ale starii de spirit vorbeste de moarte in continuu

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod