Cum sa-l inveti pe cel mic valoarea banului

La prima vedere, ai fi tentata sa crezi ca acest demers nu este nici pe departe dificil. Ii daruiesti o pusculita simpatica, il deprinzi sa economiseasca pentru papusa sau pentru mingea...

La prima vedere, ai fi tentata sa crezi ca acest demers nu este nici pe departe dificil. Ii daruiesti o pusculita simpatica, il deprinzi sa economiseasca pentru papusa sau pentru mingea de fotbal pe care si-o doreste.

Micutul va intelege si va invata sa-si administreze singur banii. Ah, daca ar fi atat de simplu! Dar lucrurile nu decurg intotdeauna astfel.

Pentru orice copil, parintii sunt adevarati eroi. Pot face orice, oricum si oricum. Cu o asemenea idee, nu este de mirare ca prichindelul nu intelege de ce trebuie sa stranga el bani in pusculita.

Valoarea banului? Ce inseamna asta? Ei bine, trebuie sa deprinda aceasta notiune si, mai important, sa inteleaga faptul ca nu economiseste pentru ca "asa a spus mama", ci fiindca asa procedeaza orice persoana care vrea sa devina, la un moment dat, indepedenta.

Modul in care il vei deprinde cu acest lucru depinde de varsta copilului.

Copiii de varsta prescolara

Cu micutii e cel mai simplu. Poti incepe prin a practica un fel de jocuri. Cand mergeti impreuna la magazin, ofera-i o mica suma de bani si spune-i sa-si cumpere dulciuri sau o jucarie, in functie de preferinte.

Daca va duceti la cinematograf, intreaba-l daca prefera sa manance popcorn sau sa puna deoparte suma respectiva. Nu ceda rugamintilor lui, care si-ar dori ambele variante. Trebuie sa invete sa aleaga si, implicit, sa renunte.

In viata nu le poti avea pe toate si, cu atat mai putin, nu te poti astepta ca parintii sa-ti faca pe plac indiferent de context.

Cu cat va invata acest lucru mai devreme, cu atat mai bine pentru el.

Pe de alta parte, si tu insat ar trebui sa inveti sa dai dovadade toleranta si comunicativitate. Cu alte cuvinte, nu-l obliga sa economiseasca la nesfarsi, daca vrea sa-si cumpere ceva. Poate ca va face o alegere neinspirata, dar asa va invata sa descopere si sa invete din experientele proprii. Nu poti fi langa el in permanenta, sa-i spui ce este bine si ce nu este.

Adolescentii

Este momentul sa-i lasi tot mai mult posibilitatea de alegere. La varsta aceasta se impune sa-si asume responsabilitatea, sa stie sa faca diferenta intre ce-si doreste si ce are nevoie: o haina noua, o consola de jocuri, o excursie cu prietenii, si asa mai departe.


In context, unii parinti fac teribila greseala de a institui sistemul recompensei. "Daca iei nota mare la matematica, vei primi...". "Daca vii devreme de la discoteca, mergem la magazin si iti cumpar...".

Nu, nu si iar nu. Renunta la idee, ori te vei transforma intr-un fel de sclav. Ce folos ca ai un copil cuminte si silitor, daca trebuie sa-l platesti pentru acest lucru? Valorile se insusesc, nu se cumpara.

Dar a-i sista "alocatia" ca mijloc de pedeapsa? Da, aceasta este o idee buna. A nu se confunda cu refuzul de a-i acoperi cheltuielile necesare. Intentia este sa-l pedepsesti, nu sa-l infometezi sau sa-l privezi de rechizite.

Daca pierde banii de buzunar, returneaza-i suma - insa numai o singura data! In cazul in care se intampla a doua oara, refuza (este bine ca in prealabil sa-l previi asupra acestui aspect).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod