Cum sa fii un model pentru adolescent?

Nici nu stii cand a trecut timpul, iar bebelusul de ieri, pe care il leganai si care era atat de cuminte, a devenit un adolescent cu personalitate.In aceasta perioada a vietii sale, tanarul are...

Nici nu stii cand a trecut timpul, iar bebelusul de ieri, pe care il leganai si care era atat de cuminte, a devenit un adolescent cu personalitate (cateodata, cam prea multa personalitate, dupa parerea ta). In aceasta perioada a vietii sale, tanarul are nevoie, mai mult ca oricand, de un model pe care sa-l urmeze si in functie de care sa se ghideze in viata.

De cele mai multe ori, adolescentii prefera sa discute cu alte persoane, din exteriorul familiei. Ti-ai dori sa fie mai deschisi fata de tine, sa va apropiati, sa vina la tine ori de cate ori au o problema, o nelamurire sau, pur si simplu, simt nevoia sa discute. Insa nu este vina ta, probabil ca si tu insati ai preferat sa procedezi astfel cand erai adolescenta.

Cu toate acestea, exista cateva modalitati prin care il poti indruma pe calea cea buna - fara ca el sa aiba impresia ca il sufoci cu grija ta sau ca te amesteci "unde nu-ti fierbe oala".

In primul rand, este necesar sa-ti iei o serie de masuri de precautie elementare in ceea ce priveste anturajul adolescentului si, implicit, persoanele de la care primeste sfaturi.

Aceasta nu inseamna sa-l iscodesti, ci sa afli, cu diplomatie, cine sunt prietenii lui apropiati. Incurajeaza-l sa-i invite acasa, pentru a-i putea cunoaste si tu. Este important ca adolescentul sa socializeze, mai ales daca este singurul copil.

In general, nu ai motive sa te intristezi sau sa te simti jignita daca adolescentul prefera sa discute cu altcineva.

Poate ca personalitatile voastre difera mult si, evident, punctele de vedere sunt radical opuse, chiar daca altminteri va intelegeti bine.

Esential este sa fie sigur ca esti alaturi de el, cand are nevoie de tine. Nu porni de la premisa ca acest lucru nu se va intampla; in adolescenta, tinerii isi schimba adesea opiniile si atitudinea, si nu este deloc exclus sa-ti ceara sfatul.

Atunci cand stati de vorba, straduieste-te sa nu minimalizezi problema - pentru el, faptul ca a vazut-o pe fata pe care o place (in secret, pentru ca adolescentii au multe secrete, de obicei), sarutandu-se cu alt baiat, capata valente de tragedie greaca.

Situatia poate fi si mai delicata daca ai o fiica si baiatul care-i place nu-i da atentie, pentru ca, se stie, fetele sunt mult mai sensibile si usor de ranit.

In nici un caz nu-i spune ceva de genul "Asa li se intampla tuturor la varsta ta, nu conteaza, scoala trebuie sa fie prioritatea ta". Procedand astfel, nu vei reusi decat sa-l determini sa se inchida in sine.

In al doilea rand, incearca, pe cat posibil, sa nu faci nimic din ceea ce nu ti-ai dori sa-l vezi pe el facand. Nu fuma in prezenta lui, nu te certa cu partenerul de viata daca exista posibilitatea ca adolescentul sa auda schimburile nervoase de replici si nu acorda mai multa importanta televizorului, in detrimentul cartilor.

De asemenea, tine cont de urmatorul aspect: daca vrei sa fii un model pentru copilul tau adolescent, trebuie sa fii o mama moderna! Cu alte cuvinte, informeaza-te in legatura cu noutatile de ultima ora in domeniile de interes ale copilului si discutati impreuna pe temele respective!

Cu siguranta, fiul sau fiica ta te va privi altfel cand va vedea ca stii cine este Colin Farell, Jude Law sau Keira Knightley.

Acesta este numai un exemplu, insa ai inteles care este ideea...

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • genoveva pe 20 Oct 2009, 08:40
    adolescentii

    am o fetita de 12 ani si de multe ori am mari dificultati in a ma intalege cu ea daca aveti sfaturi interesante va rog sami scrieti si sa mii le spuneti ar fii bine daca as avea si alta optiune despre discutiiile cu adolescentii

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod