Cum procedezi daca micutul tau are manifestari de agresivitate?

Atunci cand se intampla acest lucru pentru prima oara, esti socata, aproape ca nu-ti vine sa crezi: copilasul tau, pana mai ieri un ingeras, adevarat model de cumintenie...

Atunci cand se intampla acest lucru pentru prima oara, esti socata, aproape ca nu-ti vine sa crezi: copilasul tau, pana mai ieri un ingeras, adevarat model de cumintenie, se manifesta agresiv, lovind pe majoritatea celor din jur. Ce sa faci, cum sa reactionezi? Si, mai important, de ce se intampla astfel si cum sa "inabusi din fasa" aceste porniri agresive?

Pentru inceput, este important sa nu te simti vinovata, asa cum, poate, ai fi tentata. "De unde a preluat acest model? In familia noastra nu s-a intamplat niciodata asa-ceva!", iti vei spune tu, stupefiata.

Vestea buna este ca nu avem de a face cu un comportament de imitatie, ci mai degraba izvorat din... curiozitate.

Intr-adevar, aceasta este explicatia cea mai plauzibila. Micutul este extrem de dornic sa afle cat mai multe despre ceea ce se intampla in jurul sau, iar relatia cauza-efect este una dintre preferatele sale. Lovind pe cineva, el nu isi manifesta furia sau frustarea, ci pur si simplu, incearca sa obtina niste reactii: atat de la persoana lovita, cat si de la tine insati.

Asa stand lucrurile, nu este de mirare ca micutul nu intelege eventualele reactii de stupefactie, durere sau chiar furie pe care le-ar putea avea adultii.

El percepe lumea exterioara exclusiv din punctul sau de vedere si nu poate inca sa inteleaga faptul ca nu toata lumea simte la fel.

"Daca pentru mine este distractiv sa lovesc, pentru ei de ce nu e amuzant sa fie loviti?". Asa am putea "transcrie" ceea ce se petrece in acele momente in mintea copilasului tau. cateodata, micutul poate continua sa loveasca, pentru a se lamuri daca va obtine aceeasi reactie.

In consecinta, daca nu actionezi, copilasul va continua sa se comporte astfel - nu intotdeauna, ci in functie de propria dispozitie, dar in tot cazul, nu asa se pune problema.

Micutul trebuie sa inceteze sa aiba astfel de reactii, si nu pentru ca i se interzice acest lucru, ci pentru ca intelege ca nu procedeaza corect. In caz contrar, ceva mai tarziu va avea grave probleme de adaptare in societate, cand va merge la gradinita si mai tarziu, la scoala.

Ce poti sa faci?

In primul rand, nu reactiona violent atunci cand copilul se manifesta astfel. Este de inteles ca esti neplacut surprinsa, apoi jenata, dar este important sa-ti pastrezi calmul, pentru ca n-ai reusi decat sa-l derutezi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod