Cum procedezi cand micutul tau se joaca "de-a mama si de-a tata"?

Oricat de serios te-ai documentat despre acest subiect, nu esti pregatita pentru momentul in care iti surprinzi copilasul jucandu-se "de-a mama si de-a tata" cu un prieten de sex opus.

Oricat de serios te-ai fi documentat in prealabil despre acest subiect si oricate discutii ai fi avut cu alti parinti aflati in aceeasi situatie, nu se poate spune ca ai fi pregatita pentru momentul in care iti surprinzi copilasul jucandu-se "de-a mama si de-a tata" cu un prieten de sex opus. Site-ul ivillage.com te sfatuieste in legatura cu atitudinea pe care ar trebui sa o adopti.

Momentul poate fi cel putin socant pentru tine, si nu este de mirare ca se intampla astfel. Copiii cu varste cuprinse intre trei si sase ani sunt cei care se joaca cel mai des in aceasta maniera. Din punctul tau de vedere, este mult prea mic pentru astfel de preocupari - sunteti de-abia la stadiul "pe tine te-a adus barza la mami"...

Iata insa ca prichindelul, dand frau liber curiozitatii sale native, incearca sa afle mai multe despre corpul sau si cel al sexului opus.

De fapt, este ceva normal; insa nu cred ca exista vreun parinte care sa nu se ingrijoreze din aceasta cauza.

Cea mai importanta intrebare este: cum sa reactionezi? Bineinteles ca, in primul moment, vei fi socata si aproape ca nu-ti vei putea crede ochilor. Nu este exclus sa te simti vinovata ca i-ai lasat pe cei mici singuri; dar, in acest caz, te va ajuta sa stii ca acest lucru se va intampla oricum, mai devreme sau mai tarziu. Priveste partea plina a paharului: cel putin, ai fost in preajma...

Pentru inceput, tine minte: stapanirea de sine este esentiala. In primul moment, iti vine sa tipi la ei si sa le ordoni sa inceteze. Dar nu vei reusi decat sa le induci o stare de confuzie (ei nu considera ca ar face ceva gresit) si, pe termen lung, reactia ta impulsiva i-ar putea determina pe amandoi sa le fie rusine de propria sexualitate.

Prin urmare, straduieste-te sa-ti pastrezi calmul.

Poti incepe prin a le spune, pe un ton neutru: "Nu este bine sa va scoateti hainele cand va jucati". De fapt, este foarte posibil ca simpla ta aparitie sa ii determine sa se opreasca din "joc" si sa se imbrace imediat.

Cu blandete, ajuta-i sa se relaxeze si apoi distrage-le atentia, propunandu-le un joc distractiv. Bineinteles ca acest lucru nu va solutiona problema pe termen lung, ci numai pe moment; de aceea, mai tarziu, reia discutia (daca ambii copii sunt ai tai, este bine sa discuti atat separat cu fiecare, cat si impreuna).

Specialistii site-ului babyzone.com iti sugereaza sa-i explici micutului, pe intelesul sau, notiunea de "intimitate" si care este diferenta intre atingerea pozitiva si cea negativa. In cazul in care copilul se arata receptiv, poti profita de ocazie pentru a-i vorbi despre eventualele persoane care ar incerca, in diferite circumstante, sa-l determine sa se dezbrace sau ar incerca sa-l atinga intr-un fel nepotrivit.

Te gandesti ca este mult prea devreme pentru o asemenea discutie? Reflecteaza la contextul care a generat-o. Copilasul nu stie ce este bine si ce nu, din aceasta perspectiva; cum ar putea el sa se fereasca? Spune-i ca este stapan pe corpul sau si nimeni nu ar trebui sa-l atinga daca nu i se da permisiunea - cu atat mai mult in zonele intime.

Ajuta-l sa inteleaga faptul ca are dreptul de a refuza asemenea gesturi si, in situatii extreme, de a cere ajutor. Totodata, asigura-te ca va veni si iti va spune daca se va intampla asa ceva. Este esential ca micutul sa aiba incredere in tine, pentru ca astfel vei putea preveni un eventual abuz fizic.

Subliniaza faptul ca, la randul sau, copilasul trebuie sa invete sa respecte spatiul intim al celorlalti si arata-te dispusa sa-i raspunzi la intrebari in orice moment. De asemenea, este de la sine inteles faptul ca a sosit momentul sa-i vorbesti putin despre diferentele dintre barbat si femeie - desigur, totul adaptat la o scara mai mica.

Site-ul kidhealth.org iti recomanda sa fii atenta si la urmatorul aspect: nu cumva copiii nu fac altceva decat sa imite un comportament pe care l-au observat in alta parte (la televizor, cel mai probabil)? Poate ca nu constientizeaza pe deplin ce fac, insa curiozitatea este mare. Afla, cu diplomatie, care este raspunsul si, in functie de acesta, vei sti ce atitudine sa adopti in continuare.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anda pe 1 Apr 2008, 14:59
    nu e vb de educatie..

    joaca de-a mama si de-a tata din perspectiva prezentata in articol nu tine de educatia copilului, dar e adevarat ca are valente. Adica isi iau fiecare in primire rolul de mamica sau tatic. Dar partea cu datul hainelor jos nu tine de educatie. Eu a facut gradinitza intr-un loc foarte elegant si distins, cu copii provenind de familii foarte bune, insa copii jucau rolul: "daca imi arati iti arat". Chestia asta se intampla peste tot. Vreti sa stiti dc? Din cauza filmelor cu tenta sexuala pe care le urmaresc cu parintii sau le vad din intamplare si devin curiosi...S-ar putea sa aiba parintii o parte din vinal...Aveti grija de copii vostri!

    1
    0

  • ragre pe 31 Mar 2008, 15:49
    daca nu ti se intampla tie..

    ...Asta nu inseamna ca nu exista. Au fost multe cazurile care sunt descrise in articol si nu inseamna ca parintii copiilor lucrau in baruri de noapte ca dansatori sau erau producataori de filme deocheate. Nicedecum. Asa zisele familii bune, cu educatie pot avea si ele astfel de surprize. Nu conjunctura exlusiv conduce la astfel de comportamente. Nu e tocmai potrivita aceasta atitudine, de a va repezi sa judecati pe copii care fac acest lucru prin prisma unei educatii precare. Oamenii sunt multi si situatiile diverse.

    1
    0

  • alexandra pe 30 Mar 2008, 14:58
    nu e chiar asa

    E adevara faptul ca, copiii au jocul "de-a mama si de-a tata" dar, ei se presupun a fi o mama care are grija de copiii mici (care pot fi papusile sau copii mai mici) si tatal care o ajuta pe mama la ingrijire

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod