Cum iti convingi copilul mofturos sa manance?

Copilul tau este mofturos, iar ora mesei se transforma intr-un razboi pe care il pierzi, de cele mai multe ori. Din fericire, exista si pentru aceasta problema cateva solutii.
Copilul tau este mofturos, iar ora mesei se transforma intr-un razboi pe care il pierzi, de cele mai multe ori. Din fericire, exista si pentru aceasta problema cateva solutii. Afla cum il poti determina pe cel mic sa manance sanatos, fara sa faca nazuri.

Implica-ti copilul in pregatirea mesei
Cercetarile au aratat ca un copil este mai tentat sa guste dintr-o mancare la prepararea careia a ajutat. De asemenea, lasa-ti copilul sa aleaga meniul dintr-o lista de propuneri pe care i le faci. Este foarte important sa nu-l intrebi "Ce vrei sa mananci?", pentru ca raspunsul, cu siguranta, nu va fi "Legume"...

Fa din ora de masa o adevarata sarbatoare, ca o reuniune de familie
Incurajeaza-ti copilul sa povesteasca ce a facut in timpul zilei – fiindu-i distrasa atentia de la ceea ce mananca, este mai putin probabil sa faca mofturi fata de ce are in farfurie.

Incearca sa servesti alimentele in diferite moduri
De exemplu, daca cel mic refuza sa manance morcovi fierti, incearca sa prepari o salata de cruditati in care sa incluzi si morcovi sau sa faci un suc de fructe la care sa adaugi morcovi.

Introdu alimente noi in dieta copilului tau
In cantitati mici, pentru inceput, alaturi de alimentele sale favorite.
Pentru a-i starni curiozitatea, il poti invita sa guste noi alimente din farfuria ta. Se stie ca ce are celalalt pare intotdeauna mai bun si este valabil si in cazul copiilor...

Calitatea alimentelor este mai importanta decat cantitatea
Prin urmare, incearca sa ii oferi o dieta variata si sa il convingi sa incerce si altceva in afara de mancarea sa preferata, chiar daca va consuma in cantitati mai mici, pentru inceput.

Fii creativa
Prezinta-i alimentele intr-o maniera atractiva. Taie legumele in forme interesante si asaza restul alimentelor astfel incat sa arate apetisant.
De asemenea, lasa-l sa-si aleaga farfuria si tacamurile pe care doreste sa le foloseasca.

Fii rezonabila si nu declansa un adevarat razboi al mancarii
Trebuie sa realizezi faptul ca cel mic nu va manca intotdeauna ce vrei tu sa manance - pana la urma, fiecare individ are propriile gusturi si preferinte.

Educa-i gusturile
Ofera-i copilului o varietate larga de alimente inca de cand este mic. Astfel, in timp va fi obisnuit sa manance cat mai variat si, prin urmare, cat mai sanatos. Ofera-i un exemplu pozitiv consumand si tu o plaja larga de alimente si, mai ales, nu vorbi negativ despre anumite alimente care nu iti plac.

Nu-i oferi dulciuri drept recompensa
Poate vei fi tentata sa iti "mituiesti" copilul ca sa manance.
Dar promisiunile de genul: "Daca mananci legumele, iti dau o bucatica de ciocolata", nu vor face altceva decat sa ii intareasca impresia ca legumele nu sunt bune, iar ciocolata este.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod