Cum iti ajuti copilul sa socializeze?

Au trecut cele mai frumoase noua luni din viata ta, au trecut si cei trei anisori din viata copilului tau si a venit vremea gradinitei. Acesta este locul propice unde puiul tau poate sa socializeze.

Au trecut cele mai frumoase noua luni din viata ta, au trecut si cei trei anisori din viata copilului tau si a venit vremea gradinitei. Acesta este locul propice unde puiul tau poate sa socializeze.

Multi dintre parinti se lauda ca au un copil extraordinar de cuminte, dar rareori se intampla sa se gandeasca ca aceasta atitudine poate face dovada unor probleme de comportament, de integrare intr-un colectiv, de socializare cu persoanele din jurul lui.

In limba romana, exista doi termeni care definesc comportamentul oamenilor atunci cand relationeaza cu cei din jurul lor: extravertit si introvertit. Cei care fac parte din prima categorie sunt persoanele care nu au nicio problema in a relationa cu cei din jur, sunt de cele mai multe ori sufletul petrecerilor, ei sunt cei care livreaza stirile, ei stiu tot ce misca in grupul lor de prieteni.

Ceilalti, extravertitii, sunt cei care nu reusesc sa intre in contact cu oamenii din jurul lor, sunt firi sensibile, timide.

Se simt foarte bine in familie, nu vorbesc foarte mult despre persoana lor, aleg sa invete si sa lucreze singuri.

Ce poate face un parinte pentru a-si ajuta copilul introvertit?

Important de stiut este ca nu reprezinta o adevarata tragedie faptul ca puiului tau ii este greu sa socializeze. Familia este cea mai in masura sa-l invete pe micul membru cum se poate integra in mediul din care face parte.

Psihologia a demonstrat ca este esential pentru comportamentul copilului, vizavi de cei jur, ca prichindelul sa fie incadrat intr-o forma de invatamant. Institutionalizarea ii faciliteaza intalnirea cu persoane de varsta lui si il ajuta sa comunice cu ei, ajutat fiind si de cadrele didactice competente.

O greseala facuta frecvent de parinti este aceea de a nu-i permite micutului sa-si aduca prietenii acasa, nerealizand ca acest lucru duce automat la insingurarea celui mic. Pana si camera lui trebuie sa fie amenajata in asa fel incat sa fie primitoare pentru micuti.


Un alt aspect negativ in educarea copiilor il reprezinta excesul de pedepse, de cele mai multe ori facute fara ca cel mic sa inteleaga de ce. "Am facut o prostie, cu siguranta voi fi pedepsit!" sau "Nu pot sa fac un anumit lucru, pentru ca sigur o sa fiu pedepsit!". O astfel de gandire ingradeste personalitatea copilului care, mai tarziu, se va dovedi un introvertit.

Chiar si orizontul lui plin de jucarii il poate ajuta sa treaca peste timiditate. Daca el se simte bine inconjurat de prietenii pufosi carora le vorbeste, pe care incearca sa-i "invete" diverse lucruri, nu este bine sa fie impiedicat de parinti.

Un alt mediu in care copilul poate scapa de temeri si timiditate este sportul. Tenisul, fotbalul, voleiul, dansul sportiv, sunt doar cateva activitati de grup care faciliteaza comunicarea.

Unul dintre cei mai mari dusmani ai copilului modern este calculatorul.
Masinaria devine un prieten de nadejde al copilului care, insa, ii restrange posibilitatea de a relationa cu cei din jurul lui.

Este foarte important ca parintii sa-l obisnuiasca pe micut sa utilizeze computerul numai atunci cand este imperios necesar, de exemplu, la efectuarea temelor pentru acasa sau, in lipsa acestora, la vizionarea anumitor CD-uri cu jocuri interactive, care ii dezvolta creativitatea.

Puterea exemplului este, de asemenea, o caracteristica esentiala in educarea copilului introvertit. Daca membrii familiei din care face parte nu comunica sau daca au probleme de socializare, exista mari sanse ca si copilul sa fie la fel.

Si animalele de companie il pot ajuta pe micut sa fie sociabil. Pentru inceput, acesta trebuie sa invete sa-si respecte prietenul necuvantator, sa-i ofere grija si protectia de care are nevoie. Daca toate aceste aspecte sunt punctate, atunci, cu siguranta, micutul va putea socializa si cu cei din jurul sau.

Autismul

Trebuie stiut ca, de foarte multe ori, aceasta incapacitate de a relationa cu cei din jur are cauze medicale.

Introvertirea poate face parte din simptomatologia copilului autist. Autismul este o tulburare a creierului care impiedica persoana bolnava sa interactioneze cu cei din jurul sau.

De regula, copiii cu autism nu au o dezvoltare normala a vorbirii si pot "parea" surzi, desi testele de audiometrie sunt normale. Chiar si aceasta problema poate fi ameliorata. Daca afectiunea este depistata la timp si este urmat tratamentul adecvat, persoana respectiva poate sa traiasca independent atunci cand ajunge la maturitate.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod