Cum iti ajuti copilul sa isi descopere hobby-ul?

Copilul tau nu are nici o pasiune? Ai vrea sa il vezi cantand la vioara in fata unui public numeros, jucand sah intr-o competitie nationala sau, pur si simplu, colectionand ambalaje de ciocolata?
Copilul tau nu are nici o pasiune? Ai vrea sa il vezi cantand la vioara in fata unui public numeros, jucand sah intr-o competitie nationala sau, pur si simplu, colectionand ambalaje de ciocolata?

Poate esti deja dezamagita ca marele hobby al micutului tau sunt desenele animate sau jocurile pe calculator. Identifica, inainte de toate, motivele care au dus la asta si abia apoi poti trece la remedierea situatiei.

Pentru a putea gasi o activitate care sa-i fie benefica si sa-i faca placere trebuie, mai intai, sa il lasi sa intre in contact cu cat mai multe.


Foarte important este sa nu uiti niciodata ca bucuriile copilului tau vor fi si ale tale, in schimb, bucuriile tale nu intotdeauna vor fi si ale lui.

Ofera-i de ales

Lasa-l sa intre in contact direct cu orice activitate care il stimuleaza fizic sau mental si, cel mai important, nu alege doar lucrurile care iti plac tie. Lasa-l sa joace tenis, sa cante la pian, sa joace fotbal, sa picteze, etc. Abia dupa ce va face destule lucruri va avea de unde sa aleaga ce ii place. Si, foarte important, va decide in cunostinta de cauza.

Nu te lasa influentata de lucrurile care ti-au facut placere in copilaria ta atunci cand incerci sa ii descoperi pasiunea.
Daca tie ti-a placut gimnastica, nu inseamna ca puiul tau trebuie sa fie gimnast.

Nu il obliga pe el sa faca ceea ce tu nu ai putut sau nu ai avut posibilitatea in copilarie. Chiar daca este sange din sangele tau, sunteti totusi personalitati diferite. Nu ii marca personalitatea mai mult decat oricum o faci, lasa-l sa dobandeasca si singur unele lucruri.

Lasa-l sa aleaga singur

Nu il forta sa aleaga cat mai repede ceea ce vrea sa faca: va alege el singur atunci cand va fi pregatit.

Nu il influenta: daca el vrea sa devina fotbalist, tu oricum nu vei reusi sa scoti din el un doctor.

Nu incerca sa il faci sa se razgandeasca in cazul in care optiunea lui nu iti este pe plac.
Daca este cu adevarat o alegere proasta, il poti face, in timp, sa inteleaga asta.

Bucura-te de alegerile lui

Nu te arata mahnita daca lui ii place sa faca figurine din plastilina sau sa confectioneze avioane din hartie, poate va fi un sculptor sau un mare constructor de avioane.

Nu trata cu indiferenta lucrurile care ii plac doar lui.

Acorda timp pentru fiecare din actiunile lui si manifesta-ti intotdeauna curiozitatea pentru ceea ce face.

Incurajeaza-l

Sustine-l in tot ceea ce face, numai asa il poti stimula sa comunice mereu cu tine.
Daca te opui lucrurilor care ii fac placere risti ca el sa le faca, totusi, pe ascuns.

Ai grija sa il incurajezi numai in ceea ce poate sa faca. Daca ceea ce vrea el este irealizabil, atunci va suferi o dezamagire care il va marca profund.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod