Cum il tii pe micut departe de televizor?

Pentru cateva saptamani bune de-acum inainte, ati scapat amandoi de cea mai mare corvoada: efectuarea lectiilor. Ai putea crede ca, o data cu vacanta, ai scapat...

Pentru cateva saptamani bune de-acum inainte, ati scapat amandoi de cea mai mare corvoada: efectuarea lectiilor. Ai putea crede ca, o data cu vacanta, ai scapat de toate problemele si ai si tu dreptul la putina liniste... Dar numai in aparenta, intrucat acum ai de-a face cu alt gen de provocari.

Daca ar fi sa-l intrebi pe prichindelul tau, nu si-ar dori decat sa poata sta in fata televizorului (si dupa caz, a computerului) cat este ziua de lunga. In mintea lui, nu exista nici un impediment pentru acest lucru: a scapat de obligatiile scolare, si sunt o multime de programe de desene animate, respectiv jocuri pe calculator, pe care abia le asteapta.

Nu cred ca mai este necesar sa-ti spun ca acest lucru se poate dovedi nociv pentru el; intrebarea este cum il poti indeparta fara ca acest lucru sa genereze proteste, smiorcaieli, mici "razmerite" adhoc si asa mai departe...

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta in aceasta privinta.

In timpul zilei, tine televizorul inchis.
De multe ori se intampla ca micutul sa se instaleze in fata televizorului doar pentru ca nu are altceva mai bun de facut si tocmai ruleaza ceva care i-a atras atentia. Poti preveni acest lucru tinand televizorul inchis, iar daca te intreaba unde este telecomanda, prefa-te ca nu stii...

Este un moment propice pentru a-i propune altceva - un joc in aer liber, o "convocare" a prietenilor sai pentru a se juca impreuna, o carte de colorat si asa mai departe.

Computerul "s-a defectat"...
Nu e o solutie prea "ortodoxa", dar pana cand il vei smulge din mirajul jocurilor pe calculator, ar putea sa functioneze.

Pana cand va fi "reparat", ii poti propune multe alte activitati deconectante si este posibil sa-i acorde mai putina atentie decat pana atunci.

Nu uita ca esti un model.
Daca in fiecare seara te instalezi la televizor cu un castron de chipsuri apetisante la indemana, n-ar trebui sa te miri sau sa te enervezi cand micutul va proceda similar. Imitatia este foarte pronuntata la aceasta varsta. Bineinteles, nu vei cadea in extrema cealalta.

Te poti uita la stiri, la un film interesant, avand in felul acesta un bun punct de pornire pentru discutia "Ce merita si ce nu a fi urmarit la televizor", vorbindu-i copilului despre importanta selectarii programelor.

Variante, variante si iar variante.
Daca va avea de ales, lucrurile vor fi mult mai simple: nu-i mai lasa timp pentru televizor sau calculator! Chiar daca tu lucrezi, cu siguranta este cineva acasa care-l supravegheaza pe micut, o persoana de incredere careia ii poti trasa instructiunile de rigoare.

Cand vine acasa din parc, unde s-a jucat pe saturate cu alti copii, foarte probabil nu va mai avea nici un chef de televizor. Sau nu va mai avea putere, doborat de somn...

Televizorul ca mijloc de recompensa.
Un alt mijloc de a gestiona volumul de timp alocat televizorului este de a folosi aceasta ca sistem de recompensa. "Dupa ce-ti termini curatenia in camera ta, poti sa te uiti la televizor".

De asemenea, in masura in care acest lucru este posibil, n-ar fi o idee rea sa te uiti la televizor impreuna cu el. Poti folosi acest prilej pentru a-i da o serie de lectii de viata pornind de la actiunile personajelor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod