Cum eviti ca micutul tau sa devina un egoist?

In jurul varstei de trei-patru ani, majoritatea copiilor devin foarte egoisti si posesivi cu tot ceea ce le apartine, dar in mod special cu jucariile.

In jurul varstei de trei-patru ani, majoritatea copiilor devin foarte egoisti si posesivi cu tot ceea ce le apartine, dar in mod special cu jucariile.

Bineinteles ca este o etapa in dezvoltarea copilului, putini sunt cei care fac exceptie, insa acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa asisti, pur si simplu, la manifestarile lui, care pot degenera chiar in agresivitate fizica. Situatia este cu atat mai grava cu cat el se comporta astfel inclusiv fata de prietenii sai si chiar fata de frati.

Prin urmare, cum ar trebui sa procedezi? Desigur, fiecare situatie este una aparte, asa cum fiecare copil este unic si are personalitatea sa. Cu toate acestea insa, tot exista cateva reguli general valabile de care este bine sa tii cont, urmand ca apoi sa particularizezi, in functie de temperamentul micutului tau si de modul in care reactioneaza.

Ce sa nu faci

  • Nu incerca niciodata sa-l obligi sa isi imparta jucariile. Cu atat mai mult ii va privi pe ceilalti ca pe niste dusmani, intrucat are sentimentul ca, din pricina lor, este deposedat de ceea ce este al lui.
    Aceasta ca sa nu mai spunem ca nu va invata nimic folositor de pe urma acestei intamplari. De altfel, n-ai decat sa te pui in postura lui: imagineaza-ti ca seful tau da intr-o zi buzna in birou, ia computerul si il da altei persoane, spunandu-i ca il poate folosi. Nu-i asa ca te-ai simti furioasa, neputincioasa si, deci, frustrata.
  • Nu invoca argumentul "Tu esti mai mare!" pentru a-l determina sa-si dea jucariile. In primul rand, esti nedreapta si copilul poate crede ca, daca a crescut, nu-l mai iubesti la fel de mult. In al doilea rand, cei mici vor ajunge la concluzia ca, dupa ce vor mai creste, vor avea drept absolut asupra celorlalti, ca doar vor fi si ei mari. Iar in al treilea rand, un astfel de argument nu are nici un fundament logic. Copiii trebuie invatati sa se respecte reciproc, nu sa se impuna prin aspecte in care nu au, de altminteri, nici un merit.
  • Nu il invata sa ceara jucarii de la ceilalti, spunandu-i ca, in semn de reciprocitate, va trebui sa procedeze la fel.
    Procedeul, desi folosit destul de frecvent de parinti, nu este recomandabil. Pe de o parte, "mecanismul" in sine este prea complicat pentru ca prichindelul sa inteleaga de ce ar trebui sa functioneze. Iar pe de alta parte, mai gandeste-te: nu ti se pare ca seamana destul de bine cu un santaj?

  • Niciodata, in nici un context, nu-i smulge din mana vreo jucarie. Pentru el, este ceva inestimabil, este bunul lui material cel mai de pret. Exceptand cazul in care se pune in vreun fel in pericol, lasa-l in pace. Facand uz de forta fizica, il deprinzi pe cel mic sa faca la fel (nu uita ca esti cel mai important model al sau). De asemenea, daca procedezi astfel, ii vei dezvolta un instinct exacerbat al proprietatii - adica tocmai opusul a ceea ce urmaresti. Cel mai bine este sa-i ceri jucaria cu un ton jos, neutru si atunci sunt sanse sa coopereze.

 

Ce sa faci

  • Cauta solutii, nu vinovati. Daca doi copii se cearta pentru aceeasi jucarie, este bine sa intervii pentru a aplana conflictul si sa incerci sa ajungi, impreuna cu ei, la o solutie de compromis.
    Spune-le sa discute si sa caute o solutie constructiva, dar incearca sa nu te implici in mod direct. Pentru inceput, este suficient daca spui ceva de genul: "Ok, deci avem o problema: o singura jucarie de acest tip si amandoi vreti sa va jucati cu ea in acelasi timp. Cum asa ceva este imposibil, ce am putea face?".
  • Este important sa le dai sentimentul ca ai incredere in ei ca vor reusi sa gaseasca o cale si este cu atat mai important sa nu intervii daca este vorba despre frati. In aceeasi nota, nu este recomandabil ca micutul tau sa stie ca se poate baza pe tine in orice situatie.
  • Si, pentru ca tot a venit vorba despre frati: este posibil ca un copil sa se arate cat se poate de generos cu fratii si surorile sale si foarte egoist cand este vorba despre prieteni si colegi. Pe de o parte, este un lucru bun: nu e vorba despre un egoism generalizat. Pe de alta parte, micutul va trebui sa invete sa fie obiectiv, macar in unele privinte.
  • Fii realista. Este exact ceea ce iti spuneam la inceputul acestui articol: egoismul face parte din procesul de dezvoltare emotionala a celor mai multi copii.
    De aceea, nu dramatiza si incearca sa privesti situatia ca pe ceva firesc si trecator.

  • Daca prichindelul tau si-a insusit cu forta o jucarie de la unul dintre colegii de joaca, este bine sa-ti ceri scuze de la acesta din urma. Este un gest nu numai elegant, ci si didactic: foloseste prilejul pentru a-i explica micutului tau ca a gresit si ca, atunci cand se intampla acest lucru, este normal sa isi ceara scuze.
  • Daca problema nu este foarte arzatoare, incearca sa-i distragi atentia. Nu este obligatoriu ca orice disputa asupra unei jucarii sa se transforme ad-hoc intr-o lectie despre generozitate.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andreea pe 22 Mar 2008, 00:23
    ...

    citez : Pentru inceput, este suficient daca spui ceva de genul: "Ok, deci avem o problema: o singura jucarie de acest tip si amandoi vreti sa va jucati cu ea in acelasi timp. Cum asa ceva este imposibil, ce am putea face?". cine poate discuta asa ceva cu copii de 4`5 ani ? ei la varsta lor nu inteleg asemenea lucruri...

    0
    0

  • dana pe 20 Mar 2008, 14:23
    help

    am 4 copii cel mai mare 6 ani si cel mai mic 7 luni se bat si se cearta din orice 24 de ore sint 3 fetite si un baiat care plinge din oriceplease help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod