Cu copilul la mare: cum il protejezi de razele soarelui?

Se apropie vremea concediilor si ne pregatim sa petrecem in familie vacante insorite pe malul marii. Copiii iubesc marea si plaja, dar cum trebuie parintii sa abordeze aceasta iesire?
Se apropie vremea concediilor si ne pregatim sa petrecem in familie vacante insorite pe malul marii. Copiii iubesc marea si plaja, dar cum trebuie parintii sa abordeze aceasta iesire? Ce probleme pot aparea si cum le putem preveni? Ce trebuie sa stim inainte de a ajunge pe plaja pentru a putea avea o vacanta linistita? Raspunsurile la aceste intrebari frecvente le aflam de la dr. Adina Alexandru, medic specialist Dermatologie.

Poate cel mai important subiect este cel legat de cum si cand le permitem celor mici sa se expuna la soare. Pielea copiilor este foarte delicata si foarte usor agresata de razele solare; copiii se ard mai usor sau pot face diverse eruptii la soare.

De ce trebuie protejati copiii de expunerea solara exagerata? Pentru ca se previne, pe de o parte, aparitia arsurilor solare si, pe de alta parte, riscul aparitiei cancerului de piele pe termen lung, ce are o legatura directa cu "cantitatea" de soare la care suntem expusi de-a lungul vietii. Avem cu totii un capital solar ce insumeaza cantitatea de radiatii solare la care ne-am expus (este o suma a expunerilor). Odata depasit acest prag, riscul aparitiei cancerului de piele este semnificativ.

50% din expunerea totala solara de-a lungul vietii are loc in copilarie.
Prin scaderea acestei expuneri, reducem si riscul aparitiei cancerului de piele, lucru deloc de neglijat, intrucat, la ora actuala, se constata o crestere a frecventei de aparitie a melanomului, un cancer de piele foarte agresiv, care are legatura directa cu expunerea la soare.

Pentru o dezvoltare normala si pentru o sinteza adecvata de vitamina D, copilul are nevoie de numai 10-15 minute de expunere la soare zilnic; iata, deci, ca nu este obligatoriu sa stea ore intregi in bataia soarelui. Briza marii si apa racesc temperatura pielii, astfel ca arsura solara poate trece neobservata.

Cum protejam pielea copilului?


Razele solare sunt cele mai puternice si mai agresive la amiaza, de aceea, in intervalul orar 10.00-16.00 este bine sa nu fim pe plaja. Sugarii sub 6 luni nu trebuie expusi direct la soare! Trebuie sa stea sub umbrela sau in carucior cu copertina. Acestia prezinta cel mai mare risc de arsuri si, de asemenea, sunt expusi unui risc crescut de soc termic (supraincalzire), deoarece sistemul de reglare termica a organismului nu este definitivat.

Pe plaja, cea mai buna varianta este ca cel mic sa fie macar partial imbracat, cu tricou si pantalon scurt dintr-un material dens (bumbac), ce ofera, astfel, o protectie impotriva radiatiilor ultraviolete; daca materialul este ud, o parte din aceasta protectie se pierde.
Micutul trebuie sa poarte o palarie cu boruri care sa-i protejeze fata, urechile si gatul; sepcile nu protejeaza toate aceste zone.

Aplica pe pielea copilului o crema cu factor de protectie solara (SPF) de minimum 15, cu 30 de minute inainte de a ajunge la plaja. Foloseste produse ce specifica pe ambalaj ca au protectie dubla fata de UVA si UVB sau produse special concepute pentru copii.

Aplica produsul din doua in doua ore sau de fiecare data dupa ce copilul iese din apa, transpira, se sterge cu prosopul (astfel, crema poate fi indepartata). Produsele rezistente la apa sunt cele mai indicate la mare - nu uita sa aplici crema de protectie intr-o cantitate generoasa (aproximativ 20 ml pentru fiecare aplicare), pe toate zonele expuse, inclusiv maini, picioare, urechi etc.

Este indicat ca si cei mici sa poarte ochelari de soare! Cumpara ochelari care filtreaza peste 90% din radiatii. Incurajeaza copilul sa se joace la umbra, sub umbrela, dar nu uita ca va fi doar partial protejat de razele solare. Nisipul reflecta, chiar si intr-o zi noroasa, pana la 50% din radiatii. Prin urmare, copiii trebuie protejati si in astfel de zile.

Luarea unor masuri de precautie la plaja este foarte importanta pentru a proteja pielea copilului; retine ca bronzul este, de fapt, o modalitate de raspuns a pielii fata de "leziunea" produsa de radiatiile solare, precum si faptul ca nu exista "bronz sanatos"!

Folosirea cremelor cu factor de protectie solara in combinatie cu imbracamintea adecvata si umbra reprezinta cea mai simpla metoda pentru a avea o vacanta linistita si ferita de riscurile legate de expunerea excesiva la soare.


Alte probleme:

  • Ai grija la alimentatie: schimbarea acesteia in perioada estivala poate determina aparitia diverselor tipuri de reactii alergice; evita sa "rasfeti" copilul cu noutati alimentare ce ii pot provoca probleme.
  • Intepaturile de insecte se pot manifesta mai violent pe pielea sensibila a copiilor; exista produse speciale ce indeparteaza insectele si se pot aplica pe pielea copiilor in varsta de peste doi ani.

 

de Dr. Adina Alexandru medic specialist Dermatologie, asistent universitar
Clinica Medical City - Str.
Popa Savu nr. 16, sector 1, Bucuresti, Tel: 222.17.70.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod