Copilului tau nu-i place sa citeasca - ce e de facut?

Iti este cunoscut acest scenariu? Copilul tau este un elev constiincios, isi pregateste lectiile si obtine rezultate bune la invatatura, dar, cand ii sugerezi sa citeasca o carte...

Iti este cunoscut acest scenariu? Copilul tau este un elev constiincios, isi pregateste lectiile si obtine rezultate bune la invatatura, dar, cand ii sugerezi sa citeasca o carte, devine refractar, evita sau amana pe cat posibil indeplinirea acestei "corvoade", preferand, in schimb, televizorul si jocurile pe calculator.

Simti ca te cuprinde disperarea, esti constienta ca in fiecare carte se ascunde un univers aparte si ca, in general, lectura il va desavarsi in multe privinte. Dar el nu manifesta nici un interes! Cum ar trebui sa procedezi?

In ce masura mai sunt preocupati de lectura copiii din ziua de azi?

Din nefericire, in lume exista inca multi copii care nu stiu sa citeasca si care nu au conditiile necesare unei educatii scolare corespunzatoare. Este cu atat mai trist faptul ca, in acelasi timp, exista atat de multi copii care se bucura de confort si care, cu toate acestea, nu citesc pentru ca, pur si simplu, nu le place lectura.

Care ar putea fi motivele? Este adevarat ca, in societatea contemporana, optiunile celor mici pentru petrecerea timpului liber si distractie sunt din ce in ce mai diverse - si, sa admitem, copiii nu traiesc intr-un turn de fildes, izolati de lumea inconjuratoare, unde toata lumea nu face altceva decat sa citeasca!

Motivul inapetentei pentru lectura ar putea consta intr-o asociere dintre excesul de urmarire a programelor de televiziune si a desenelor animate (acasa), respectiv, prea multe teme de efectuat pentru scoala.



O data ce copilul si-a pierdut interesul pentru lectura, e greu sa recastigi terenul

Motivatia de a citi scade, de regula, pe masura ce copiii inainteaza in varsta. In fapt, lectura este asemanatoare oricarei alte activitati practice - in lipsa exercitiului, nu se vor dezvolta nici vocabularul, abilitatea de a citi si de a savura universul unei carti si, cu atat mai putin, placerea lecturii. Copilul nu va putea citi repede si, in consecinta, cand o va face, se va plictisi si va abandona in scurt timp.

Cum poti face diferenta intre un copil cu dificultati reale de invatare si unul care refuza sa citeasca pentru ca nu-i place?

Pentru a te edifica in aceasta privinta, iti recomand urmatorul test: du-te la librarie si cumpara cateva carti adecvate varstei copilului tau (cartile de aventuri ar fi un bun inceput). Eventual, cere sfatul vanzatorului.

Ulterior, verifica: cel mic poate parcurge cartea respectiva? Intelege subiectul si se arata dornic sa discute cu tine despre ce a citit? Compara reactia lui cu aceea pe care o are atunci cand trebuie sa-si pregateasca lectiile pentru scoala.

De asemenea, urmareste atent daca cel mic se plange de dureri de stomac, insomnie, nu vrea sa mearga la scoala sau acuza dureri de cap - toate acestea sunt simptome care iti semnaleaza ca problema este mai serioasa decat faptul ca nu-i place sa citeasca.

In aceeasi nota, fii atenta la semnalele de ordin fizic ce indica o posibila problema de vedere.

Cum il poti incuraja sa citeasca in loc sa se uite la desene animate, de exemplu?

Nu este imposibil sa realizezi acest lucru, dar totul depinde de modul in care pui problema si de diplomatia de care dai dovada.

Nu-l obliga sa citeasca si, cu atat mai mult, fereste-te sa-i dai exemple ale cunoscutilor sau rudelor pasionati de lectura. In cel mai bun caz, nu-l va interesa aspectul, iar in cel mai rau caz, va crede ca nu-l apreciezi si va dezvolta un complex de inferioritate care se poate mentine chiar si cand va deveni adult.

Asadar, totul depinde de modul in care abordezi problema. Incearca sa faci ca totul sa-i para cat mai simplu si nu-l obliga sa citeasca prea mult zilnic. Alege o carte nostima si citeste cu voce tare pasaje amuzante. Atrage-l astfel si starneste-i curiozitatea. De asemenea, poti opta pentru un articol de sport (daca ai un baietel, probabil ca se va arata foarte interesat) sau cu orice altceva dintr-un domeniu care il intereseaza.

Imposibil sa nu aiba un hobby! Fie acesta si desenele animate - in care caz, orienteaza-l spre revistele cu benzi desenate. Va fi, cu siguranta, un exercitiu mai util decat privitul la televizor.



Arata-te interesata de materialul sau cartea respectiva. Nu esti pasionata de cursele de Formula 1? Nu-i nimic, daca baiatului tau ii place acest sport, manifesta-ti cat mai credibil interesul! Dar nu-l incuraja sa se uite la televizor (ceea ce, oricum, e inevitabil), ci atrage-l spre ziare si carti (biografii ale marilor campioni, de pilda). Este si acesta un inceput!

Copiii care si-au pierdut motivatia de a citi pot fi "readusi" pe acest drum exclusiv prin materiale cat mai interesante si deconectante posibil. Cel mai probabil, copilul va face diferenta intre lecturile obligatorii si teme pe de o parte, respectiv o lectura amuzanta, pentru placerea lui, pe de alta parte. De exemplu, daca a vazut un film care i-a placut, ofera-i cartea respectiva.

Ce ar trebui sa nu faci daca nu-i place sa citeasca?

Iti spun din start ca nu vei rezolva nimic daca il presezi, ii spui cat de mult are de pierdut, ii amintesti zilnic de acest lucru, sau accentuezi cu exemple ("Prietenul tau cum citeste? Si ce baiat educat este!"). Este recomandabil sa-i oferi cartea, promitandu-i ca, ulterior, o veti citi si comenta impreuna (si tine-te de cuvant! In caz contrar, a doua oara metoda nu va mai functiona).


Multi parinti fac greseala de a "sadi" in mintea copiilor faptul ca a citi reprezinta o obligatie similara celei de a-si pregati lectiile. Nimic mai fals! Lectura este menita sa-i faca placere celui mic si, cand va ajunge sa citeasca pentru a se deconecta, pariul este castigat. Cu totii alocam timp activitatilor care ne plac si ne destind.

Important este sa nu-ti pierzi speranta. Chiar daca cel mic se arata reticent fata de lectura, exista, asa cum ti-am spus, strategii menite sa-l "dezarmeze". Si nu uita vorba aceea inteleapta care spune ca "nimic nu este imposibil, doar ca necesita, poate, mai mult timp".

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod