Copilul tau si catelul - ajuta-i sa devina cei mai buni prieteni

Probabil ca, asemenea multor femei, tu si partenerul tau ati hotarat cu ceva timp in urma sa va luati un catelus. Majoritatea simtim nevoia de a ne darui afectiunea cuiva care are nevoie...

Probabil ca, asemenea multor femei, tu si partenerul tau ati hotarat cu ceva timp in urma sa va luati un catelus. Majoritatea simtim nevoia de a ne darui afectiunea cuiva care are nevoie de atentia si ocrotirea noastra.

Iata insa ca, dupa o perioada in care catelul a devenit deja un membru al familiei, afli ca vei fi mamica. Dupa ce euforia primelor zile a trecut, incepi sa te ingrijorezi: ce vei face cand va aparea bebelusul - va trebui sa renunti la catel?

Nu este obligatoriu! Respectand o serie de reguli veti putea ramane impreuna, iar cel mic isi va castiga primul prieten adevarat!

Dupa ce te-ai intors de la maternitate, te simti coplesita de noile responsabilitati si, cu toate ca nu ai dori acest lucru, ai tendinta de a neglija catelul in favoarea celui mai nou membru al familiei.

Este firesc, micutul are nevoie de toata atentia ta si te solicita la maximum, iar tu te gandesti ca ar fi fost mai bine daca ai mai fi asteptat cativa ani pana sa adopti un catel.

Dar nu regreta si nu renunta la el - cu rabdare si atentie vei reusi sa institui o serie de reguli prin care vei asigura securitatea si igiena copilului - doar acestea sunt problemele pe care le ai in vedere, nu-i asa?

Pregateste catelul in vederea aparitiei bebelusului

In functie de rasa, unii caini sunt foarte jucausi, ei insisi niste copii, indiferent de varsta. Sa-i privesti si chiar sa te implici uneori in jocul lor poate fi extraordinar de placut si reconfortant.

Catelul fuge prin casa (chiar - sau mai ales - daca ii respecti orarul zilnic de plimbare), aduna diferite obiecte si haine pe care le "depoziteaza" mandru in mijlocul casei, rontaie in permanenta cate ceva (si nu intotdeauna acel "ceva" este comestibil, dar ce-i pasa lui?), subtilizeaza mancare de pe masa, chiar daca in castronelul lui hrana este neatinsa si asa mai departe.

Toate acestea te amuza dar, in contextul aparitiei bebelusului, se transforma in serioase motive de ingrijorare. Daca va descoperi paturica sau alte accesorii ale acestuia si le va transforma in obiecte de joaca?

Pentru a nu aparea probleme, va trebui sa faci o serie de schimbari in rutina zilnica a catelului - de preferat, inainte de sosirea bebelusului.

De exemplu, ai putea schimba locul unor piese de mobilier, ceea ce nu va mai permite accesul patrupedului la anumite obiecte si il poti invata, treptat, ca joaca este permisa numai in afara casei.

Daca pana acum catelul avea "domiciliul" in dormitorul vostru si intentionezi sa instalezi aici patutul copilului, este bine sa cumperi un cos si sa obisnuiesti cainele sa doarma in alta parte a casei - de preferat, pe hol, pentru a te asigura astfel ca nu va "invada" camera copilului nici in perioada urmatoare.

Un alt aspect pe care iti recomandam sa il ai in vedere se refera la apelativele cu care iti vei alinta copilul.
Te surprinde? Gandeste-te numai cat de derutat va fi catelul cand va auzi in preajma expresii de genul "ce baietel cuminte" sau "ce fetita draguta", care ii fusesera adresate pana acum si pe care tu, inconstient, le folosesti pentru micut.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod