Copilul tau este prea ocupat?

"Dupa-amiaza trebuie sa ma duc la inot, imediat dupa aceea am ora de limba engleza, iar mai tarziu, curs de informatica. As vrea sa ma inscriu si la un curs de gimnastica ritmica sau de dans".

"Dupa-amiaza trebuie sa ma duc la inot, imediat dupa aceea am ora de limba engleza, iar mai tarziu, curs de informatica. As vrea sa ma inscriu si la un curs de gimnastica ritmica sau de dans".

Aceasta ar putea fi o afirmatie a fiicei tale. Sau: "Nu mai am timp de nimic, as vrea sa merg si la un club de arte martiale sau sa intru intr-o echipa de fotbal", ar putea spune fiul tau.

Si exemplele pot continua. Intr-o astfel de situatie, este momentul sa te intrebi: nu cumva copilul este, totusi, prea ocupat?

Adesea, copiii (si adolescentii, de asemenea) vor sa faca foarte multe si nu au timpul fizic pentru aceasta. Oare de ce se intampla astfel? Vor ei insisi sa acumuleze cat mai mult, din cele mai variate domenii, sau se simt "presati" de familie sa exceleze?

Nici una dintre aceste posibilitati n-ar fi exclusa.

Traim intr-o societate in care progresul reprezinta principala unitate de masura si nu inseamna ca trebuie sa te invinovatesti - dar se impune sa iei masuri, pentru ca exista riscul instalarii surmenajului intelectual.

Cum iti poti da seama ca adolescentul este prea ocupat?

Mai devreme sau mai tarziu, in functie de constitutia sa fizica si de rezistenta, copilul va incepe sa dea semne de oboseala. Iata cateva indicii care iti pot arata acest lucru.

Se simte mereu obosit, nelinistit sau deprimat;
Acuza migrene, dureri de stomac - acestea pot fi cauzate de stres, somn insuficient sau mese luate in fuga;
Cu toate ca isi pregateste constiincios lectiile, ramane in urma cu invatatura si notele sale sunt in scadere.


Ce poti face?

Ideea este sa il ajuti sa-si alcatuiasca programul astfel incat sa nu fie suprasolicitat si sa-i ramana suficient timp pentru odihna, mesele zilnice si activitatile de relaxare.

Stabiliti impreuna programul, in functie de varsta, personalitatea lui, interese, hobby-uri si abilitati. Daca este prea solicitant, il va epuiza, iar daca nu exista o minima provocare, se va plictisi. Nu incerca sa-i impui nimic; exista posibilitatea sa faca acel lucru numai pentru a te multumi pe tine, ceea ce contravine scopului pe care ti l-ai propus.

In cazul in care vrea sa se implice intr-o anumita activitate, intereseaza-te ce presupune aceasta, cat timp va trebui sa-i aloce - nu cumva ar fi nevoit sa reduca din perioada alocata invataturii sau odihnei?

Concepeti impreuna o lista a prioritatilor.

Ce este cu adevarat important acum? Acestea se vor afla in fruntea listei, urmate de hobby-uri, in ordinea preferintei copilului. Nu incerca sa-i impui tu diverse activitati extrascolare - daca vrea sa mearga la inot si nu la tenis, nu te opune.

Trebuie sa stii cand sa "tragi linie" si sa spui nu. Daca este deja implicat intr-o multime de activitati - si mai vrea sa faca altceva - explica-i ca este imposibil sa se ocupe de toate fara a se suprasolicita si ca va trebui sa renunte la ceva pentru a face loc noii activitati.

Unii parinti au tendinta sa ceara foarte mult de la copiii lor, considerand ca aceasta este varsta optima pentru a acumula informatii, a socializa in cele mai diverse medii si a dobandi experienta.

Nu este gresit sa ai aceasta conceptie - dar nici nu este cazul sa te transformi intr-un fel de "tiran'. Si relaxarea este importanta, iar surmenajul intelectual poate fi o problema mai serioasa decat ai crede.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod