Copilul tau e multumit de ce i-a adus Mos Craciun?

De obicei vorbim inainte de sarbatori despre Mos Craciun, respectand traditia prin care copiii ii scriu o scrisoare in care il roaga sa le aduca darurile dorite. Iata insa ca in acest an, am facut altfel si incercam sa ne gadim la ce am daruit copiilor nostri dupa ce Craciunul a trecut pentru a avea in vedere si reactiile lor.

De obicei vorbim inainte de sarbatori despre Mos Craciun, respectand traditia prin care copiii ii scriu o scrisoare in care il roaga sa le aduca darurile dorite. Iata insa ca in acest an, am facut altfel si incercam sa ne gadim la ce am daruit copiilor nostri dupa ce Craciunul a trecut pentru a avea in vedere si reactiile lor.

Deschidem aceasta discutie pentru ca adesea parintii se declara incurcati cand este vorba despre a cumpara cadouri de Craciun, nemultmiti de reactia copilului, dezamagiti ca nu s-a jucat cu jucaria primita. Apoi pentru ca este un cadou pe care il intermediaza o poveste – cea a  lui Mos Craciun si asta inseamna mai multe lucruri.

Atunci cand copilul este mic si crede in Mos Craciun, asteapta de la acest personaj bun si enigmatic sa ii aduca ce isi doreste. Este o magie si gandirea copiilor este de asemenea magica, fara a tine seama de timp si de loc.

Copiii cred ca exista un asemenea personaj care strabate distante imense in aceeasi seara, ajungand pe la casele tuturor copiilor, ca le ghiceste dorintele si ca este capabil sa aduca daruri multe si frumoase celor buni si cuminti sau sa nu aduca nimic celor care au fost rai si neascultatori. Povestea este uneori intregita de prezenta spiridusilor care il ajuta pe Mos sau care construiesc jucarii, de cea a renilor care trag sania. Asta ne spune ca ei insisi se cred capabli sa sfideze timpul si distanta, ca a merge dintr-o tara in alta sau a intra printr-o fereastra inchisa este extrem de simplu, ca implicit asteapa asta si de la  oameni si in special de la parintii lor.
Atotputernicia domneste in copilaria mica – orice este posibl!

Vine apoi o perioada cand copiii nu mai cred in Mos Craciun. Fiecare copil are o explicatie a lui si fiecare adult isi aminteste de acest moment. Este o schimbare in modul de a vedea lumea, de a percepe realitatea, copiii stiu de acum cate ceva despre timp si despre spatiu, despre intimitatea gandurilor si despre implinirea dorintelor. In plus, capacitatea lor de a vedea ce se intampla in jurul lor creste si astfel ajung cu entuziasm sau cu dezamagire la constatari de tipul: parintii sunt Mos Craciun. Am avut un articol special in care am vorbit despre acest moment, despre eforturile parintilor pentru a proteja copiii de dezamagire, despre cum au resimtit ei insisi cand erau mici.



Cum i-ai ales cadoul de Craciun?

De fapt, obiceiul darului de Craciun se pastreaza si la adulti care isi fac cadouri cu ocazia acestei sarbatori si fiecare dintre noi spera sa primeasca cele mai felurile obiecte de la cei dragi. Cadourile de Craciun sunt foarte diferite si sunt reprezentate practic de aproape toate obiectele si serviciile existente pe piata. De la jucarii, papuci, haine, filme, bijuterii, animale pana la servicii de masaj sau cursuri de dans – toate pot constitui o surpriza pentru cei pe care ii iubim.


Dupa ce sarbatorile au trecut, ne gandim cu nostalgie, cu bucurie sau cu regret la ele si la cadourile primite. Poate ne-am fi dorit altceva, poate am fost uimiti de ce am primit, poate ne-am bucurat extrem de tare sau poate n-am primit nimic! Dar copiii din familie Cum au primit ei darurile? Cum a fost intalnirea lor cu Mosul? Mos Craciun venit la gradinita?

Asteptam experientele si parerile voastre despre sarbatorile care au trecut si despre darurile de la Mos Craciun!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod